2021. április 20., kedd

Irány Hollandia!

Nemrég telefonáltak, hogy június 1-től dolgozhatok Hollandiában. Egészen pontosan Bredában leszek biciklis futár. Nagyon izgatott vagyok, nagyon várom. És hálás köszönetem a szaktársamnak, aki ajánlotta ezt a munkát nekem. Ő is kint él Hollandiában és ő is ezt csinálja. Azt mondta, hogy nagyon szereti, mert közben látja a várost. De ő egész Hollandiát imádja. Annyira jól érzi magát ott, hogy mondta, hogy mindent el fog követni, hogy ne kelljen visszajönnie Magyarországra. Meg tudom érteni és a munkáról is el tudom képzelni, hogy tényleg nagyon jó lehet. Pont azért vonz engem is, mert nem egy helyben, valami gyárban fogok dolgozni (ahogy sok külföldi), hanem járni fogom a várost és ez nagyon vonzó számomra. Ez önmagában változatossá teszi a munkát. Meg hát Hollandia gyönyörű ország, Breda is biztos nagyon szép. Biztosan sokáig fog látványosságként szolgálni a város.

Meg hát elindul az életem. Ugyanis hosszútávon, sőt végleg szeretnék kint maradni Hollandiában. Onnan akarom befejezni az iskolát. Ha jól fogom venni a nehézségeket, akkor nagy lehetőségek fognak elém tárulni, és ez lesz életem eddigi legnagyobb lehetősége. Az iskolát meg úgy tervezem befejezni, hogy mivel megadnák a tavaszi félévre az Erasmus ösztöndíjat Leidenbe, ezért azt 2 félévben megcsinálnám, így lényegében csak 2 félév marad, amit távoktatásban kell egyénileg megoldani. Mivel az egyetem 6 féléves és most vagyok a 2. félévben.

De azért nem volt semmi, hogy online órán vagyok, egyszer csak teljes hangerővel megszólal a telefon. Már ettől kiugrott a szívem a helyéről, aztán amikor láttam, hogy +31-es a telefonszám (ez Hollandia hívószáma), akkor már tudtam, hogy mi lesz. Nagyon kedves női hang volt, angolul beszélgettünk és mindent értettem. Egyébként a hollandok nagyon jól beszélnek angolul. Nagyon jó hallgatni, teljesen megértem, amit mondanak. Ami annak fényében nagy szó, hogy egyébként Angliában, ahogy a britek beszélik az angolt, az nekem borzalmas és nagyon nehezen érthető.

És pont végszóra jött a telefon, mert ma volt a határidő az Erasmus+ szakmai gyakorlatra jelentkezésnek, Így úgy néz ki, hogy rendben lesz minden. Egyébként hihetetlen, miket tapasztaltam, miközben jelentkeztem gyakorlati helyekre. Annyira rendesek és készségesek a munkáltatók, mindenkitől kaptam választ. A nagyja persze elutasító volt, de legalább válaszra méltattak. Legalább ezt megtették. De ami meglepett, hogy volt olyan is, aki meg is indokolta, hogy miért nem tudnak alkalmazni. És semmi rossz nem volt benne. Szépen megírták, hogy mivel náluk csak hollandok dolgoznak és elengedhetetlen a kommunikáció a munkatársak között, ezért náluk elvárás, hogy a jelölt folyékonyan beszélje a hollandot. Semmi rossz érzés nem volt bennem, teljesen jogos, hogy ilyen elvárásuk van. Én megpróbáltam, nem ártottam vele senkinek, nem vagyok oda még alkalmas. Majd később alkalmas leszek rá. Egyébként kaptam még egy pár olyan E-mailt, hogy megkapták az önéletrajzot, hamarosan átnézik és visszajeleznek. Ezekről a helyekről is tényleg visszajeleztek. Meg kaptam olyan üzenetet is, hogy tudják, hogy sok időt szánok a munkakeresésre, nagyra értékelik a jelentkezésemet, de kérik a türelmemet, hogy átnézhessék az önéletrajzokat.

Hát ez a nagy különbség Közép- és Nyugat-Európa között. Ezekben az E-mailben sokkal több van néhány kedves (esetleg udvarias) mondat mögött. Itt látszik, hogy Hollandiában tényleg megbecsülik a munkaerőt. És ha arra a kedves hangra alapozok, akivel beszéltem telefonon, akkor tényleg jó dolgom lesz nyáron. És később is. Egyébként azért lenne nagyon fontos a munkáltató részéről, hogy válaszoljon azoknak is, akiknek nem sikerült (még ha több százan is vannak és sablon-levelet küldenek), mert ezzel legalább azt jelzik, hogy vették a fáradtságot és átnézték az önéletrajzot, és ebből legalább már az lejön, hogy nem veszett kárba az az idő, amit a jelentkezéssel töltöttem. Ez pedig ad némi reményt arra, hogy érdemes próbálkozni.

Már a kiutazást is néztem, és ahogy elnézem, pont szerencsés vagyok, mert májustól megint jár a WizzAir Eindhovenbe, ami nemcsak abból a szempontból segítség, hogy megint charter járattal mehetek Hollandiába, hanem Eindhoven jóval közelebb van Bredához, így a vonatjegyen is spóroni fogok. Még csak a KLM, a holland légitársaság jár Budapestről Amszterdamba, de elvileg májustól visszajön a WizzAir, illetve júliustól megint jár az EasyJet Amszterdamba. Úgyhogy ha jók az értesüléseim, akkor megint lesznek olcsóbb alternatívák Hollandiába. Úgyhogy WizzAir lesz Eindhovenbe és onnan nem €22 lesz a vonatjegy Bredába (ahogy Amszterdamból), hanem €11. Albérletet meg lassan elkezdek keresni. De úgy nézem, hogy a szobabérlés olyan €300-400 lesz havonta.

Úgy néz ki, végre eljött az én időm. :) Nagyon izgalmas belegondolni abba, hogy már csak néhány hetet vagyok Magyarországon.

Nincsenek megjegyzések: