2012. augusztus 20., hétfő

Família Kft. – 317. rész

Az örökség

Adásba ment: 1997. december 6.
(Megjegyzés: Dátumozáskor ezt vettem alapul, mivel az MTV2 logóján egy mikulássapka volt)

Csibi a konyhában elkészült a kávéval, a tálcára teszi, és átviszi a nappaliba Szépékhez. Károly és Ágika láthatóan zavart mosollyal gondolkodnak azon, hogy elfogadják-e. Na nem a kávét, hanem ezt a telelést-nyaralást, amit a Csibi úr felajánlott nekik. A rendőr szakszervezeti üdülő Csibi szerint még csak nem is apartman, hanem egy kastély. Mónika is győzködi őket a maga módján. Elfogadnák, hiszen mindig is egy ingyen nyaralás volt az álmuk, de mi van akkor, ha az izgalomtól, berobban Károly foga? Csibi úr megnyugtatja: Ott van a környék legjobb fogorvosa, az majd kihúzza. Egyszer kihúzta a Balogh Johnny-ból, hogy hova rejtette a postás zsákot.

A családtagok nem feltétlen lelkesednek a hirtelen jött üdülésért. Nagypapa telefonon mondja valakinek (nem derül ki kinek), hogy egy porcikája sem kívánja, de nem akarta elrontani a többiek kedvét. Elmondása szerint, amikor Vilma megtudta, fülig szaladt a szája. A Nagymama Rózsika néninek (Pici nagymamája) telefonál, hogy fázós, nem tud idegen ágyban aludni, de amikor a Misi megtudta, a plafonig ugrott örömében. Misi a kávézóban panaszolja el telefonon (valószínűleg az egyik barátjának, itt sem lehet tudni kinek) hogy mit lehet ilyenkor télen csinálni egy üdülőben? Semmit. Persze Ádám, egyik ügyeletről a másikba. Majd kiugrott a bőréből, amikor megtudta. Ádám a szobájában Jojóval... nem tűnik kifejezetten jókedvűnek. Jojóval beszélik meg a dolgokat. Láthatóan nem sok kedvük van hozzá, de Anci örülne, ha elmennének, és az ügyeleteit akár el is cserélhetné, ha úgy akarja. És végül dudálnak kintről, hogy az autó indulásra kész, Szépné ellenőrzi még a papírjait, majd Mónikának mondja el az utolsó intelmeit a ház kapcsán. Mónika nem győzi mondogatni Áginak, hogy nyugodjon meg, amikor elmegy, már magának mondja, hogy nyugodjon meg.

Még este megérkezik Csibi úr, amerikai rokonával, Éliás bácsival. Tetszik neki az új lakás, bár megjegyzi, hogy a fényképen mintha másképp néztek volna ki a dolgok, de hát ugye a fényképen kisebbnek tűnnek a tárgyak. Finnországból hozatta a lépcsőnek a pályáját. Leülnek az asztalhoz, Éliás bácsi egy kis ajándékkosarat ad át Csibinek. Van benne szemceruza, meg pucli... hamar rájön Éliás bácsi, hogy tévedés van, ez nem az ő ajándéka. Elővesz egy nagy üveget: Allure szantál illatú arcszesz. Csibi kicsit félreérti, szandál illatot nem szereti... SzanTál. Meglátja az árcímkét: 350 dollár, az nem semmi. Éliás bácsi kicsit furcsán viselkedik, de gyorsan vált, hogy neki az a lényeg, hogy ezt prezentálja, mint egyetlen rokonjának. Szeretne körbenézni, de Csibi inkább a szobáját mutatja meg, biztosan fáradt Éliás bácsi, 10 órás repülőút után nem is csoda. De most 10 napig az Ágikáék nappalijában fog aludni. Nagyon tetszik neki, biztosan nagyon jól fogja magát érezni itt.

Másnap reggel Mónika idegesen telefonál a Csibinek, fél, hogy baj lesz még ebből. De rá bízza. Nem is tud mit tenni hirtelen, mert kijött Éliás bácsi, gyorsan leteszi a telefont. Nyájasan üdvözli, bemutatkoznak egymásnak, majd két puszi után Éliás bácsi leül az asztalra, Mónika hozza neki a reggelit. Éliás bácsi áradozik Csibiről, hogy felépítette a saját egzisztenciáját az évek során, régen egy mihaszna alak volt, már attól félt, hogy soha nem lesz belőle ember. És lám, mi lett belőle. Közben átadja az ajándékokat neki, ő kapja a szemceruzát, de előbb - ahogy Mónika hívja - szemkihúzót kap. Ahogy Éliás bácsi adagolja Mónikának az ajándékokat, elmeséli, hogy nagyon örül, hogy a Csibi idáig eljutott, és nagyon boldog lesz, ha eljön az idő, és mindent ő fog örökölni: Szikvízgyár (ilyen Amerikában? Úgy tudom, hogy a szikvíz hungarikum), tojásfeldolgozó, meg a vajraktár. Mónika ennek iszonyatosan örül. Miután megnyugszanak a kedélyek, Éliás bácsi kér egy telefonkönyvet, a légitársaságot akarja felhívni, mert az egyik csomagja elkeveredett, és Kalkuttába került. Abban volt az összes pénze.

Csibi úr felajánlja az összes pénzét Éliás bácsinak, hogy amíg nem lesz meg a csomagja, addig se maradjon pénz nélkül, de ő nagyon visszakozik. Ekkor váratlanul megjelenik Nagypapa. Csibi nagyon ideges lesz, gondolkodik, hogy mentse a helyzetet, majd egy hirtelen jött ötlettől vezérelve Feri bácsit, mint komornyiknak mutatja be. Majd amikor bemennek a szobába, hüledezve kérdezi a Nagypapa, hogy mi vagyok én? Csibi mindent elmagyaráz, hogy az Éliás bácsi egy mélyen gazdag rokona, de csak akkor örökölhet, ha azt mondja, hogy ez a ház az övé. Ha ez sikerül, akkor nem is lovakat, nőket futtathat. Így már a Nagypapának is más. Próbálnak. Csibi gyorsan telefonál a rendőrségnek, hogy az egyik rokonának a csomagja elkeveredett Kalkuttába, de ne haza telefonáljon, hanem Szépékhez, ott van. Leteszi a telefont, és kimennek. Ám azt nem veszi észre, hogy félretette a telefonkagylót.

Ferenc átöltözik, és kiszolgálja Éliás bácsit. Meg is kéri, hogy szidolozza ki a kilincset, kicsit piszkos. Neki is szán egy ajándékot: Eldobható borotva. Ekkor jönnek meg az ikrek, Ádám és Jojó, iszonyú ricsajt csapnak, Éliás bácsi nagyon ideges lesz. Menti is Nagypapa a helyzetet, hogy ők az unokái, jöttek neki segíteni. Ez így már sokkal jobban tetszik Éliás bácsinak, bevonul a szobájába. Ádámék nem értenek semmit, de Nagypapa gyorsan elmagyarázza a helyzetet. Nagyjából megértették, de amikor Nagypapa mondja, hogy azt hazudta, hogy unokái, akkor Ádám és Ricsi egyszerre mondják, hogy ők tényleg az unokái. Na látod, akkor tényleg azonnal menjetek takarítani.

Ennyit megtesznek érte. Csibi úr nem győz hálálkodni Ádáméknak, majd amikor kijön Éliás bácsi, gyorsan hangnemet vált: "Itt is porcica, ott is porcica, Éliás bácsi lába alatt, ott is porcica!" Éliás bácsi a repülőtérre akar menni, megsürgetni a csomagjának ügyét, amikor megjelenik Szépné, és Nagymama különös egyenruhában. Csibi úr már tudja, hogy minden veszve van. A légitársaságtól jöttek, és Éliás Smith urat keresik. Megjött a csomagja Kalkuttából, kérik az útlevelét, mert csak ennek ellenében tudják átadni a csomagot. Bohókás keresgélés után előkerül, ellenőrzik, stimmel. Szépné kiszól: Józsi, jöhetsz! Józsi nem más, mint Szép Károly, egy igen rozoga bőröndött hozott meg, mely össze van ragasztózva. Éliás bácsi soha nem is látta ezt a bőröndöt, majd mondják, hogy benne van a 14.000 dollár. Éliás bácsi úgy ragadja meg Józsitól a bőröndöt, nagyon örül neki. Még egy papírt kell aláírnia. Miután aláírta, Szép úr visszakéri a bőröndöt, ugyanis az tárgyi bizonyíték, minden benne levő pénz hamis. Éliás bácsi eldobja a bőröndöt, hogy ő ezt soha nem látta. Az a bőrönd krokodilbőrből volt, ez meg... megvan a véleménye az országról, minden csupa... porcica. És elviharzik. Na Szépné visszavált önmagára, és elmagyarázza, hogy Csibi úr ott rontotta el, hogy félretette a telefont, mert ezután már nem tudták a rendőrségtől visszahívni. Megnézték a Csibi úr noteszában, van még egy szám, a mobil, azon értesítették Ágikáékat, és azóta ő mindent tud, Csibi úr meg semmit. De hogy mit is tudnak, azt Károly mondja el. Ez az alak nagy szélhámos. Évente háromszor-négyszer hazajön Amerikából, és kiadja magát milliomosnak. Megvágja a rokonait, és lelécel. De most még az Interpol is körözik, ugyanis kiraboltak a New York-i repülőtéren egy illatszerboltot. Csibi most már látja, hogy onnan volt a szemceruza, meg a többi, és bánja, hogy úgy tukmálta rá az összes pénzét. De hát el fog menni. Nem fog elmenni, a kollégiái ott várják a ház előtt. Csibi úr nagyon szégyelli magát, és kérdezi, hogy fogja Ágikáékat kárpótolni a hazugságáért. Őt már kárpótolta, hiszen mikor tudná rávenni a családját egy ekkora takarításra? Csibi úrnak erre jókedve lesz, és még egyszer ráparancsol Ádámékra, hogy tessék takarítani, egy-kettő! Ádámék nem mozdulnak. Csibinek nem marad más hátra, minthogy kimenjen, és a kollégái kinevessék, hogy semmit nem vett észre...

Nincsenek megjegyzések: