2021. április 19., hétfő

Froukje: 17

Bár ez a dal nem jelent meg külön kislemezen, de szeretném bemutatni, mert ez a másik dal Froukje Veenstra-tól, ami nagyon tetszik. Tipikusan szerelem első hallásra típusú dal, ami hihetetlenül megérint érzelmileg. Akárcsak az Ik Wil Dansen, ez is meglehetősen ambivalens érzelmileg. Alapvetően szomorú, mégsem akarok sírni a dal hallatán.

És hogy miért egy szám a dal címe? Mert ez a 17. nap egymás után, amikor ír neki, de még mindig reménykedik, hogy válaszol. Egyértelmű, miről van szó: egyoldalú szerelem. De hogy miért nem annyira szomorú a szöveg, azt ez az egy sor árulja el:

Is het gek, dat ik geniet van pijn?

Nem, egyáltalán nem őrület, hogy élvezi a fájdalmat, ez teljesen normális. Valami életben tartja a reményt, de közben a másik énje meg üvöltözik, hogy mit reménykedik, nem látja, hogy nincs esélye? A szövegben a két belső én viaskodik, ezért van az, hogy fáj neki, hogy nincs esély, de mégis reménykedik és ez adja az "élvezetet".

Ez is olyan dal az énekesnőtől, ahol nem énekel olyan hatalmasat, de érzelmileg nagyon átjön. Ezeket az érzelmeket emeli ki nagyon a lágy háttérvokál, amitől mindig libabőrös leszek, ha meghallom. Teljesen olyan érzetet ad, hogy átadja magát az érzelmeinek, a fájdalmának és azt a maga teljességében éli meg, nyugalommal. Az egész dalt átjárja egyfajta nyugodt melankólia, nagy érett érzelmileg.

Egy hibája van csak, hogy rettenetesen rövid. 2:10 hosszú és igazából problémának érzékelem, hogy nem bontakozik ki a zene, pedig nagyon szép a dal zenei alapja. A háttérvokál is szólhatott volna többet, nemcsak a dal végén. De akármennyire is tartalmas a dal érzelmileg, igazából még jobb lenne, ha hosszabb lenne, mert így olyan, mintha csak le lenne darálva az egész dal. Ha többet szólt volna a zene és a háttérvokál, az lehetőséget adott volna arra, hogy elmélyedjünk az érzelmekben és feldolgozzuk azokat. Akár még egyszer ilyen hosszú lehetne és akkor simán megpályázhatná a 2021-es év legjobb dalának címét.

Meghallgatni természetesen érdemes, mert egyébként nagyon jól megírt dal és a maga terjedelmében tartalmas is, de jobban el lehetett volna merülni a szövegben és a közvetített érzelmekben, ha hosszabb lenne.



Nincsenek megjegyzések: