2023. október 24., kedd

Paradox Live dalpárbaj #4 - FAMILY

A mai dalpárbaj témája érdekes, hiszen két olyan csapat csap most össze, amelynek fontos a család, de mind a ketten másképp gondolkodnak róla.

  • cozmez: This Is My Love
  • AkanYatsura: CALL FOR FAMILIEZ -AkanYatsura is Forever-

A cozmez mint elhagyatott testvérpáros, csak egymást tekintik családnak. Olyannyira, hogy senki másban nem bíznak, csak egymásban. Az AkanYatsura meg mivel egy jakuzához kötődő csoport tagjai voltak, szintén sajátságos meglátásuk van a család fogalmáról. Részint erről is szól a két voice drama a kislemezen, de a dalcímekben is tetten érhető a különbség.

Ha jól vettem ki a voice dramából, akkor a két csapat között ott lesz a kapcsolat, hogy Iori az AkanYatsurából munkát ad Kanatának a cozmezből. Amikor Kanata átveszi a fizetséget a munkájáért, akkor tárgyalják meg, hogy mit is jelent számáruk a család. Annak ellenére, hogy más elveket vallanak, mégis úgy tűnik, hogy tiszteletben tartják egymás nézőpontját. Békével válnak el a megbeszélés után, ami mindenképp dicséretes.

Ezután Kanata hazamegy a pénzből vásárolt kajával és Nayutával megvacsorázik. Itt is elsősorban egymásról beszélnek. Nayutát zavarja, hogy Kanata mindenben alárendeli magát neki, akár saját maga kárára is. Arra biztatja, hogy figyeljen jobban a saját igényeire. Érdekes, hogy kettejük közül Kanata az, aki inkább zárkózott, inkább rá igaz az, amiről rappelnek, nem annyira Nayutára. Ő inkább nyitna a külvilág felé, a 2. részben is ő volt az, aki arra kérte Kanatát, hogy szolgáltassa vissza a tulajdonosának az ebül szerzett Phantometalt.

Ennek fényében lássuk a két dalt. Igazából mindkét dal jó önmagában, a cozmez dala az introvertált családi dal, az AkanYatsura rappeli az extrovertált családi dalt. Így viszont nem nehéz választani.

cozmez: This Is My Love

Minthogy jómagam is introvertált vagyok, ezért sokkal inkább tudok ezen dallal azonosulni. Ez tényleg személyesen, a másik embernek szól. Van egy enyhén belsőséges, emelkedett hangulata, ami mélyíti a szöveg mondanivalóját. Ami lényegében arról szól, hogy jó eséllyel nem élt volna túl, ha a másik nem lenne mellette. Mivel a cozmez rappeli, ezért tőlük hihető, hogy tényleg ennyire szeretik egymást. És jó is hallani tőlük, újabb nagyszerű dal tőlük.

Az CALL FOR FAMILIEZ -AkanYatsura is Forever- ismét egy olyan dal az AkanYatsuától, amely nagyon kifelé szól.

Ha a koncertjükön adnák elő ezt a dalt, könnyen el tudom képzelni, hogy ezt rappelve kiordítanák a nagyvilágba, hogy MI MIND EGY CSALÁD VAGYUNK!!! MI EGYEK VAGYUNK, ÖSSZETARTUNK, AMÍG ÉLÜNK!!! És aki extrovertált, az jó eséllyel tényleg így gondolkodik. Neki nemcsak a szűk értelemben vett család számít igazán, hanem mindenki, akivel egy közösséget alkot.

Mivel mind a két dal alapvetően jó, ezért azt gondolom, hogy a hallgató azáltal választja ki a személyes preferenciáját, hogy introvertált vagy extrovertált. Érdekes párbaj volt, megérte elmélkedni rajta egy kicsit.

Most viszont most egy kis szünetet tartunk, mert összegyűlt egy albumnyi dal, ezért legközelebb az első stúdióalbum kerül nagyító alá, az azon szereplő új dalokkal.

Nincsenek megjegyzések: