2012. december 12., szerda

Top 10 Walt Disney #5

Az Oroszlánkirály 2: Simba büszkesége

A Disney klasszikusok folytatásai nem éppen a minőségükről híresek. Ezeket nem a nagyvállalat készíti, hanem egy kisebb Disney csapatra bízzák (többségében Japánban készülnek a folytatások), nem is készül akkora költségvetésből, a rajzminőség is sokszor hagy kívánnivalót maga után, és a történetet is legtöbbször kifordítják, és olyan kacifántos, sokszor hülyeség jön ki, hogy csak győzzük feldolgozni... Tegnap talán túlságosan erősen szóltam le a Pocahontas 2-t, ám vannak kellemes meglepetések, amikor kifejezetten jóra sikerül a folytatás, sőt! Szerintem az Oroszlánkirály 2 jobb lett, mint az első. Méghozzá azért, mert az első filmben Mufasa tanítja Simbát az életre, felkészíti arra, hogy király lesz. De hogy más megérteni, és más a gyakorlatban alkalmazni, arra a második film a bizonyíték.

Az Oroszlánkirály 2 pontosan ott folytatódik, ahol az első abbamaradt. Simba király lesz, és utódja születik. Ám az utód nem fiú. Ez a hír eljut a zordföldre száműzött Zordon egykori követőihez, visszavágni készülnek. Mivel Simba lánygyermeke nem jogosult a trón öröklésére, ezért a száműzöttek vezére Zira, Zordon kisebbik fiát, Kovut jelöli meg örökösül.

Szimba boldogan nevelgeti lányát, Kiarát, aki legalább akkora csibész, mint apja volt gyerekként. Még az sem tartja vissza, hogy Zazu, Timon, és Pumba vigyáznak rá, nehogy rossz útra tévedjen. Egy nap kíváncsi természetét egy nagy kirándulással elégíti ki, itt találkozik Kovuval, aki szemmel láthatóan koránt sem annyira talpraesett, mint "megboldogult" édesapja, kifejezetten riasztja Kiara rámenőssége, bár tetszik neki. Többször összetalálkoznak, annak ellenére, hogy amikor az apja tudomására jut, és eltiltja tőle.

Zira mit sem tud a titkos találkozásokról, gyanútlanul nevelgeti a kis oroszlánkölyköt, hogy ha felnő, méltóképp meg tudjon küzdeni Szimbával. Eltelik néhány év, és ígéretet tesz, hogy bosszút áll, sikerült kikupálni. Legalábbis látszólag... Ugyanis Zira arra kéri Kovut, hogy menjen el Szimbáékhoz, és férkőzzön bizalmukba. Amikor Kovu elmegy, meglátja a felnőtt Kiarát, ismét elgyengül. Úgy tűnik, beleszeretett, és viszont! És ez nagyon megnehezíti a dolgát, de egyébként sem akart bosszút állni. Szimba fenntartásokkal ugyan, de befogadja Kovut. Sokat van együtt Kiarával, ám Zira merényletet tervez Szimba ellen, ami meghiúsul. Büszkeföldén mindenki azt hiszi, hogy Kovu cinkos volt, ezért ismét száműzik, hiába beszélne vele Kiara. A csaló... A galád...

Kiara ezt nem hagyja annyiban, elmegy Kovuhoz, akivel megegyezik, hogy véget vetnek a két falka közötti viszálynak. Ám ez késő, Zira rájön, hogy nem számíthat Kovura, ezért azonnali harcra hívja össze falkáját. Eközben Szimba is mozgósítja seregét, és amikor összetalálkoznak, közéjük áll Kiara és Kovu, ám ez nem hatja meg őket. Hatalmas összecsapás kerekedik ki, melynek vége, hogy Zira nekiront Kiarának, de megcsúszik a lejtőn, és az ömlő eső átszakított egy töltést, így bár Kiara megmentené, de Zira belefullad a folyóba. Ennek hatására a csata abbamarad, mert a zordföldi száműzöttek rájönnek arra, hogy ennek nincs semmi értelme. Így a száműzöttek visszatérhetnek büszkeföldére, és a két falka szövetséget köt. Szimba a gyakorlatban is megértette apja üzenetét, tudja, hogy földre virágkor vár.

Ha a történet így megírva is ennyire fordulatos, azt gondolom, hogy ez elég bizonyíték ahhoz, hogy miért van itt helye nálam.

Nincsenek megjegyzések: