2023. október 22., vasárnap

Paradox Live dalpárbaj #2 - JUSTICE

Nos, lássuk a második Stage Battle kislemezt, melyen a The Cat's Whiskers és az AkanYatsura akasztotta össze a bajszot. Az korongon az alábbi két dal hallgatható meg.

  • The Cat's Whiskers: Faith
  • AkanYatsura: OUTSIDERZ -AkanYatsura is Justice-

A dalokhoz kapcsolódó történetet az anime 3. részében követhetjük figyelemmel. És ha a 2. részhez akarom hasonlítani, akkor azt kell mondjam, hogy a 3. rész valamivel gyengébb lett. Lényegében csak a The Cat's Whiskers szerepelt, az AkanYatsura csak azért tért be a jazz bárba, hogy megmutassák magukat. Egy kicsit beszóltak az ott dolgozóknak, de láthatóan semmi lényegi célja nem volt vele a történet kitalálóinak. Egy kicsit heccelte az AkanYatsura a The Cat's Whiskers-t, de semmi kémia nem volt a két csapat között.

Pedig lett volna potenciál, simán lehetne kapcsolatot találni a két csapat között. A The Cat's Whiskers, mint egy jazz bárban dolgozó tagok, ők a jól öltözött rapperek. Az AkanYatsura tagjai pedig a Jakuzához köthető csapatból váltak ki, és verbuválódtak egy csapattá. Az alvilág emberei is ha jól csinálják a dolgukat, akkor megszedhetik magukat rendesen pénzzel, belőlük is válhatnak jómódú rapperek. Erre lehetett volna valami kapcsolatot alapozni a két csapat között, de az animében ezt meg sem kísérelték.

Szinte csak a The Cat's Whiskers szerepelt. Kicsit jobban megismerhettük őket, hogy s mint dolgoznak a jazz bárban, hogy élnek annak az emeletén. És ha már az együttes nevében ott van a macska, akkor természetesen nem maradhat ki a házikedvenc sem.

És hála istennek, a macska tényleg aranyos. Sok animében van valami kisméretű állat, akár háziállat, akár "kabala" formájában, és nem egy olyan példát lehet mondani, amikor pont a túl aranyos mivolta miatt idegesítő a kisállat. Itt szerencsére nincs erről szó. Aranyos a kismacska, bár ha úgy vesszük, a legfiatalabb csapattag Ando Shiki egy kismacska ember formájában. Nagyon aranyos és szerény, állandóan bocsánatot kér mindenért, olyannak tűnik, mintha semmit nem önszántából csinálna. Pedig mondják is neki a többiek, hogy nem kell mindenért állandóan bocsánatot kérnie. De hát a szokás hatalma.

A macskával egyébként Natsume Ryu foglalkozik a legtöbbet (ő látható a képen a macska mögött), neki van személyes múltja, mely a macskákhoz kötődik. A 3. rész második fele elsősorben rá fókuszál. Hanae Natsuki is jól visszaadja Ryu bohókás, gyerekes személyiségét, de azért tudott komoly is lenni.

Összességében nem volt rossz a 3. rész, de ha azt nézem, hogy a 2. rész sokkal jobban fókuszált a BAE és a cozmez közti ellentétre, és köztük lévő dinamikára, akkor határozottan van hiányérzetem.

És ami a két dalt illeti? Nos, annak ellenére, hogy a The Cat's Whiskers bemutatkozó dalát nem igazán méltattam, most igazán kitettek magukért, úgyhogy a győztes nálam:

The Cat's Whiskers: Faith

Most jönnek a jó dalok a The Cat's Whiskers-től. Ráéreztek a dalírók arra, hogy hozzák össze a jazzt és a rapet és írjanak tényleg egyedi és emlékezetes dalokat ennek a formációnak. A zongora a háttérzenével kifejezetten nyugtató hatású, a rap ennek megfelelően sem erős, így az egész dal inkább ellazít, megnyugtat. A vízesés a videoklip hátterében jól érzékelteti a dal nyugodt mivoltát. Most jól megmutatták, hogy milyen lehetőségek rejlenek a The Cat's Whiskers koncepciójában. Jönnek még ennek mentén az erősebb dalok is.

A másik dal, az OUTSIDERZ -AkanYatsura is Jutsice- sem rossz, de annyira extrovertált, hogy nem a személynek szól, hanem konkrétan mindenkinek.

Így lényegében az egyén nem tud vele érzelmileg azonosulni. Ennek a dalnak inkább az a célja, hogy egy nagyot bulizzunk rá. De nem csak ezért vesztett nálam ez a dal, mert vannak nagyon jó bulizós dalok is, hanem mert az AkanYatsurának lesznek ennél jobb dalai is. Szívesen hallgatom, de nem ez a kedvencem tőlük.

Nos, ennyi lenne. És mivel a 4. rész még nem volt, akkor úgy fogok írni a további kislemezeken hallható dalok történetéről, hogy a hozzájuk kötődő voice drama trackeket hallgatom meg, és megpróbálom az alap japán nyelvtudásommal kihámozni a lényeget.

Nincsenek megjegyzések: