2011. június 7., kedd

Lélektani határ alatt

Nagy öröm ért, amikor megmértem ma reggel a súlyomat a Wii Fittel, ugyanis 69,8 kg-ot mutatott. Legalább öt éve nem voltam 70 kg alatt. És a BMI-m is 23,87, úgyhogy nagyon jó úron haladok a cél felé. Ha le tudnék adni még 7 kilót, akkor azt mondom, hogy elégedett lehetek a munkám gyümölcsével. ^^

Ennek örömére arra gondoltam, hogy megosztok néhány tanácsot, amit a Wii Fit mond a használóinak:

  • Amikor valaki fogyóúrába kezd, azt jól teszi, hogy kevesebb kalóriát vesz magához, ugyanakkor megfeledezik a megfelelő vitamin és ásványi anyag bevitelről. Ezt kiküszöbölendően érdemes több nyers és párolt zöldséget, valamint szárnyasokat (pl. csirke, pulyka) enni.
  • Edzés előtt érdemes banánt enni. Kicsit magasabb a kalóriatartalma a benne levő gyümölcscukor (fruktóz) miatt, viszont könnyen megemészti a szervezet, és mozgás közben csak még jobban hasznosul a bevitt energia.
  • Érdemes odafigyelni az alvási szokásainkra, és minimum 7-7,5 órát aludjunk. Nemcsak azért, hogy kipihentek legyünk, hanem állítólag az elhízásban is szerepet játszhat a kisebb alvásidő.

Egyébiránt javasolja még az életre kelt Balance Board, hogy reggelenként ébredés után első dolgunk legyen gyorsan megfürdeni, mert gyorsan felébred a még álmos test. De arra vigyázzunk, hogy ne maradjuk túl sokáig meleg víz alatt, mert az felnyomja a vérnyomást.

Én egy kicsit változtattam az étkezési szokásomon is. Be kellett látnom, hogy csak nem megy diétás étrend nélkül. Nagyon nehezen sikerült elérnem ezt a testtömeget, de nem azt csinálom, hogy alig eszek, hanem van ez a bizonyos INBÉ. Avagy az irányadó napi beviteli érték. Erről olvastam részletesebben, és arra jöttem rá, hogy nemcsak arra kell figyelni, hogy kevesebb kalóriát vigyünk be, hanem azt is nézni kell, hogy miből mennyit eszünk. Azóta még jobban figyelem az ételek csomagolásán levő tápanyagtartalmat. Közismerten ugye egy embernek ennyi tápanyagra van szüksége ahhoz, hogy egészséges legyen az étrendje:

  • Energia: 2000 kcal
  • Szénhidrát: 270 gramm
  • Cukor: 90 gramm
  • Zsír: 70 gramm
  • Telített zsírsav: 20 gramm
  • Nátrium: 6 gramm

Ennyi kell elvileg ahhoz, hogy egy átlagos mozgásban levő ember egészséges maradjon. Nos, én azt csinálom, hogy kiszámolom, hogy miből mennyit eszek, és igyekszek az edzés ellenére még ennél is kevesebbet enni. Szerintem ez a legjobb út a fogyásra.

Ja, és ne felejtsétek el: Ma 18 órakor E3 Nintendo!

Nincsenek megjegyzések: