2010. június 14., hétfő

Suara

Vannak japán énekesek, együttesek, akik szinte minden energiájukat bevetve azon vannak, hogy szórakoztassák a közönséget. Ilyen például Masami Okui vagy az együttese, a JAM Project. Viszont vannak olyanok is, akik szinte a tudtunk nélkül elővesznek egy varázspálcát, és teljesen a bűvölet hatása alá kerülünk. Ilyen Suara is, aki gyönyörű lágy hangjával szinte észrevétlenül elvarázsol minket.

Suara, polgári nevén Akiko Tatsumi 1979. augusztus 3-án született Osakában. A művészneve indonéz eredetű szó, hangot jelent. Énekesnői karrierje 2006-ban indult. És igencsak sikeresen. Debütáló kislemeze a Musouka, mely az Utawarerumono anime opening dala, több, mint 25.000-es példányszámú eladást tudhat magának, ami anison körökben igen szépnek számít. A siker nem csoda, hisz a dal nagyon vidám, kicsit talán naiv, de ez pont az a szerethető naivitás. A dalból videoklip is készült:

Ez a gyermeki játékosság teszi olyan naggyá ezt a dalt. A siker tovább gyűrűzött, amikor 2006. szeptember 27-én megjelent az első nagylemeze, a Yumeji, melyből több, mint 18.000 példány kelt el. Két féle verzióban jelent meg az album, egy normál, és egy hibrid SACD (Super Audio CD) változatban. A SACD-nél jobb minőségben hallhatjuk a dalokat, és pont azért, mert hibrid, bármely CD lejátszó lejátsza. Emellett egy bonus track-et is tartalmaz az album. A dal címe MOON PHASE, amit egyszerűen kötelező külön megemlíteni, mert az egy olyan dal, melyért már ÖNMAGÁBAN megéri megvenni az albumot eredetiben. Ez volt az első dala, amin egyszerűen ledöbbentem. Komolyan mondom, egyszerűen nem jövök rá a trükkjére, pedig semmi igazán komoly nincs a dalban, de az érzelem, amit kiad magából az énekesnő (talán nem is tud róla) az valami akkora hatalmas, hogy szó nincs rá. És sehol nem találom a dal szövegét! T_T

Viszont a népszerűsége valamilyen okból kifolyólag hirtelen visszaesett. Egy hónappal az album megjelenése után új kislemez látott napvilágot, hogy a Hikari no Kisetsu, ebből már csak alig több, mint 3.000 példányt adtak el. És a későbbiekben is hasonló példányszámú eladásokat produkált, de szerencsére a minőségből nem engedett. ^_^ Még egy dal van, ami nagy hatással volt rám. A 2009-es Kizuna albumáról a Shunkashuutou dal. A dal címe japánul évszakokat jelent, és a 4 versszak alatt gyönyörűen végigmegy az évszakokon, és azt vettem ki (abból a pár szavas japán tudásomból. ^^') hogy a szerelmen keresztül mutatja be. A tavasz a kialakulás folyamata, nyár, amikor ég a szerelem, és boldogok vagyunk, ősszel meg hirtelen elmegy, és minden olyan szürke lesz, a téltől meg azt reméli, hogy a hó elfedi a szívében a fájdalmat, és tavasszal új életet kezdhet. És a dal azért nagyon érdekes, mert fel lehet úgy is fogni, hogy a boldogságtól meghatottan énekli, vagy belefullad a szerelmi bánatba. És ez teszi igazán gyönyörűvé a dalt. Mindenképp ajánlom mindenki figyelmébe ezt a dalt, mert aki 2009-ben ilyet ki tud énekelni magából alig pár éves karrierrel a háta mögött, az nagy dologra hivatott. Ezt bizonyítja legutóbbi kiadványa is, az Akai Ito kislemez.

Én Suarát a Tribute to Masami Okui ~Buddy~ albumon ismertem meg, nemcsak a neve miatt tűnt ki a többi közül, hanem a hangjával is. Ugyanis elég mély, de az a nőiesen mély hang, azt gondolom, hogy már csak ezért érdemes rá figyelni, mert eléggé ritka Japánban az ilyen. Ezért is gondoltam, hogy jobban megismerem őt. Először a legutolsó kislemezével kezdtem, hát az annyira tetszett, hogy be is szereztem eredetiben. Ekkor jöttem rá, hogy létezik született tehetség, és ahogy fejlődik, csak egyre jobb, és jobb lesz. Nálam már most beírta magát a legendák közé, pedig még biztos, hogy van még ötlet a tarsolyában, amivel még jobban meg fog nőni a szememben. És tényleg, akik már kiábrándultak a mai zenében, mert miket hallani a rádiókban, kik vannak a slágerlisták élén. Annak tényleg ajánlom, hogy keressen rá Suarára. Le fog döbbenni, hogy még létezik igazi, igényes zene, és tehetséges előadó.

Nincsenek megjegyzések: