2024. április 12., péntek

Disney DVD-k potom áron

Ritkán találok olyat a bolhapiacon Békéscsabán, ami érdekel és megéri, de ha találok, akkor az nagyon megéri. Ez a Disney DVD-páros konkrétan 500 forint volt darabja.

Mind a kettő a duplalemezes extra változat. És igen, jól látjátok: A Pinokkió DVD bontatlan. Konkrétan volt is olyan gondolatom, hogy ezek valami tökéletes hamisítványok lehetnek, mert nem létezik, hogy ilyen áron ezek eredetiek. De itthon kibontottam, és bizony, eredeti mind a kettő. Ritkán fordul elő ilyen, de ezeket érdemes megbecsülni. Mondta az eladó egyébként, hogy most kiárusítást tart, mert egy darabig felhagy az árusítással. Ilyenekből nyugodtan megszabadulhat jutányos áron, segítem őt.

Meg is néztem ma a Pinokkiót, mert emlékeztem, hogy szerettem, amikor láttam. És ma már... Most is jó egyébként, de nem merném levetíteni a gyerekemnek. Ebben a mesében lényegében valósággá válnak az "elvisz a zsákos ember"-jellegű fenyegetések, ahogy a rossz gyerekek ahogy ahhoz a férfihoz kerülnek, mind szamárrá változnak és mennek a sóhivatalba. Mert a rossz gyerekek olyan buták, mint a szamarak. Csak a rajzfilm pont ellene megy a céljának, hiszen egyszerű intelmeket fogalmaz meg. Tücsök Tihamér, mint lelkiismeret, aki mindnyájunkban benne van, olyanokra tanítja a gyerekeket, amiket 4-6 éves, gyerekeknek mondunk.

Csak ugyanez a korosztály még nem képes különbséget tenni a fantázia és a valóság között. Elképzeltem, ahogy az ilyen korú gyerekemnek levetíteném... Szerintem a szamaras jeleneteknél megrémülne. A Pinokkió ráadásul azért is ellentmondásos, mert az első időkben a Disney pont arról volt híres, hogy eredetileg felnőtteknek írt Grimm meséket adaptált át gyerekbarát rajzfilmmé. A Pinokkió ebben komoly kivétel.

A Hófehérke és a hét törpe... ahogy emlékszem, csak az erdőben volt nagyon ijesztő, amikor a vadász elzavarta Hófehérkét, hogy ne találkozzon a gonosz mostohával. Azt majd holnap tervezem megnézni. Mindenesetre, ha jól tudom, a hófehérkéből három kiadás jelent meg DVD-n. Meg is van mind.

Nincsenek megjegyzések: