2012. december 14., péntek

Top 10 Walt Disney #3

Mackótestvér

És elérkeztünk a dobogó legalsó fokához, melyre nem más állhatott fel, mint a Mackótestvér! Nagy átfedés van  a Róka és a kutya, és a Mackótestvér történetének mondanivalója között, hiszen itt is két különböző faj köt barátságot, és a kettő közötti ellentétet próbálja feloldani mindkét klasszikus. Annak ellenére, hogy a Mackótestvért nem tudtam annyira magamévá tenni, mint a Róka és a kutyát, azért ez került a 3. helyre, mert a dalok sokkal monumentálisabbak, és az a rengeteg agyatlan poén, mely oldja a főtörténet komolyságát. Játszunk barkóbát! Jó, gondoltam. Fa! Aa... Na jó, gondoltam. Fa! Vagy: Nem gondolod, hogy kéne egy orrmányváltás? És akkor a többiről még nem is beszéltünk.

A történet egy USA-beli bennszülött törzsről szól, a három fiútestvér közül a legkisebbet, Kenai-t egy szertartás keretén belül férfivá avatják. Ilyenkor a férfiak egy talizmánt kapnak, mely szimbolizál valamit, aszerint kell élnie. Kenai a szeretet talizmánját kapja. Láthatóan nem örül neki, többen ki is gúnyolják érte. Ám az oldott hangulat nem tart sokáig. A legnagyobb testvért, Sitkát megtámadja egy medve, és sajnos nem éli túl. Kenai-t nagyon megviseli bátyja halála, elhatározza, hogy bosszút áll, megöli a medvét. Ilyenkor ki tud a szeretetre gondolni?

Bosszúját igen hamar véghez viszi sikeresen, de ez nem marad annyiban: medvévé változik. Ez a jelenet nagyon szép, ebben látszik, hogy Disney előnyére használta ki a technikai adottságokat. 2003-ban már elég sok rajzfilmben alkalmaztak számítógépes animációkat, ezt a Mackótestvérben csodálatosan csinálták! Kenai nagyon nehezen viseli a medve-mivoltát, problémásan indul kalandjának, ugyanis csak úgy kaphatja vissza az igazi testét, ha eljut oda, ahol a fény találkozik a földdel. Eközben döbbenten veszi észre, hogy érti az állatok nyelvét. Többeket megkérdez, hogy merre kell menni, de vagy nem tudják merre kell menni, vagy kinevetik. És mindeközben csapdába is esik. Arra jár egy kismackó, Koda, aki elkezdi hergelni a medvét, aki erőlködik, hogy kiszabaduljon. A mackó megesketi, hogy vele tarthat, ha kiszabadítja. Úgyse menne neki, ezért beleegyezik. Kár volt megígérnie... Így együtt folytatják kalandjukat. Hősünk kicsit nehezen viseli társának hiperaktív jellemét, de idővel összebarátkoznak.

Kenai másik testvére azt hiszi, hogy öccsét is megölte egy medve, ezért ő is bosszút áll, meg is talál egy medvét, de nem is sejti, hogy az valójában a testvére. Kenai sikeresen elfut tőle, Kodával közben érdekes barátokkal találkoznak, például a rénszarvas párossal, akik mindig barkóbáznak egymással, és mindig fa a megfejtés, vagy a bakkecske páros, akik előszeretettel veszekednek a saját visszahangjukkal: "NEM, TE FOGD BE!" ... (nem, te fogd be)

Egy nap Koda elvezeti Kenai-t a medvecsaládjához, akik a folyónál épp régi történeteket egymásnak. Mindenki jókedvű, ám Kenai által kiderül a sötét titok. Koda ekkor tudja meg, hogy társa valójában ember, és az a medve, akit megölt, az az ő anyja. Ez beárnyékolja a barátságukat, de egy beszélgetés alkalmával kibékülnek.

Elérik azt a helyet, ahol a fény találkozik a földdel, így Kenai visszaváltozik emberré. Látja, hogy Koda mondani akar neki valamit, de nem érti. Kezébe veszi, annyira megszerették egymást, hogy szíve szerint visszaváltozna medvévé. Hát akkor éljen így, szerencsére a családja így is elfogadja őt. :)

Kicsit hézagosan emlékszem a történetre, ilyenkor sokkal inkább az érzelmi töltet marad meg bennem, minthogy minden egyes képkockájára emlékezzek. A zenék nagyon szépek, Szolnoki Péter (Bon Bon) nagyon szép dalokat énekelt, és a végefőcím: Phil Collins: Into my eyes is mestermű lett. Az egyik legjobb újkori Disney klasszikus.

Nincsenek megjegyzések: