2008. május 29., csütörtök

Kakariko Village

Ahogy olvasom Stinger blogját, a Metroid Galaxy Guide-ot, és látom, hogy mekkora, mármár enciklopédikus tudása van a Metroid játékokról, ez engem is arra ösztökél, hogy én is kezdjek el egy ilyet csak Zelda játékokról. Kezdetnek össze is állítottam egy rövidke kis esszét Hyrule földjének egyik legfontosabb helységéről, Kakariko Village-ről.

Alapvető információk:

Kakariko Village-et a legenda szerint Impa alapította, mely a Sheikah-ok otthona lett, akik a királyi család szolgálói. Így lett Impa Zelda dadája. Maga a falu mezőgazdasági, szinte az összes lakos tart otthon tyúkot, és nagyon sok a földműves. A lakosok szorgosságának köszönhetően egy nagyon virágzó falu, az emberek jól élnek. És sajnos pont emiatt a tolvajok kedvelt "találkahelye" lett a falu, gyakran járnak ide rabolni. Négy játékban van benne Kakariko Village: A Link to the Past, Ocarina of Time, Four Swords Adventures és Twilight Princess. Most pedig lássuk játékonként, hogy mi a jellemző a falura:

A Link to the Past

Ebben a játékban Kakariko Village Hyrule földjének nyugati részén helyezkedik el, északról a Lost Woods, délről a Desert of Mystery és keletről a Hyrule Castle határolja. A falu otthona Sarasrahla idős bölcsnek. A játék elején azért jön Link a faluba, hogy megtudja a bölcstől, hogy hogyan szabadíthatja ki Zelda hercegnőt, és a többi bölcset, viszont igen nagy meglepetés fogadja. Lépten nyomon saját magát látja a közözési plakátokon. Ugyanis a falusiak szentül meg vannak győződve arról, hogy egy Linknek nagyon hasonló alak rabolta el Zelda Hercegnőt (Innen vették a Super Mario Sunshine c. játék történetének alapját). Akárki, aki meglátja Linket, szól az őröknek, hogy végezzenek szegény hősünkkel. Viszont a falusiak nem tudják, hogy ezek az őrök Ganonnak dolgoznak, és hogy egyszer uralma alá fogja venni Kakariko Village-et. Persze nem mindenki gondolja Linkről, hogy ő a bűnös, vannak olyanok, akik megbíznak benne, többek között Sarasrahla felesége, aki közli velünk, hogy férjura nincs a faluban. Hyrule földjének keleti részén levő Eastern Palace (a játékban az 1. Dungeon) környékén vár minket. A faluban vár ránk egy pár szórakoztató mellékküldetés, melyekért negyedszíveket lehet kapni. Valamint megtalálhatóak itt többek között üzletek, van egy vendéglő, valamint egy könyvtár. A könyvtárban van a híres Mudora könyv, mely segít értelmezni a régi Hyliai írást.

A képen a Link to the Past Hyrule térképe látható. A pirossal bekeretezett rész a Kakariko Village.

Kakariko Village a sötét világban

A falu teljesen ki van fosztva, és romokban hever. És átvette az uralmat Blind a tolvajok fejedelme, akinek otthona a "Thieves hideout" ami egyébként a 8. Dungeon a játékban. Itt Blind egy bölcsnek adja ki magát, akit bebörtönöztek. Amikor meglátja a fényt, megtörik a varázslat, és megjelenik a valódi alakja. Ha legyőzzünk őt, akkor eltűnnek a tolvajok a faluból. De a végső békét csak Ganon megölése után nyeri el a falu.

A képen a sötét világ látható, pirossal bekeretezve a Kakariko Village

Ocarina of Time

Panorámakép az Ocarina of Time-os Kakariko Village-ről.

Ebben a játékban Kakariko Village Hyrule földjének északkeleti részén található, délről a Zora's River, valamint nyugatról Hyrule Castle határolja, a Death Mountain lábánál helyezkedik el. A faluban immáron nemcsak földművesek élnek, hanem építészek is, akik meg akarják építeni a falu legnagyobb építményét, a szélmalmot. A legenda szerint régen nagyon sokat fosztogatták a Gerudo tolvajok a falut, de Impa kiutasította őket, és megfenyegette őket, hogy nagyon megbánják, ha visszatérnek, azóta béke honol a faluban. A falunak egyébként van már egy szélmalma, mely a legjelentősebb látványosság. Ez a szélmalom vezeti el a kútból a vizet a falu lakosainak. A legenda szerint Impa a kút legmélyébe zárt el egy szörnyet, Dead Handet, akinek hat karja van, és azzal fojtja meg Linket. A lényeg az, hogy Link amikor felnőttkorában megtanulja a Vihar dalát (Song of Storms) és amikor visszamegy gyerekkorába, és ha a kút előtt eljátsza a dalt, akkor a kút teljesen kiszárad. Ekkor a kútba beleugorva meg lehet ölni Dead Handet, aki sokszor akadályozza a falu vízellátását. Egy másik legenda szerint, a falu egyszer tele volt láthatatlan ellenségekkel, melyek megkeserítették a falu életét. Egy bölcsnek voltak olyan sejtései, hogy olyan ellenségek vannak szabadlábon, melyeket szabad szem nem lát. Ezért találta fel az Igazság Lencséjét, mellyel látta őket, és sikerült kivégeznie őket.

Kakariko Village hét évvel később

Kakariko Village, amikor Bongo Bongo felgyújtja.

Mivel Kakariko Village-et nem érte el azonnal a végzete, ezért a piacról ideköltöztek az üzletek, és a különböző bazárok. Amikor a Lon Lon Ranchon Ganondorf kinevezte az akkori alkalmazottat Ingót tulajdonosnak, akkor Ingo elüldözte az akkori tulajdonost Talont, méghozzá Kakariko Village-be. Egyébként azért adta át Ganondorf Ingónak a hatalmat, mert Ingo odaígérte neki a legjobb lovat, Eponát. Viszont Kakariko Village lakosai sem lélegezhettek fel sokáig, mert csakhamar elérte őket a végzet! Valami titokzatos erő szabadult fel, és az egész falu a tűz martaléka lett. A Fantom árnyék szörny, Bongo Bongo tette volt. Akit a falusiak azért nem láthattak, mert csak az Igazság Lencséjével látható. Aztán a temetőben levő Shadow Temple-be zárta el Impát, hogy ne tudja megakadályozni szörnyű tettében. Itt küzdünk meg Bongo Bongóval. És bár Impát megmentjük, de azzal, hogy rommá égett a falu, összeomlott egy olyan álma, hogy várost csinál a faluból.

Four Swords Adventures

Ebben a játékban nincs sok információ a faluról. Valószínűleg A Link to the Past és az Ocarina of Time történetének egy elegye valósul meg itt. A falu tele van tolvajokkal, és minden rommá ég. Bár itt a játék szerint Dark Link gyújtotta fel a falut.

Twilight Princess

Faron Woods után található a falu. Ebben a játékban is elég mostoha sorsra jutott. Amikor az alkony elborítja a falvat, az összes lakos meghal, az Árnyékszörnyek kezei által. Három ember élte túl a támadást, Renado, a falu sámánja, valamint a lánya Luda és Barnes, aki a Bomba üzlet tulajdonosa. A faluból egyenes út vezet a Death Mountainba, mely a Goronok lakhelye.

Kakariko Village a Twilight Princessben. Hátul láthatató a Death Mountain.

Hát nagyjából ennyi. Remélem, elnyerte a tetszéseteket.

Nincsenek megjegyzések: