2012. augusztus 21., kedd

Família Kft. – 318. rész

Szerenád, romantika

Adásba ment: 1997. december 13.

Ma Péter (Kriszta barátja, talán férje?) ügyel a kávézóban, a pult mögött pedig Ádám olvas valami könyvet. Amikor Péter az egyik vendégnek kiviszi a szódavizet, Ádám összecsukja a könyvet, és próbálja meggyőzni a Pétert, hogy felesleges ennyire aggódnia. A kicsi lassan 3 hónapos, és azóta Péter nagyon aggódó lett, nehogy a gyerek elkapjon valami betegséget. Megkérte Ádámot, hogy egy konkrét betegség (nem derül ki, melyik) tüneteiről keressen információt. De hát a gyerek makkegészséges. Most! Állítja meg Péter. De a tüneteket ismernie kell, mert ki látja el, ezt nem bízhatja a Krisztára. Ádám még utoljára megpróbája meggyőzni a Pétert, hogy ezt a betegséget utoljára több ezer éve egy Észak-afrikai nagyon primitív törzseknél észlelték, de Pétert ez sem hatja meg. Ekkor jön meg Vili, három virággal a kezében, Péter azonnal meg is állítja, hogy nem terjesztenek valamilyen betegséget? Vili a Károlyt keresi, ugyanis azt akarja megkérdezni, hogy a három virág közül melyiket illik adni egy nőnek? Szerelmes lett a Vili. Amikor a Péter kérdezi, hogy ki az a Betti, még elhadarni sem tudja, mennyire gyönyörű, de Ádám megpróbálja körülvázolni. Úgy tűnik, hogy Betti romantikus alkat, hiszen a Margit-Szigeten ismerkedtek össze, holdsugaras este volt. Ádámnak eszébe jut, hogy inkább egy csokor vörös rózsát adjon neki, attól minden csaj el szokott ájulni. Péter szerint az Ádám is így ismerkedett meg Jojóval. Majdnem... de Jojó vette őt észre először.

Este vacsoráznak, amikor Péter könyvet olvas, és közben kigondolja, hova kerüljenek a virágok. Úgy tűnik, Krisztáék visszaköltöznek, amikor összejöttek, átköltöztek a Debbie-hez. Szépné fel is említi, hogy nem irigyli őket, hányszor rendezték át a lakást, amióta odaköltöztek... Károly most kap észbe, hogy mit akar Péter, és igencsak erélyesen szól, hogy mit akar a virágaival, de ha a Péternek garantálni tudja, hogy nem ártalmasak a kicsinek, akkor maradhatnak. Megjön Rózsika néni, és Pici, aki három nagy bőröndöt cipel magával. Ágika örül nekik, meg is invitálja őket vacsorára, de előbb lepakolnának Rózsikáék. Beköltöznének a Kriszta szobájába, ugyanis náluk festés van. Hát akkor mégsem marad most a Péter. Pici felviszi a bőröndöket, amíg Ádám hoz egy széket Rózsika néniek, hogy leüljön Ági mellé, és eggyel többen vacsoráznak.

Másnap Rózsika néni láthatóan kicsit átrendezi a nappalit, kitette a saját képeit. Pici nem érti, miért kell ennyi cuccot elhozni erre a pár napra? Rózsika néni egy percig nem hajlandó meglenni az emlékei nélkül. Ott az a kép egy férfiról... Álmai férfija lenne, de 1912-ben meghalt spanyolnáthában. És a rádió, ami legalább 20 kilós. Rózsika néni soha nem hallgat rádiót, de most megfogadta, hogy fog, ezt a drága Alfrédtól kapta. Ráteszi a komódra, de megbotlik az egyik kisebb bőröndben. Nem hat, hanem nyolc kalapot hozott el. A komódon meg egy kis doboz van. Abban van Rózsika néninek az összes levele. Pici odaviszi neki, jól esik Rózsika néninek a kis emlékezés, amikor egy általa légypiszoknak vélt papírra bukkan, Pici tájékoztatja, hogy ez egy kotta. Felolvassa a rajta levő írást, Rózsika néni kishíján elájul, hogy milyen régóta keresi ezt a kottát. Ettől olyan jókedvű lesz, hogy azonnal el is dönti, hogy megy a fodrászhoz, és a tejfölös, paprikás, csirkés hajszínét átfesteti rózsaszínre, mire visszaér, minden képet szögeljen fel a falra.

Szépné segít a Nagymamának a kávézóban, amikor megjön Rózsika néni az új hajkölteményével. Ágiék nem győzik csodálni, de azért szépen csendre intik, mert vendégek vannak. Bekereteztette Rózsika néni a kottát, azzal is dicsekszik Ágiéknak, és a megtalált karkötője, ami 24 karátos aranyból van. Felmegy, felakasztja a kottát a falra, amit a Gézától kapott. Amikor felmegy Rózsika néni a házba, Szépné megkérdezi, hogy ki az a Géza. Nagymama most így hirtelen nem tudja, de felsorol egy pár férfinevet... sorstársak.

A nappaliban Rózsika néni rendezgeti a ruháit, amikor megjön Pici. Észreveszi, hogy a virágok nincsenek a helyén. Figyelmezteti, hogy Károly nem lesz elragadtatva az ötlettől. De bízza csak rá. Megjön Péter is, áthozott egy pár dolgot, amit a Krisztától kért még Rózsika néni, de úgy állítja be, mintha a Vilmának kéne. Péter örömmel látja, hogy a Károly eltette a virágokat, persze nem tudja, hogy nem ő volt. Meg is jön Károly, szinte irgalmatlan haragra gerjed, amikor meglátja, hogy nincsenek meg a virágai (helyükre tette Rózsika néni a ruháit). Rózsika néni készségesen elmagyarázza, hogy bevitte a szobájukba, hogy éjszaka is nézegethessék. Károly kishíján megőrül. Csengetnek, a taxisofőr az. Rózsika néni taxit rendelt magának, elmegy az edzőterembe, a fogyasztó terembe, csak nem képzeljük, hogy gyalog fog gyalogolni?

A kávézóban Ági helyettesíti a nagymamát, amikor lejön Károly, nem is próbálja titkolni, hogy milyen mérges. Alig tudja elmondani Áginak, hogy mi történt, aki megígéri, hogy amikor Anyuka visszajön, akkor felmegy, és beszél Rózsika nénivel, mindent el fog intézni. Szépné nagynehezen felküldi Károlyt a házba, amikor Vili jön meg, kezében egy csokor virággal. Áginak ez most nagyon rosszkor jön, de szépen elmondja, hogy semmi baja nincs, csak most eddig-eddig-eddig van a virágokkal.

Vili elmondja, hogy a Bettinek lesz ez a virág, csak Ágit szeretné megkérdezni, hogy tudná a legromantikusabban átadni neki? Szépné erre elmeséli, hogy a Károly hogy udvarolt neki. Vilinek nagyon megtetszik az ötlet, rohant is, van egy ismerőse, akit nagybőgőzik, hátha tud trombitálni. Közben Szépné észre sem veszi, hogy a vendégek is összegyűltek, és a romantikus történet hallatán összebújtak (két pár volt), és megtapsolják érte. Ági zavartan meg is kérdezi, hogy mit hozhatok?

A nappaliban Ádám tévézik, miközben Jojó az asztalnál rajzol. Kicsit ideges, hogy nem jönnek össze a tervei, Ádám inkább megkérdezi, hogy hol lehet Rozál néni. Nem tudja, de nagyon elegáns volt. Megjön Vili, aki Ágit keresi. Még egy tanácsot szeretne kérni tőle. Ádám kérdésére Vili elmondja, hogy bejönne neki a virág, de még egyelőre egy romantikus dalt keres, amit elénekelne neki, de amikor a zenész barátja mutatott neki egy jónéhányat, egyik sem tetszett neki. Akkor ő megsértődött, és azt mondta, hogy hozzon akkor a Vili, és akkor majd ő lejátsza. De a Vili egy ilyet sem ismer. Nos, ez baj lehet, hirtelen Ádámnak sem jut eszébe semmi. Jojó egyből rámutat a Nagymama kottájára. És tényleg, megvan a megoldás! Ádám odaadja neki, ekkor jön meg Pici, nagyon ki van merülve. A Kardos úrral, és Péterrel volt edzeni. A Pici azt hitte, hogy valami könnyed kocogásról lesz szó. Ahogy Vili próbálja énekelni a dalt, a Pici rárivall, hogy azonnal tegye vissza a falra. Ekkor mondja meg neki Ádám és Jojó, hogy mit terveznek. Pici az utolsó erejével feláll, és kikapja Vili kezéből a kottát. Könnyen beszélnek, nem rajtuk csattan az ostor. Ádám könnyedén leszereli, beviszi a fürdőszobába, hogy vegyen egy kád fürdőt, mert holnap olyan izomláza lesz, hogy egy pohár vízért is könyörögni fog. Rácsukja az ajtót, ennyi volt. Kiveszi a kottát a keretből, és odaadja Vilinek. Már rohan is el.

Károly és Ági lopakodva jönnek be a lakásba, Károly még mindig nagyon mérges, szerinte rendetlenség van. A virágai életük végéig nem fogják kiheverni, hogy ennyit cipelték őket. Ági sem heveri ki ezt sok hülyeséget, benyit a fürdőszobába, és szinte megáll a szíve, a Pici tántorog ki. Látszólag nincs még teljesen magánál, elaludt a kádban. A Nagymamája felől érdeklődik, hogy megjött-e már. Még nem, de Károly hozzáteszi, hogy valami Bellus nénivel beszélt meg találkozót. Ez igencsak felzaklatja Picit, ugyanis a Bella néni New York-ban lakik.

Pici ettől még rendületlenül várja haza a nagymamáját. Nézi a TV-t, és amikor Ádámék megjönnek, "A francba!" felkiáltással nyugtázza, hogy nem a nagymamája jött meg. A Vilit is várja, mert nála van a kotta. De Pici a nagymamájáért jobban aggódik, fel is hívja a rendőrséget, hogy eltűnt. Ekkor jön meg Vili, ujjongva, a Betti szereti őt. A rendőrség azt tanácsolja Picinek, hogy várjon reggelig, aki Örül Vili sikerének, de a kottát visszaköveteli. A Vili erre megszeppen. Elvesztette? Sokkal cifrább. Mivel a lánynak annyira megtetszett a szerenád, ezért a Vili azt mondta, hogy az ő szerzeménye, és bár alá volt írva, hogy Géza, de kijavította Vilire. Pici kikészül. Ezt hogy fogja megmagyarázni a nagyanyjának? Jojó megkérdezi, hogy tud Rózsika néni kottát olvasni? Neki van a legtökéletesebb botfüle... Akkor csere lesz. Vesznek egy új kottalapot, leöntik teával, kicsit összegyűrik, alakítanak egy kicsit a színén, ráírják a dolgokat, és kész a hamisítvány. Jojó elviszi a keretet a konyhába, vesz egy kottalapot, és akcióba lép. De megjött Rózsika néni, nagyon feldúlt. Próbálják lenyugtatni, hogy pihenjen le, holnap majd mindent elrendez. De Rózsika néni még ma mindent elrendez, meg is látja a kotta hiányát. Itt a vég. Ádám és Pici össze-vissza beszélnek Rózsika néninek, de Jojó gyorsan menti a helyzetet, igen hamar elkészült a hamisítvánnyal. Rózsika néni rá se néz, csak összetépi, vége a romantikának! Eközben kijön Szépné, képtelenség aludni erre a hangzavarra. Megpróbálja megnyugtatni Rózsika nénit, mondjon el mindent. A fogyasztóterem és az edzőterem után elmegy a Narancsvirágba, ott megjelenik előtte a romantikus dal szerzője, Géza, odakúszik elé (ennyire ittas lehetett), és azt mondja neki, hogy Berta. Rózsika néninek az minden bánata, hogy Géza részegségében összekeverte egy másik nővel. Elemezgette még a szilva pálinka lehetetét. Egy életre végzett a romantikus dalszerzőkkel. De nem a romantikus költőkkel. Holnap felhívja a költő-szerelmét, aki majd lírai verseket fog írni hozzá.

Nincsenek megjegyzések: