2012. december 13., csütörtök

Top 10 Walt Disney #4

A róka és a kutya

Disney több klasszikusában is megjelenítette a másságot (és itt most nyilván nem a homoszexualitásra gondolok), illetve annak elfogadását. Elég ha csak a Dumbóra, Pocahontas-ra, vagy a Mulan-ra gondolunk. Ezek mind nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy teljes értékű emberként kezeljük azokat is, akik valamiért kilógnak a sorból.

Bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy Walt Disney élete és munkássága némileg ellentmondásos. Ugyanis azt olvastam róla, hogy nem szerette a zsidókat, és többször részt vett olyan rendezvényen, melyek burkoltan, vagy nyíltan antiszemita jellegű volt. Ehhez képest olyan kedves animációs filmeket csinált, hogy nagyon nehéz elhinni róla, hogy bármilyen szélsőséges nézetet tudna magáénak.

A róka és a kutya is az emberek feltétel nélküli elfogadására tanítja meg a nézőt, hiszen a valóságban a kutya vadászik a rókára. A történet is valami hasonlóképp kezdődik. Rókamama most adott életet picinyének, de sajnos vadászidény van. Menekül, szájában az utódjával, de sajnos nem éli túl. A pici róka megmenekül, és lakott terület közelébe kerül. Észreveszi bölcs mama, a bagoly, valamint két jóbarát. Elhatározzák, hogy segítenek neki. A közelben lévő idős hölgyet a rókához vezetik oly módon, hogy az egyik ruháját megragadják, a hölgy követi őket, a ruhát pedig a kis rókára teszik. Amikor az asszony észreveszi, azonnal befogadja őt. Eközben a szomszédságban élő vadász egy kölyökkutyát hoz, majd igazi vadászkutya lesz, ha felnő. Már van egy kutyája, szemmel láthatóan nem örül az új jövevénynek.

A kis róka a Tod nevet kapja, nagy csibész. Egy nap, amikor az idős hölgy feji a tehenét, a róka bejön az istállóba, elkezdi zavarni a tyúkokat, akik teljesen pánikba esnek a rókától, és nagy felfordulás lesz, a tehén is megvadul, az összes tej kiömlik. A néni igyekszik lenyugtatni a tehenet. Ennek sikere után megragadja a rókát, de annyira szereti, hogy nem tud haragudni rá.

A vadász kutyája Szimat nevet kapja, a társa továbbra is nehezményezi, hogy van valaki mellette, pedig a kis Basset Hound játszana vele. Egy nap furcsa szagot érez. Nem tudja, hogy mi ez, de nagyon kíváncsi, hogy mi lehet ez, ezért a szag útjába ered. A farönkön át a rókakölyökhöz vezet, azonnal szimpatikusak egymásnak, barátságot kötnek egymással. Ezután többször találkoznak, önfeledten játszanak, ám a kutyának mindig haza kell menni, mert a vadász keresteti. Idegesíti, hogy a kutya mindig eltűnik, ezért a kutyaházhoz köti.

Másnap a róka elmegy hozzá, látja, hogy nem tud menni. Kíváncsivá teszi, hogy ki a lakótársa. Szemléli a kutyát, még az sem riasztja vissza, hogy dühös lesz, ha felébred. Fel is ébred, üldözőbe veszi zaklatóját. Ezt a vadász sem hagyja annyiban, puskával a róka után ered. Az idős asszony pont akkor indult útnak, a róka utoléri a kocsit, a vadász nem adja fel. Amikor a néni rájön honnan fúj a szél, villámgyorsan megáll, elveszi az öregtől a puskát, és rálő a kocsijára. A vadász számomra a Disney széria egyik legundorítóbb karaktere, aki senkire nincs tekintettel, csak hogy az ő dühe ki legyen elégítve. Annyira élethűen jelenítették meg a karakterét, hogy nehezen tudom elképzelni, hogy ki tudná őt szeretni.

Eljön a vadászidény, amikor a vadász a két kutyájával útnak indul, így a két jóbarát sokáig nem találkozik egymással. Ez idő alatt felnőnek, Tod rendületlenül várja Szimatot, míg ő szemmel láthatóan jól érzi magát vadászat közben, és a társával is összebarátkozott, a vadász is büszke rá. Hazamennek, Tod örül, hogy barátja végre hazatért, és találkozhat vele. Szimat annyira nem örül a rókának, mondja is neki, hogy menjen el, ide többet nem jöhet. De a róka nem annyira gyáva, hogy csak úgy elfusson. A vadász észreveszi, és ismét puskával ered neki. Eközben a másik kutya is üldözi, ám ő balesetet szenved, és súlyosan megsérül. Szimat megfogadta, hogy bosszút áll Tod-on. Az üldözés vége az lett, hogy a róka bemenekül a néni házába, a vadász is menne, de az asszony természetesen nem engedi be.

Amikor a vadász elmegy, a néni szomorúan néz Tod-ra. Ekkor ébred rá, hogy a rókát csak akkor tudhatja biztonságban, ha egy távoli erdőbe menekíti. A vadász ezt meglátja, addig nem nyugszik, amíg le nem lőtte a rókát, ezért mozgósítja a két kutyát és utána ered. Amíg nem ér oda, az erdőben, Tod megismer egy rókalányt, akibe azonnal beleszeret. Aranyos, ahogy eljátsza neki, hogy mennyire tud halászni, majd milyen ügyetlenül próbál halat fogni. Mindenki kineveti, amire Tod nagyon megsértődik. A Bölcs mama gyorsan észhet téríti, és sűrűn bocsánatot kér a lánytól, mert olyan durván lehordta őt.

Ám erre nincs idő, a vadász megérkezett, és megtalálja Tod-ot. Végre eltalálhatja őt. Egy darabig Szimat is vele tart, ám egy hatalmas medve először a nagy kutya életére tör, majd amikor a vadász rátámad, akkor őt veszi célkeresztbe. Majd amikor Szimat megvédené a vadásztól, Tod menekülve látja, hogy barátja veszélyben van. Egy kicsit hezitál, hiszen Szimat bosszút akart állni ellene, de végül a szíve győzedelmeskedik, és barátja megmentésére indul. Hatalmas csatát vív a medvével, mind a ketten lezuhannak, de csak a róka éli túl. Annak ellenére, hogy Tod megmentette Szimat életét, a vadász még így is puskát emel rá, de Szimat elé áll, nem engedi, hogy megölje. Erre már a vadász szíve is megenyhül. Nagyon megsebesül, és mit ad isten? Az idős hölgy ápolja őt, és a róka és a kutya barátsága örökké tarthat.

Egyébként nagyon sokat hezitáltam, hogy melyik kerüljön a harmadik helyre, ez, vagy amelyik végül bronzérmes lett. De végül 0,1%-kal ez maradt alul, méghozzá azért, mert az egyetlen nagy hátránya ennek a rajzfilmnek, hogy a zenéi totálisan felejtősek. De a történet nagyon szép, és szinte megható, annyira hitelesen meséli el, hogy két olyan állat között is lehet barátság, akik a valóságban ellenségek, ha felülkerekednek az ösztöneiken. A valóságban is sok ember életében van olyan embertárs, akivel szíve szerint barátságot kötne, annak ellenére, hogy bizonyos elvek szerint ezt nem szabadna. És bár jó kapcsolat lehetne közöttük, de sajnos az ő életükben is van az a bizonyos vadász, aki mindent megtesz annak érdekében, hogy ne legyenek együtt, még ha nem is tud róla, hogy barátok. Mivel az én életemben is van ilyen, ezért érintett meg nagyon a történet.

A többi Disney rajzfilmhez képest szokatlan a rajzstílus, egyfajta átmenet a régi és az új Disney animációk között. Tegnapelőtt megvettem DVD-n, és az egyik extrában mesélték a készítők, ez a rajzfilm mérföldkő. Ez az utolsó olyan Disney klasszikus, melyen a régi nagyok dolgoztak, akik még a Hófehérke és a hét törpe munkáiban is részt vettek, ugyanakkor itt kezdtek azok az újak, akik később a Szépség és a szörnyetegben, és az Aladdin-ban alakítottak nagyokat. Érdekesség még, hogy ami még megkülönbözteti a nyugati rajzfilmeket az animéktől a származási helyen, és a rajzstíluson kívül az, hogy amíg az amerikai rajzfilmek többségében adott a karakter jelleme, addig a japán animékben fejlődnek azok. A róka és a kutya pont ezért nagyszerű, hogy a szereplők átesnek egy jellemfejlődésen, ezért is van az, hogy a felnőttek számára is magasan ajánlott ez a rajzfilm, főleg, ha értik az üzenetét. Az InterCom, mely kiadja a Disney-ket DVD-n, könyveljen el egy hatalmas fekete pontot. Angliában kiadták 1994-ben videokazettán, így Magyarországon is lehetőség lett volna forgalmazni akkoriban a Macskarisztokraták, az Aladdin, és a Hófehérke és a hét törpe mellett, de kimaradt. Pedig sokkal-sokkal nagyobb médiafigyelmet érdemel, a legjobb, legszebb, leghitelesebb Disney klasszikusok közé tartozik!

Nincsenek megjegyzések: