2022. május 6., péntek

Új étkezési szokás kipróbálása II.

Bár még nem mentem le 70 kg alá (70,8 kg voltam ma reggel), amit említettem, hogy majd akkor kipróbálok egy újabb dolgot, de úgy döntöttem, hogy nem várok, megcsinálom ma, amit szeretnék. Ez pedig a Lasagne kalóriaszegényebb változatban. Ezt se vittem túlzásba hozzávalók terén, hiszen nemcsak, hogy nincs benne hús, hanem a lasagne is alapporból van.

Méghozzá ezekből az összetevőkból. Az olcsóbb tészták közül a SPAR-os az, amelyiknek a legkevesebb a szénhidrát tartalma, ezáltal a kalóriatartalma is. Egy tészta szénhidrát tartalma száraz állapotában 70-80 g körül van 100 g-ban, a SPAR-osnak 69 g, úgyhogy ez a nyertes. A Tescóban láttam nagyon alacsony szénhidrát tartalmú tésztát, de az nagyon drága. Egyébként biztos, hogy van jobb is, hiszen az olaszok mennyi tésztát esznek, mégsem nem a kövérségükről híresek. El kéne lesni a trükkjüket. Ami a jelen tésztát illeti, a fodros nagykocka a Lasagne tésztalapnak egy jó alternatívája, hiszen ha úgy vesszük, apró kis lapokból áll.

A lasagne pornál is figyeltem, hogy melyiknek van alacsonyabb kalóriatartalma. Mert a Knorr gyárt még lasagne alapport, de annak magasabb. Szerencsére lehet kapni 0,1%-os tejet, ami egyébként szintén vita tárgya, hogy mennyire valódi tej, ha már semmi zsír nincs benne. Az ilyen "víz tejporral" összeesküvés-elméletre nem adok, majd elolvasok egy komolyabb cikket arról, miként vonják ki a zsírt a tejből. De az biztos, hogy engem ízre nem zavar. Nem érzékelek olyan nagy különbséget a 2,8%-os és a 0,1%-os tej között. 0,1%-os tejjel eszem a zabkását is, és az ég világon semmi problémám nincs vele, nagyon ízlik azzal is. Ami a sajtot illeti, abból is az alacsonyabb zsírtartalmút használom fel. A Tescós zsírszegény szeletelt sajt a legolcsóbb választás, és ugyanolyan jó, mint bármelyik light sajt. Sőt, ahogy szétnéztem, nagyon más light sajt nem is kapható.

Alapvetően időtakarékosabb módon csinálom meg, ami azt jelenti, hogy normál módon megfőzöm a tésztát. Ez azért időtakarékosabb, mert a lasagne szószt egyébként is meg kell főzni, azzal együtt főzöm a tésztát is, hogy a sütőben aztán ne kelljen annyit sütni. A lasagne port másképp csinálom a tasakon leírtaktól. Ott ugyanis az van írva, hogy 125 ml tej és 375 ml víz. Fordítva csinálom: 375 ml tej, 125 ml víz. Így lesz annyira krémes a szósz, ami által nagyobb lesz az élvezeti értéke. És jelzem, ez 0,1%-os tejjel is így van. A sajttal meg nem szórakozok. Igazából Lasagnára totál felesleges megreszelni, hisz szeletével is szét lehet teríteni, hogy mindenhova jusson. A Lasagne élvezeti értékén meg nem változtat az, hogy most reszelve van a sajt, vagy szeletelve.

Így néz ki, mielőtt a sütőbe kerül. 12 szeletet tettem rá, és ez pont elegendő. Aztán bekerül a sütőbe, majd alulról, felülről megsütve így néz ki.

A két kép közti időkülönbségen látható, hogy nem kell annyira megsütni, ha a tészta már előre meg van főzve. A sajt is megfelelően ráolvadt, kicsit rá is pirult, ezért pont ideális.

Tányéron meg ilyen. Mivel fodros nagykockából van a tészta, ezért lehet villával is enni. És azt kell mondjam, hogy elégedett vagyok vele. Ízletes volt. Két ilyen tányér volt az egész, meg is ettem az egészet. Kíváncsi leszek, hogy súlyban mennyi lesz a változás. Amit bíztatónak érzek, hogy a teltségérzet megvolt, de nem éreztem utána azt, hogy alig bírok járni, mert tonnákat szedtem magamra. Mindenképp visszatérek a fogyókúrás étrendemhez ezután, de ha nem lesz holnapra nagyobb mértékű súlygyarapodás, azt mindenképp pozitív jelnek fogom venni, hogy az irány jó.

Aztán majd csiszolni fogom. Természetesebbé, egészségesebbé teszem. Amit biztosra tudok mondani, hogy így érzetre finom volt, enném ezt így rendszeresen. De ha tényleg nagyon benne leszek majd, olyat is megtanulnék, hogy a Lasagne szószt is magamnak megcsinálni. Illetve egyéb összetevőkre is kerestem már holland szupermarketek weboldalain. Azt nem tudom, hogy a sajtnak érdemes-e egyáltalán kalóriaszegényebb alternatíváját keresni, mert Hollandiában még a szupermarketekben kapható legolcsóbb kilós árú sajtnak is olyan fantasztikus íze van, mint Magyarországon jobb helyeken. Nem hiába Hollandia a sajtok országa, olyan hagyománya van a sajtoknak, hogy megfigyeléseim szerint, tényleg még a legolcsóbb sajtoknak is egyszerűen sajtízük van. Úgyhogy ott majd sokkal finomabbat fogok tudni csinálni.

Nincsenek megjegyzések: