2014. március 27., csütörtök

A mélygyökerű fa

Egy másik koreai sorozatot is elkezdtem nézni a Jung Yi mellett, ez magyar címet is kapott: A mélygyökerű fa. Ez azért érdekel, mert nagy Szedzsong király korában játszódik, és kíváncsi vagyok, hogy mitől is volt olyan nagyszerű király azon túl, hogy kitalálta a hangul írást. Az biztos, hogy nehéz gyerekkora volt az apja mellett, de hol is kezdődik a történet. A legelső jelenetek 1440 körül játszódnak, amikor az egyik parancsnok merényletet tervez Szedzsong király ellen. De miért is? Ugorjunk vissza 1418-ba, a király megkoronázásának évére. Apja, Tedzsong király volt a Csoszon dinasztia egyetlen olyan uralkodója, mely lemondott a fia javára. Nem lehetett valami jó király, látszott is az 1. részben, de gyorsan átolvastam az életének a történetét, szövetségesei között is sok embert végeztetett ki. Fia koronahercegként is sokat szenvedett az apja miatt, de királyságának kezdete is igen nehezen indul. Láthatóan más jellem, mint az apja, de ő továbbra is azt próbálja tanítani neki, hogy elég, ha a bizonyos bűvös négyzet játékban csak az egyes szám áll középen, a többit le kell dönteni.

Emellett az egyik faluban (nem emlékszem a nevére), ahol rabszolgák élnek, szemmel láthatóan az utca törvényei uralkodnak. Van egy 13 év körüli srác, akitől az egész falu retteg. Még a felnőtt férfiakkal is elbánik. Semmi nem drága, ha az édesapjáról van szó, akit gyakran bántanak, mert nem képes megvédeni magát. Mindig a fia kel védelmére. A fiú egy napon megtanítja az apját, hogyan védje meg magát. De persze azért ő sem olyan kemény: Egy bizonyos lány mellett ő is kezesbárány, senki nem mondaná meg róla, hogy utcán verekszik. A lány állítólag jól tudja a handzsa írást (a kínaiaktól átvett írás) olvasni, amire szükség is lesz, ugyanis Szedzsong király egyik fiatal udvarhölgyét bízza meg, hogy juttasson el egy nagyon fontos levelet a főminiszternek. A fiú házához kerül, és az apja vállalta, hogy kézbesíti a levelet, hogy bebizonyítsa, hogy igenis ér valamit az életben. De előbb a srác elolvasatja a lánnyal a levelet, úgy tűnik, hogy nincs semmi baj... Vagy mégis? A férfi eljut a levéllel a főminiszterhez, aki láthatóan megrökönyödik a levelet olvasván. Eközben katonák jelennek meg, és mindenkit elkapnak. A főminisztert méreg általi halálra ítélik, a férfit meg börtönbe vetik mindenkivel, akinek köze volt a dologhoz. Kiderül, hogy levelet időközben összecserélték, és rossz (negatív) üzenetet jutott el a főminiszterhez. A fiú, valamint a lány is tömlöcbe kerül, odaviszik a srác apját is, aki ott hal meg. Kiderül számára, hogy Szedzsong király miatt hal meg az apja (persze nem tudja, hogy ez félreértés), így az egyébként is kemény lelkű srác megfogadja, hogy megöli a királyt. Ő lesz az a bizonyos parancsnok az epizód elején.

Hogy mi lesz ebből? ... Ezt sem lesz nehéz kideríteni, mivel csak 24 részes.

Különben elgondolkodtam azon, hogy ennyi történelmi sorozat után mennyit jelenthet a koreaiaknak a saját történelmük. Ha ennyit látják TV-ben, és ilyen jól jelenítik meg a történelmi személyiségeket, alapvetően nagyobb tisztelet övezheti őket. Szívesen vennék ilyen sorozatokat magyarul magyar történelmi személyiségekről. Ha ezek népszerűek lennének, biztosan más lenne a magyarságtudatunk is.

Nincsenek megjegyzések: