2010. december 16., csütörtök

Énekóra – Hogyan énekeljünk ki magas hangot?

Lázasan készülök a szombati karaoke versenyre, talán egy kicsit túlzottan is komolyan veszem. De hát most na, mindig azt tanácsolják, hogy férfi előadótól énekeljek, hát most eljött az alkalom. Sok próbálgatás után a One Piece: Mirai Koukai dalát tervezem elénekelni. Először megmutatnám a dalt:

http://www.youtube.com/watch?v=OZOdyxnwKUU

Csak nehogy terv maradjon... Azt érzem így, sokszoros próba után, hogy nem is az nehéz, hogy kiénekelni a magas hangot, hanem annak technikája, ugyanis szinte mindenhol más hangszintről kell megközelíteni a magas hangot, ezáltal a hangszálaknak, és a hangnak is máshol kell lennie. De van itt egy YouTube videó, ahol a srác szinte kivágja a szoprán C-t:

Szerintem Mystra egészen Békéscsabáig kergetne, ha ezt megkísérelném. :D Azért nem semmi tudás. A magas hang hibás kiéneklésének különben 2 oka lehet: 1. Hátraesik a torokba a hang, 2. ha orrunkba nyomjuk. Nálam inkább az első eset áll fenn, bár ha meghallgatjátok a Mirai Koukai dalt, a 2:49-nél van az a hangmagasság, ami sehogy nem akar kijönni. És nem tudom, hogy meddig érdemes próbálkozni... Egy énektanár a következőket írja:

Ahhoz, hogy sikeresen kiénekelje valaki a magas hangokat figyelnie kell a levegő mennyiségére és a rezonancia útvonalára. A magas hangok a fejben rezonálnak jobban és nem a mellkasban, ezért lehet, hogy testtartást kell változtatni mikor a magas hangot próbálja az énekes énekelni, mert csak úgy lesz sikeres ha semmi se gátolja a levegő útját.

Amikor jártam énektanárhoz, már az első órán mondta nekem: Jól énekelni, csak állva, egyenes testtartással lehet. Ezért kell az énekeseknek fizikailag is edzeni magukat, hogy egy-egy másfél-2 órás koncertet fizikailag is kibírjanak.

Persze, megpróbálhatom azt is, hogy mélyebben énekelem az egészet, de én nemcsak azért nem szeretem, és nem támogatom a "key" használatát, mert adott esetben igazságtalan előnyhöz jutna a versenyző, hanem mert egy dal szerintem csak az eredeti hangszinten az igazi Ha mélyebben énekelném, elveszne az egész dal hangulata, és "lelke". Mondjuk az is igaz, hogy ha felfele tartom a fejem, akkor könnyebben kijönnek a magasabb hangok, lévén, hogy nyúlik a torok, és a hangszálak, végül is ezt lehet stílusosan is alkalmazni a versenyen.

Lényegében ennyivel lettem okosabb. Holnap még sokat fogok gyakorolni, és ha max. az az egy hang nem megy, hát üsse kavics, több is veszett karaoke versenyen. ^^' Igazából néha magamat nem értem, hogy miért félek ennyire, hagyományos karaokén néha olyanok próbálkoznak vakmerő önbizalommal, akik köszönőviszonyban sincsenek az énekkel. De holnap még sokat gyakorlok, azért ha egy kicsit, csak tudok már.

Nincsenek megjegyzések: