2021. április 8., csütörtök

További gondolatok az új Hayashibara Megumi albumról

Tegnap nyilvánosságra hozták a múlt heti eladási adatokat és Hayashibara Megumi: VINTAGE DENIM című albuma végül a 6. helyen nyitott 10.935-ös eladással. Ez mindenképp nagyon szép, mert utoljára a 2011-es VINTAGE White volt az, amiből 10.000 fölötti példányban kelt el az első héten.

Továbbra is azt gondolom, hogy megérdemelte. Többször végighallgattam az albumot, és olyan gondolatom volt, hogy van tartalma és értéke az énekesnői karrierjének. Nemcsak nosztalgikus hallgatni a régi dalokat, hanem éreztem, hogy azontúl, hogy anime betétdalok a maguk sablonjával, van üzenetük, mondanivalójuk, hordoznak magukban értéket. De nem feltétlen csak a dalszöveg által, hanem az, amit maga Hayashibara Megumi hozzáad. A személyével, az énekével, az előadásmódjával. Idén lesz 15 éve, hogy ismerem és szeretem őt és a helyzet az, hogy a mai napig elhiszem neki azt, amiről énekel. Ez pedig azt jelenti, hogy számomra hitelesen énekel és hogy ez az újabb dalaiban is tetten érhető, az arról tanúskodik, hogy következetesen tartja magát ahhoz, amiről énekel. Vannak gondolatai, azt át is tudja adni, és hogy ehhez tartja magát az azt jelenti, hogy hisz magában és van egyénisége. És talán az önmagába vetett hit a forrása annak, hogy ennyire szerethetőek a dalai.

Ugyanakkor fontos azt tudni, hogy a dalai nem mindenkinek fognak bejönni. Mert az, hogy tartalommal tölti meg, az kétségtelenül jó dolog, viszont, ha valaki nem tud azonosulni azzal a pozitivitással, életigenléssel, amit Hayashibara Megumi közvetít, az rövid úton ki fogja kapcsolni a lejátszót. Mert Hayashibara Megumi dalaihoz szükségeltetik az a lelki világ, amivel be tudjuk fogadni a mondani a mondanivalóját. Nem kell feltétlen hurrá-optimizmussal élni a mindennapjainkat, elég csak, hogy legyen egy ilyen énünk, illetve, ha krízisben vagyunk, higgyünk abban, hogy jóra fordulhatnak a dolgok. Hayashibara Megumi dalai ugyanis segítséget nyújthatnak abban, hogy azáltal vészeljünk át könnyebben a nehéz időszakot, hogy hiszünk abban, hogy jóra fordulhatnak a dolgok és ez motivál cselekvésre. Ha nagyon zanzásítani akarnám, akkor azt mondanám, hogy a dalok jobbára ilyen üzenetet közvetítenek. Hol némi komolysággal, hol gyermeki könnyedséggel. És aki nem hisz ebben, mert annyira másképp látja az életet, az tényleg "Én nem hallgatom tovább ezt a nyávogást!" felkiáltással kapcsolja ki a zenéjét. Mert annyira másképp látja a világ dolgait, hogy nem tudja befogadni a Hayashibara Megumi által közvetített világképet.

De hogy nélküle sokkal szegényebb lenne a japán könnyűzenei repertoár, az egyszer biztos.

Nincsenek megjegyzések: