2023. október 25., szerda

Paradox Live 1st album "TRAP"

A negyedik párbaj után elérkeztünk az első albumhoz, mely a TRAP címet kapta. Beszédes a borító, a TRAP ugyanis a Paradox Live-ban az az állapot, amikor a karakterek a Phantometal használata után újraélik a traumájukat. Tetszik a 3D montázs-szerű képelrendezés. Bár egyértelműen a cozmez Kanatája van fókuszban, egyből ráirányul a tekintetem, de a háttérben lévő arcok is odavonzzák a tekintetet, annyira élethűek és beszédesek az arckifejezések. Ez is egy jel arra, hogy komolyan vették a projektet.

Az albumon 17 dal hallható. Az első 12-ről volt szó az előző posztokban, tehát 5 új dal került a korongra, mely sehol máshol nem hallható. Ezeket kifejezetten ehhez az albumhoz írták, ugyanis arról szólnak, hogyan élik meg a csapatok tagjai, hogy az koncert után újra kell élniük a személyes traumájukat.

A dalok listája:

  1. BAE: BaNG!!!
  2. The Cat's Whiskers: MASTER OF MUSIC
  3. cozmez: Where They At
  4. AkanYatsura: BAD BOYZ -AkanYatsura Underground-
  5. BAE: AmBitious!!!
  6. cozmez: Get It
  7. The Cat's Whiskers: Faith
  8. AkanYatsura: OUTSIDERZ -AkanYatsura is Justice-
  9. BAE: EmBlem!!!
  10. The Cat's Whiskers: 4 REAL
  11. cozmez: This Is My Love
  12. AkanYatsura: CALL FOR FAMILIEZ -AkanYatsura is Forever-
  13. BAE: BErmud△ Tri△nglE
  14. The Cat's Whiskers: One Shot One Kill
  15. cozmez: Runnin'
  16. AkanYatsura: A.K.Y.R. -AkanYatsura Go over da Trap-
  17. BAE×The Cat's Whiskers×cozmez×AkanYatsura: Rap Guerilla -Paradox Live All ARTISTS-

Az első négy dal a csapatok bemutatkozása, majd a 5.-12. dalok a párbaj dalok, ezután jönnek a TRAP dalok.. Végül egy közös dallal búcsúznak, mondhatjuk azt egyfajta "gála-dal"nak.

A daloknak nincs hivatalos videoklipjük, az albumot bemutató videóban hallgathatunk bele a dalokba.

Most pedig lássuk az utolsó 5 dalt röviden.

BAE: BErmud△ Tri△nglE

Ez lesz a BAE-nél az új módi. Ezentúl minden egyes címben az összes "a" betűt háromszöggel írják, ezzel is stilizálva a dalaikat. A BAE logója egyébként is egy háromszög, beleírva a csapat neve. Az "a" betű természetesen háromszöggel írva.

Új módi ide vagy oda, marad a tőlük megszokott magas minőség. Magabiztos, erőteljes dal. A címet értelmezve arról lehet szó, hogy nekik ez az egész rap párbaj olyan, mint a Bermuda-háromszög. Végignyomják nagy elánnal a koncertjüket, majd miután végeznek, nemcsak a közönség elől tűnnek el, hanem saját maguk elől is. Teljesen beletemetkeznek a múltjuk árnyékába. Annak ellenére, hogy súlyos dolgokat mondanak a szövegben, meglehetősen vidám és optimista dal.

The Cat's Whiskers: One Shot One Kill

A The Cat's Whiskers máshonnan közelíti meg a TRAP kérdését. A szöveg alapján az ő traumájuk az, hogy túlságosan bevállalósak voltak az álmaik megvalósításában. Erre utal a "One Shot One Kill" cím is, hogy nekimentek, de az olyan volt, mint egy halálos lövés. Ilyen szöveget is ritkán olvasni, kétségtelenül érdeklődésre tart számot.

Ennek a dalnak a zenéje is inkább pozitívnak hat. Ütemes, mindig velük együtt mondom a "READY GO GO GO GO!" részt. Az egész dalnak van egy ilyen kellemes áthallása. Megint nagyon jó dolgot hoztak ki a jazz és a rap párosításából.

cozmez: Runnin'

A cozmez dala a legfurcsább a négy közül. Nem igazán ismerhető fel az egyéniségük a zenében sem, a szöveg is kissé zavaros. Valahol arról is akar szólni, hogy az utca törvényei szerint az erősebb kutya baszik, így a gyengébbnek csak a futás maradt.

Zúzósnak is hat a zene, a rapperek hangja is furcsán van torzítva. Olyan, mintha a cozmez tagjai is teljes mértékig alávetették magukat az utcai életnek. A hangtorzítás utalhat a személyiségtorzulásra. Teljes mértékig démonná változtak, és istenúccse elvesznek mindent, amire szemet vetettek, és ezért bármire képesek.

AkanYatsura: A.K.Y.R. -AkanYatsura Go over da Trap

Az AkanYatsura dala a szokásos extrovertált dal. Nem tűnik úgy, hogy megbántak volna bármit, amit a múltban elkövettek. A lényeg a refrénben van, amikor megfoadják, hogy felemelkednek a gengszter múltjuk mocsarából és a csúcsig meg sem állnak.

Tehát az AkanYatsura dala nem csupán optimistának hangzik, hanem tényleg az. Eléggé súlyos dolgok olvashatók a szövegben, de ők tényleg úgy vannak vele, hogy történt, ami történt, most mindent hátrahagynak, és a csúcsra törnek. Ne is álljuk az útjukat, mert megbánjuk.

BAE×The Cat's Whiskers×cozmez×AkanYatsura: Rap Guerilla -Paradox Live All ARTISTS-

Ez tényleg egy igazi gála-dal, ahol együtt megfogadják, hogy kitörnek a múltjuk árnyékából és új életet kezdenek. Kiváló lezárása az albumnak, együtt egy igazi nagy csapatot alkotnak. Élek a gyanúperrel, hogy ezzel a dallal fogják az animét is lezárni. Nagyon jó ötlet lenne, ha egy megfelelő történetet is kitalálnak hozzá, aminek végén mind a 14-en együtt állnak a színpadon és rappelnek, akkor el nem mozdul a jelenlegi 10 pontos értékelésemtől.

A közös dalt kihagynám a szórásból, de a csapatok új dalait a személyes preferenciám szerint a következőképp tenném sorrendbe.

  1. BAE: BErmud△ Tri△nglE
  2. The Cat's Whiskers: One Shot One Kill
  3. AkanYatsura: A.K.Y.R. -AkanYatsura Go over da Trap-
  4. cozmez: Runnin'

A BAE szövegét találom a legérdekesebbnek. Tetszik a költői kép, amivel érzékeltetik, hogy milyen is a saját traumájukban lenni. És a szöveg tanúsága szerint tényleg mélyen benne vannak. A The Cat's Whiskers ismét egy nyugodtabb dallal jelentkezett, így viszont nem tűnik annyira keménynek az ő múltjuk. Az AkanYatsura most kifejezetten jó dolgot hozott ki a maguk extrovertált stílusából. Kifejezetten motiváló a daluk. A cozmez dala az, amit csak úgy tudok kívülállóként tudok értelmezni, hogy kijött belőlük a vadállat. De a seiyuu-k kiváló munkát végeztek, hogy ennyire jól át tudták adni az ikrek belső démonát.

Tehát ez az album mélyíti a Paradox Live nagyszerűségét. Az új dalokkal is nagyon jól kihozták a csapatok egyéniségét, és a végén a közös dal kiváló példája annak, hogy ugyan rivalizálnak, de valahol legbelül bajtársak. Kiváló album, ajánlom figyelmekbe.

Nincsenek megjegyzések: