2021. január 23., szombat

Vizsgaidőszak vége

Úgy döntöttem, hogy személyesebb írásokat is meg fogok osztani, természetesen bizonyos határokon belül. Eddig is megosztottam személyes dolgokat, de ritkán és most talán gyakrabban. Azáltal, hogy hozom át ide a blogpostokat, valahogy még inkább magaménak érzem ezt a blogot. Lehet, hogy több személyeset fogok ide írni.

Például a holland egyetemmel kapcsolatosan. Csütörtökön ugyanis sikerrel letudtam az utolsó vizsgát, így van némi szabadidőm. És az eredmény? Magánszámításaim szerint 4,7 körül van a kumulált átlag. Soha, de soha még csak megközelítőleg sem tudtam ehhez hasonló eredményt felmutatni egyetemen. Nagyon ritkán találkozok olyannal, mint az én esetem, hogy valakinél ennyire élesen jelenik meg a különbség, attól függően, hogy mit tanul. A BGE-nél a legtöbb tárgy esetében csak annyi volt a cél, hogy átmenjek belőle. Amit ott és akkor logikusnak is tartottam, mivel az elégségesért is 50-60%-ot kellett elérni, és mivel nekem azért nagyon sokat kellett tanulni, ezért úgy voltam vele, hogy az egyetemen tényleg már csak az a cél, hogy átmenjünk a tárgyakból, mindegy hogy hányasra. Ezzel szemben a Károlin meg az van, hogy ugyanazzal a ráfordítással, amivel a BGE-n átmentem tárgyakból, itt négyesre, de inkább ötösre vizsgáztam. És ez nem a Károlit determinálja, hogy mennyire alacsonyabb színvonalú a képzés, a legkevésbé sem. Egyszerűen az utóbbi években megviláglott, hogy sokkal inkább humán beállítottságú vagyok. Így azokat a tárgyakat, amiket itt tanulunk, azokat nagyobb hatékonysággal tudom megtanulni. Mondjuk az már régebben is megmutatkozott nálam, hogy szeretek elgondolkodni dolgokon, amiket hallok, látok, olvasok, és amennyire lehet, saját véleményt kialakítani. Valószínűleg ennek is köszönhető, hogy elsőre sikerült ötösre a filozófiatörténet is. Bonyolult szövegeket kellett ott is olvasni, volt olyan mondat, aminek többször neki kellett menni, hogy egyáltalán értsem, hogy miről van szó, nemhogy megérteni. De megvan a munka eredménye, és az az igazság, hogy szerettem elgondolkodni nagy filozófusok elméletein.

És aminek nagyon örülök, hogy ezzel már az első félévben letudtam az általános tárgyakat. Amiket azért tanulunk, mert bölcsészkaron vagyunk, most már csak nyelvi tárgyak, illetve Hollandiával kapcsolatos tárgyak lesznek. Izgatottan várom. Addig is átismétlem, amit eddig vettünk hollandból, kicsit előre tanulok, hogy könnyebben menjen, illetve előveszem a németet és a japánt. Azt a két nyelvet, amit pluszba fogok az egyetemen tanulni. Úgyhogy nem fogok unatkozni a második félév kezdetéig. Emellett elkezdek komolyabban foglalkozni a fordítással, illetve hollandból is saját szövegeket kreálok a szintemen. Például olyasmit írjak le egyszerűsítve, mint amit most írtam.

Ilyen átlaggal szinte biztosra vehetem, hogy mehetek Hollandiába tanulni szeptembertől, ez pedig még inkább motivál arra, hogy tanuljam a nyelvet.

Nincsenek megjegyzések: