2012. december 10., hétfő

Top 10 Walt Disney #7

Aladdin

1001 éjszaka történetét Disney nagyszerűen dolgozza fel. Igazából pont ezért nem tűnik fel, hogy az eredeti történet nem tőlük származik, mert annyira jól feldolgozzák, teljesen jól ötvözik az adott történetet a Disney hangulatvilággal, mintha saját lenne. És szinte már az egész világot "bejárták", és mindenhonnan sikeres történetet kovácsoltak össze.

Az Aladdin például Közel-Keleten játszódik, a földbe rejtett hatalmas tigrisszobor rejti a lámpást, melyre Jafarnak fáj a foga. Persze, hogy ő menjen érte, az már nem megy... az egyik tolvajt kéri meg, hogy menjen be érte. Be is menne érte, ám csak a "csiszolatlan gyémántok" léphetnek be, így elnyeli őt a tigrisszobor.

Mindeközben a piacon egy csavargó, Aladdin éli a maga mindennapjait. Egy darab kenyér lopása miatt próbálják meg az őrök elkapni, de szerencsére ügyesen meglép előlük. A palotában a Szultánnak nagyban fő a feje a lánya miatt, ugyanis hamarosan itt a születésnapja, és eléri azt a kort, amikor törvényesen feleségül kell mennie egy herceghez. A szépséges Jázmin pedig sorra utasítja el a kérőket. Jázminnak mindezek mellett abból is elege van, hogy nem mehet ki sehová, nincsenek barátai, úgy él bent, mint egy madár. Egyik éjszaka elhatározza, hogy megszökik.

Másnap a piacon teljesen lenyűgözi a sok látnivaló, ám nem számolt azzal, hogy ez eléggé balhés környék, valamint azzal sincs tisztában, hogy amit elvesz, azért fizetnie kell. Így amikor a szegény gyereknek csak úgy odaad egy almát az árustól, a kezét akarja venni, mint egy tolvajnak. Aladdin ekkor látja meg Jázmint, teljesen elbűvöli a szépsége. És amikor a lány bajba kerül, gyorsan megmenti őt. Hősünk elviszi a szépséges hercegnőt, a saját is hajlékába, akit lenyűgöz Aladdin élelmessége. Ám itt elkapják mindkettejüket, ekkor derül ki számára, hogy akit Aladdin megmentett, az nem más, mint Jázmin, a szultán lánya.

Aladdin keserű körülmények között sínylődik a börtönben. Egy öregember van mellette, aki ráveszi arra, hogy segíthet neki megkeresni a lámpást. Aladdin belemegy, elmennek a hatalmas tigrisszoborhoz, Aladdin beléphet. Ám jóbarátja, Abu, a kismajom nem bír magával, és amikor meglátja a gyönyörűen csillogó rubint, megérinti. Pedig a tigrisszobor előírta, hogy csak a lámpást hozhatja el, semmi mást nem érinthetnek meg. De mivel ezt Abu által megszegték, ezért a szobor ismét betemeti magát a föld alá. Az eközben talált kedves "barát", a repülőszőnyeg segít nekik ki kirepülni, de az öreg ember előbb a lámpát kéri, és utána elengedi hősünk kezét. Így Aladdin a mélybe zuhan. Egy sor morgás után véletlenül megdörzsölődik a lámpás (Abu ügyesen visszalopta), így kiszabadul belőle Dzsinn, a lámpás szelleme. Aladdinnak lehetősége van hármat kívánni, de van három kivétel: Nem ölhet meg senkit, nem támaszthatja fel a holtakat, és nem intézheti el, hogy bárki is belé szeressen. Erre Aladdin "vérszemet kap", és az első kívánságot ügyesen elsunnyogja: ha Dzsinn nem tud minden kívánságot teljesíteni, akkor úgysem tudná kiszabadítani őt. Na majd ő megmutatja!

Jafar eközben mindent elkövet, elnyerje a szultán bizalmát, Jázminnak meg előadja, hogy Aladdint kivégeztette. Jázmin nagyon szomorú lesz, apja ezt úgy orvosolja, hogy Jafar ezen túl csak az ő jóváhagyásával végeztethet ki embereket.

Aladdin ravaszul kiszabadult, Dzsinn meg várja a szerinte második kívánságot, ám döbbenten veszi tudomásul, hogy gazdája igazából nem kívánta, hogy kiszabaduljon, birkát csinált magából. Hát akkor mi legyen az első kívánság? Tudod, van egy lány... Dzsinn sietve emlékezteti, hogy nem intézheti el, hogy bárki beleszeressen. Jaj, nem! Csak tegye herceggé! Így már más! Dolgoznak rajta, és meg kell hagyni, Aladdin, mint Ali Ababwa rácáfol arra, hogy nem a ruha teszi az embert. Abuból elefántot csinál, ő lesz hősünk közlekedési eszköze. Sietnek is Jázminhoz.

Amikor meglátja őt, csak egy újabb öntelt, pökhendi hercegjelöltet lát benne, ám Ali gyorsan meggyőzi Jázmint, hogy alkalmas partnere lehet. És repülőszőnyegen együtt repülnek a szerelem szigetére. Amior visszatérnek, Aladdin látszólag nagyon boldog, de Dzsinnék emlékeztetik, hogy nem önmagaként nyerte el Jázmin szívét, bűntudata is van miatta.

Jafar dühösen veszi tudomásul, hogy Aladdin még él. Mindent elkövet, hogy megölje, be is dobatja az őrökkel a tenger fenekére, de hála Dzsinnek innen is kiszabadul. Ám Jafar már régen akcióban. Megszerzi magának a lámpást, így Dzsinn ezen túl neki engedelmeskedik. Azt kívánja, hogy ő is Dzsinn legyen, mind közül a leghatalmasabb. Lámpásunk szelleme oda se néz, miközben teljesíti kérését. Jafar most hatalmas lett, ám egyvalamivel nem számol: Azzal, hogy szellem lett, elvesztette a szabadságát. Aladdin gyorsan megragadja Jafar lámpását, és beszippantja. Az átok megtörik, Dzsinn jó messzire dobja el Jafar lámpását, ott majd csak lenyugszanak.

És minden jó, ha a vége jó, Aladdin bevallja Jázminnak, hogy ki ő valójában, Jázmin megbocsájt neki, a szultán megengedi, hogy feleségül menjen hozzá, így mindenki boldog. És mi Aladdin utolsó kívánsága? Dzsinn legyen szabad! És szabad lesz. Ennek örömére Dzsinn világ körüli útra megy. Majd küld Aladdinéknak képeslapot.

Hát ennyi. Érdekes volt, amikor az extráknál mondták, hogy miket változtattak az eredeti történethez képest. Például az eredetiben Aladdinnak volt anyja, itt árva, valamint gyerek volt, Disney-nél pedig fiatal felnőtt. Ugyanígy érdekesség, hogy itt Dzsinn szabad akar lenni. A többit pedig nézzétek meg ti, mert nagyon menőség lett.

Nincsenek megjegyzések: