2022. május 1., vasárnap

Gyakorlati hely és albérletkeresés

Valószínűleg májusban nem leszek annyira aktív. Nemcsak mert közelít a vizsgaidőszak, hanem időszerű most már szakmai gyakorlati helyet és albérletet keresni Hollandiában. Úgy néz ki, hogy csak Utrechtbe kötök ki, ugyanis nemrég derült ki, hogy Edében csak egy félévet lehetek. Most erre azt kaptam, hogy vagy keresünk egy másik egyetemet, ahol két félévet lehetek, vagy maradok itt és az őszi félévben majd megpályázok egy másik holland egyetemet a tavaszi félévre. Az utóbbit választottam. Abban bízok ugyanis, hogy az őszi félévben Edében lesz már annyi tapasztalatom, hogy utána egy nehezebb egyetemen is meg tudom majd állni a helyemet. Utrecht meg tényleg azért ideális, mert Hollandiának pont a földrajzi közepén van, több nagyobb város is elérhető onnan. Fél óra a vonatút Utrechtből Amszterdamba, Leiden is alig több, mint 40 perc. Úgyhogy ha tényleg Edében csak egy félévet lehetek, akkor Utrechtből könnyebben átmegyek másik egyetemre a fennmaradó kettő közül. Utrechtben is van egyetem, de az azért nagyon nehéz, mert ott konkrétan nincs holland tanulmányok, a többi meg állítólag nagyon nehéz, nagyon szenvednek azok, akik Erasmusszal Utrechtben tanulnak. Groningen a másik nagy egyetemi város, de ott eleve nagyon magasak az elvárások. Úgyhogy jelen tudásom szerint Amszterdam vagy Leiden marad.

Gyakorlati hely tekintetében meg szerencsére vannak lehetőségek, és Erasmusosokat is várnak. Mindenképp csak olyanra fogom beadni a jelentkezésemet, amit elolvasva biztos vagyok abban, hogy meg tudom csinálni. Van LinkedIn profilom, de a KRE Erasmus információs oldalán is van néhány hasznos link, ahol lehet Hollandiába gyakorlati helyet keresni. Az önéletrajzot aktualizáltam, viszont ahogy elnézem, néhány helyre motivációs levelet is kérnek, ezért arra is ránézek és azt is frissítem. Meg arra is gondoltam, hogy egyéni weboldalakat is megnézek, olyan cégekét, ahol munkát is ajánlanak, és szívesen dolgoznék ott. Náluk is érdeklődök, hogy milyen lehetőségek vannak. Több forgatókönyv is van a fejemben, és mivel tényleg úgy érzem, hogy egyre több helyen meg tudnám állni a helyem, ezért bátrabban is fogok jelentkezni majd helyekre.

Ami az albérletet illeti, a hivatalos weboldalak fizetősek, de most úgy döntöttem, hogy most nem a kamernet.nl-re fizetek be, hanem a Direct Wonen-re. Ahogy szétnéztem, itt is sok albérlet van, ráadásul a havi előfizetési díj kevesebb, mint a felébe kerül a Kamernet előfizetési díjának. És amit azonnal megcsináltam, hogy fizetés után azonnal kikapcsoltam az újra befizetést. A tavalyi év egyik hibája volt, hogy nem kapcsoltam ki az automatikus újrafizetés opciót. Nem is tudtam arról, hogy van ilyen, egyszer csak kapom az E-mailt miután lejárt az időkeret, hogy újra be lett fizetve, pedig akkor már megvolt a helyem. Sajnos a törvények nem ismerete ez esetben sem ment fel annak betartatása alól, így tanultam a hibámból. Úgyhogy most első körben Utrechtben keresek szobát. Azért lenne jó ott találni egyet, mert ha ott jó lesz, akkor sokáig maradhatok, akár addig, amíg nem találok egy végleges helyet. Költözködni meg borzalmas dolog. Ha egy mód van rá, el akarom kerülni. De ha nem lesz más lehetőség, akkor természetesen bevállalom, ezen ne múljon a holland létem.

Bár akadályba sajnos már ütköztem, ugyanis kinéztem egy szobát Utrechtben, ami tetszett, még nem is volt drága, havi €350,- De ahogy rákérdeztem, hogy lefoglalhatom-e anélkül, hogy megnézem, erre "nem" volt a válasz. Igen, mivel úgy állok, hogy június 1-jén megyek Hollandiába, értelemszerűen azonnal laknom kell már valahol. Ezért csak úgy tudok albérletet keresni, hogy egyből le is foglalom. Ha mindenhonnan azt a választ kapom, hogy nem lehetséges anélkül lefoglalni, hogy ne nézem meg, akkor a legokosabb, ami eszembe jut, hogy pár napra valami drágább szállást keresni addig, amíg nem tudok egy végleges helyre költözni. Ezt jelen tudásom szerint úgy tudom megoldani, hogy már most nézek szobát, és ha nem engedi, hogy megnézés nélkül beköltözhessek, akkor június 1-re időpontot foglalni, hogy megnézzem, és ha megvan a kölcsönös szimpátia, akkor lefoglalni. Akkor viszont nagyon szép lesz minden cuccal rohangászni, mert akkor már nyilván úgy lenne, hogy többet is megnéznék, és ahol megtalálom a megfelelő helyet. Ha ez a forgatókönyv valósul meg, akkor elég nehéz nap lesz június 1-je, mivel a repülő reggel 6:30-kor indul, ezért feltehetően nem fogok előtte való éjjel aludni... Már csak azért sem, mert Békéscsabáról 20:40-kor indul az utolsó olyan vonat, amivel kényelmesen elérem a repülőteret. És még onnan aztán szobá(ka)t nézni...

Úgyhogy nem lesz könnyű menet, de állok elébe.

Nincsenek megjegyzések: