2012. december 11., kedd

Top 10 Walt Disney #6

Pocahontas

A Pocahontas esetében kifejezetten előny, hogy a Disney-ék egy kicsit belepiszkálnak az eredeti történetbe, mert az nagyon kacifántos. Valós történetet dolgoz fel a XVII. század elejéből, állítólag a valóságban Pocahontas 13-14 éves volt, míg John Smith 40-es éveiben járt, így szerettek egymásba.

Ez gyerekmeseként (is) igencsak furcsa lenne, ezért egy kicsit csökkentettek a korkülönbségen. De az egyik legszebb, és leghitelesebb szerelmes történet, melyet Disney elmesél, ezért szerepel nálam itt.

A brit Virginia társaság felfedezőútra indul Amerikába, hogy a bennszülöttek földjén aranyat találjanak. Miután lehorgonyozták a hajót, a kapitány azonnal kiadja az utasítást, hogy ássanak ki annyi aranyat, amennyit csak találnak.

Pocahontas önfeledten játszik a barátnőjével. Mindeközben az apja hozzáadná lányát Kocoum-hoz, a bennszülöttek legmenőbb vadászához, ám Pocahontas nem lelkesedik az ötletért, ő nem ilyen férfit akar maga mellé. Ő tele van életszeretettel, míg Kocoum olyan fásult, de az apja szeretne gondoskodni a lányáról.

Később John Smith kirándulásra megy, közben találkozik össze Pocahontas-szal, aki az elején megijed tőle, ám a férfi végül elnyeri a lány bizalmát. Pocahontas elvezeti őt a saját világába, megmutatja, milyen harmóniában lenni a természettel. Bemutatja fűzanyónak, a beszélő fűzfának, aki bölcs tanácsokkal látja el mind John Smith-t, mind Pocahontast. Az egyik számomra legkedvesebb: "Nem mindig a könnyű út a helyes"

Ám eközben Kocoum keresi Pocahontast, látja, hogy egy "sápadtarcú" társaságában van, akit azonnal megtámad, ám John Smith legjobb barátja a segítségére siet, és megöli Kocoum-ot. Ezt már a bennszülöttek sem hagyják szó nélkül. Azonnal elkapják John Smith-t, másnap kivégzik. Pocahontas még utoljára benézhet hozzá. A Virginia társaság közben megy megkeresni a helyet, ahol John Smith-t fogva tartják. Nagy harcnak ígérkezik, de amikor John Smith-t kivégzik, Pocahontas elé ugrik. Jó ez az örökös harc? Az apja átadja magát a szélnek, belátja, hogy rosszul cselekszik, és a lánya helyesen dönt, így John Smith-t elengedik.

Ápolásra szorul szúrt sebe miatt, így haza kell mennie. Megkéri Pocahontas-t, hogy tartson vele. Az apja elengedné, ha menne vele, de a lány nemet mond a szívének. De megígéri, hogy később vele tart.

Talán kicsit hézgosan meséltem el a történetet, megmondom őszintén, nem nagyon emlékszem annak pontos menetére. De szerintem ennek van a legszebb szerelmes története. Végtelenül hiteles, mindemellett, a dalok is nagyon emlékezetesek. Ebben van a számomra legkedvesebb Disney dal, a Hozzád szól a szél, melyet Kútvölgyi Erzsébet énekelt el, mint fűzanyó. De mindegyik nagyon szívhez szól, és at egész történet nagyon megérintett.

Viszont a Pocahontas 2-re tekintsünk úgy, mintha nem is létezne! Azzal a Disney pofán lőtte magát! Pocahontas elmegy Angliába, végig azt hitte, hogy John Smith halott, kiszemel magának egy másik srácot, de még annak ellenére is őt választja, hogy idővel megtudta, hogy szívének eredeti választottja mégis él. Ezzel Dsney tökéletesen tönkretette a saját "nagy és mindent elsöprő szerelem" elméletét, melyért érdemes akár az életünket áldozni. De nem! Úgyhogy teintsünk úgy a Pocahontas-ra, hogy ott véget ér, hogy John Smith-t hazaszállítják, és Pocahontas megígéri, hogy egyszer elmegy hozzá.

Nincsenek megjegyzések: