2012. augusztus 19., vasárnap

Família Kft. – 316. rész

Tejberizs

Adásba ment: 1997. november 29.

Nagymama a konyhában főz, amikor Szépné a fürdőszobából a szobába menet megkérdezi őt, hogy mi lesz vacsorára? Tejberizs. Ági (Szépné) nagyon megörül, ugyanis a Nagymama legalább 10 éve nem főzött tejberizst. Előtte csak jeles alkalmakkor ettek. Most a Benji (Szépék fogadott gyermeke) lett olyan kicsi, mint amekkora Ádám, meg Kriszta volt, amikor tejberizst főztek. A régmúltban való boldog emlékezés közben megszólal a telefon, Ágika gyermeteg hangon beszél bele. Egy nő Szép Karit keresi, a telefonbeszélgetés végére gyorsan elmegy a kedve. Nagymamának csak a harmadik kérdésre esik le, hogy ki is telefonált.

Szépné fel-alá járkál, és próbálja nyugtatni magát, a Nagymama rá is szól, hogy üljön le, és higgadjon le. De az nem megy csak úgy, bár azt eléri a Nagymama, hogy megígérteti Ágival, hogy nem ront rá Károlyra, ha hazajön. Nem is kellett sokat várni. Szépné ígérete pedig nem sokat ér, azonnal a tárgyra tér: "Ki hív téged Karinak, Károlyom?" Károly nem különösebben ijed meg, Lajos, aki Károllyal együtt jött, próbálja menteni a menthetőt: "Nem Kazi?" Az Kázmér, az Alföldi Kázmérra utal. Hát igen, az Alfölditől minden kitelik, de Szépné meg fogja keresni holnap az Alföldit.

Éjszaka Károly a Lajosnak telefonál, igencsak fel van dúlva. Még most sem érti, hogy mi volt ez a Kazi-ügy. Lajos próbálja megmagyarázni, hogy így akart segíteni, de Károly nem így látja a dolgot, ugyanis szerinte, ha reggel égre-földre fogja keresni az Alföldit, és ha kiderült, hogy hazudott, akkor lesznek csak igazán nagy bajban. Hát akkor találjuk meg mi előbb az Alföldit. Nem kellett kétszer mondani: Károly elrendeli, hogy reggel 7-re legyen az irodában az Alföldi, a Dórika (így hívják a kislányt), és Lajos. Károly elmagyarázza hogy a lány sírt, zokogott, hogy autóbalesetben meghaltak a szülei, öngyilkos lesz, ha nem veszi fel (munkát kért tőle), és hogy segítsen neki. Lajos meg gúnyolódik rajta, ugyanis akármennyire is bögyös, bombázó a Dórika, nem kellett volna felvenni az intézetbe, ő megmondta, hogy baj lesz belőle. Ugyanis ő híreszteli az intézetben, hogy Dórika és Károly... úgy megvannak... együtt. Károly erre még zaklatottabb lesz, de Lajos megnyugtatja, hogy ezt senki nem hiszi el, még ő sem. De reggel 7-re mindhármójuknak bent kell lenni az intézetben.

Másnap reggel az irodában Károly nyugtalanul nézi az óráját, már fél 8 van. Gyorsan egyeztettek, hogy mindent jól mondott meg? A Lajos még utoljára tisztázni akarja a Károllyal, hogy biztosan nincs semmi köztük, de Károly idegesen leszereli. Lajos még hozzáteszi, hogy olyan... erkélyei vannak, ezt a Károly észre sem vette. Lajos kérdésére válaszolva, van szeme, csak családja is van. Meg is jön Alföldi. Látszólag nagyon fitt, fut egy pár kört az irodában. És erre rájön még a szokásos bohókás természete, nem könnyű a tárgyra térni. Sikerül, de előbb Alföldi beszél a vidámságának okáról, a belső rúgókról. Hogy mi az? A szerelem. Ez nagyban megkönnyíti Károlyék helyzetét, így sokkal jobban meg fogja érteni, hogy miért van szükségük a segítségére. Lajos érdekes módon magyarázza meg, hogy az Alföldinek úgy kell tennie, mintha a Károly belső rugója lenne az ő belső rugója. És ez épp kapóra is jön az Alföldinek. Károly már érzi... Az Alföldi hozzájuk akar költözni egy pár napra. Károly erre nagyon mérges lesz, ezt zsarolásnak veszi. Nem, ez baráti alku. Alföldi úgy gondolja, hogy a Micikéjével bár csak tiszavirágéletű lenne ez a kapcsolat, de talán meghosszabbíthatná azzal, hogy ha a Károlyék lakására mondja azt, hogy az az övé, pláne, ha megkapja a kocsiját. Károly végül belemegy, de hangot ad azon gondolatának, hogy egyáltalán nem örül neki. Az Alföldi elmenne, Lajosék gyorsan megállítják, hogy nem is ismeri a részleteket. Alföldi visszafordul, hogy neki semmilyen részletre nincs szüksége, hogy leszerelje Ágit. Károlyék a fejükhöz kapnak: Most van végük.

Dél körül a kávézóban Nagymama próbálja az új üzenetrögzítőt. A Nagypapa által felvett üzenetet hallgatja vissza harmadszor. Épp akkor be a Nagypapa, ki is kérdezi, hogy mit csinál, erre zavartan kikapcsolja az üzenetrögzítőt. Nagyon hideg van, a Nagymama fázik. Oldottan jókedvűen beszélgetnek, majd amikor a Nagymama megkérdezi, hogy mitől van mindig ilyen jókedve. A nagypapa öntött egy kis whisky-t, hajtsa fel, és akkor megtudja. Beszélgetés közben lép be Kardos úr, akinek egyáltalán nincs jókedve, és ezt nem is titkolja. Nagypapa öntene neki is, de Kardos úr megköszöni, rajta most az sem segít. És akkor most komolyan is megkérdezik, hogy mi a baj. Megléptek az egységének összes pénzével az ő hibájával. Az történt, hogy megbetegedett a kézbesítő, aki a postára szokott menni a pénzért, így a helyébe felvettek egy helyettes lányt. A banki aláírása megvolt, így elengedte. Nagypapa azonnal hozzáteszi, hogy ő meg szépen lelépett. Kardos úr nem is érti, honnan tudta, amikor ő nem tudta, pedig látnia kellett, hogy megbolondítja maga körül a férfiakat. Annyira jól néz ki, hosszú, szőke, göndör haj, világító kék szemek... Nagymama érti már, hogy miért magát okolja. Pedig attól, hogy valakinek megtetszik egy lány, az nem azt jelenti, hogy ő a hibás, hanem, hogy ő is férfi. Kardos úr elmondása szerint minden férfi sokszorosan férfinak érzi magát Erika mellett. Lejön Ágika, ő még mindig az Alföldit keresi. Nagymama kérdőre vonja Ágit, hogy miért nem bízik Károlyban. Előbb bizonyítsa be, hogy ártatlan, utána hisz neki.

Szépné főz a konyhában, amikor megjelenik Alföldi három nagy bőrönddel. Ágika nagyon megörül neki, gyorsan a tárgyra tér: Megadta valakinek a mi telefonszámunkat? Bevallja, hogy igen, a barátnőjének, aki Kazinak szokta hívni. Ági erre nagyon boldog lesz, hát nincs semmi baj. Mit kér cserébe? Csak mondja bátran, hogy vegye olybá, hogy teljesítve van. Erre Alföldi felbátorodik, és felcuccol Krisztike szobájába. Ági azonnal megállítja, neki ez egy kicsit sok. De Alföldi elmagyarázza, hogy mennyire szerelmes, és azért fordult hozzá, hogy talán egy lágy női szív megértő lesz egy ilyen borzalmasan szerelmes férfi szívéhez. Ági megengedi, de csak egy pár napra. Alföldi boldogan megy tovább, de Áginak még egy kérdése van: Addig, amíg ő itt lesz, addig ők hova menjenek? Hát mondjuk egy moziba... Pár napra?

Ma este eszik meg a tejberizst, mindenki nagyon boldog. Jókedvűen beszélgetnek, amikor megjön Lajos. Meglátja, hogy mit esznek, ő is kér egy tányérral. Kijön Alföldi a fürdőszobából, amikor csengetnek. Ági nyit ajtót, egy fiatal, fekete hajú nő az. Károlyék döbbenten látják, hogy Dórika az. Ági meglepődik, hogy ismerik. Gyorsan próbálják menteni a helyzetet, de amikor a lány Karinak hívja Károlyt, minden veszve van. Szóval mégis... de Károly most próbálja helyrehozni, és bebizonyítani, hogy ez nem igaz. De közben Dórika a tárgyra tér, hogy Évike, a kézbesítő beteg lett, és kórházba kellett vinni. Holnap fizetésnap, és felajánlja, hogy szívesen elmenne a pénzért... Lejön Alföldi, és meglátja a lányt... aki gyorsan leszereli, hogy őt nem ismeri. Alföldi elképed, hogy ezt így belemondta a szemébe? Majd leszól Károlynak, hogy milyen kicsi a belső rugója... Áginak ennyi már elég. Kijelenti, hogy ő régesrég elvált Károlytól. Nincsenek közös gyermekeik, mind az övé. Alföldi mindent bevall Áginak, hogy ő csak a Károly miatt van itt. Ekkor jelenik meg Kardos úr, tőle is megijed a lány, ugyanis ő lenne Kardos úrnak Erika. Se Károly, se Alföldi nem érti az egészet, de Kardos úr elmagyarázza, hogy a lány holnap meglépett volna az intézet összes pénzével. Egy közönséges rabló, aki a férfiak elcsábításával akar pénzt szerezni. Nagymamája is mindig arra tanította: Egy kerület, egy férfi. Ekkor már nem esik nehezére bevallani, hogy ő kereste telefonon a Karit. Nagymama nyugtatja a kedélyeket, hogy együk meg a tejberizst. Erre már a lány is megszelídül, és ő is kér. De Ágika figyelmezteti, hogy szerinte túl nagy a kislány...

További szereplők:

Dórika:
Békéssy Orsolya

Nincsenek megjegyzések: