2021. január 24., vasárnap

Becenevek hollandoknak

Tegnap találtam ki, hogy lakóhelyük alapján becenévvel lehet illetni a hollandokat. Hiába kicsi ország, majdnem annyira változatos képet ad, mint Szlovénia (a hegyeket leszámítva), így tartományok alapján el lehet nevezni a hollandokat.

Eddig az alábbiakat találtam ki:

  • Friesland: Elfstedentocht-guy
  • Drenthe: Hunebedden-guy (bár ez talán Groningenre is igaz)
  • Flevoland: DLC-guy
  • Zuid-Holland: Groene Hart guy
  • Zeeland: Beach-guy
  • Noord-Brabant: Philips-guy
  • Limburg: Mountain-guy

Friesland tartományban rendezik meg az Elfstedentocht-ot, a 11 városon átmenő gyorskorcsolya versenyt. De ezt csak akkor tudják megrendezni, amikor a folyók jegei befagynak. Tekintve, hogy erre 1997-ben nem volt példa, ezért ez ma már inkább emlék. De fontos szimbóluma Hollandiának és Frízföldnek.

Drenthe tartományban vannak a Hunebeddenek, ami lényegében ugyanaz, mint a Stonehedge Angliában. Hatalmas kövek alkotnak látványosságot, a legenda szerint az őslakosoknak szolgált sírhelyül, valamint az isteneknek építették.

Talán Flevoland némileg komolyabb magyarázatra szorul. A lényeg, hogy Flevoland Hollandia legújabb (egyben legkisebb) tartománya. Gyakorlatilag az egész tartomány egy polder, tehát tengertől visszahódított terület. Ez a művelet a 20. század első felében történt, tehát ez a tartomány a 19. században még nem létezett. Nemrég megismertem egy holland srácot, aki Flevoland-ban lakik, ott volt Humbby is a beszélgetésben, amint ezt megtudta, egyből beszólt, hogy "Flevoland Hollandia DLC-je". Nagy nevetés tört ki. Az itteni városok mind a 20. században alakultak. Székhelyét Lelystad-ot 1967-ben alapították, míg Almere-t pedig 1984-ben (az első házat 1976-ban adták át, 8 évre rá tudott várossá nőni).

A Groene Hart-ról írtam az egyik esszémet, úgyhogy alaposan kiművelődtem belőle. Nem is kérdés, hogy ez lesz a Dél-Holland tartományban élők beceneve. Jelentősége abban áll, hogy Zuid-Holland Hollandia legsűrűbben lakott tartománya, és itt sikerült megőrizni egy nagyobb zöld területet és pont ezért vigyáznak rá nagyon. Komoly poltikai és társadalmi kezdeményezésekkel óvják a terület eredeti állapotát.

Zeeland pedig számomra igazi "nyaraló-tartomány", gyönyörű tengerpartokkal. Szerintem ide fogok járni nyaranta kikapcsolódni.

Noord-Brabant legnagyobb városa Eindhoven (Székhelye: 's-Hertogenbosch), ahol a 20. század elején ténykedtek a Philips-testvérek. De nemcsak hogy megalapították a Philips céget, mely a világ egyik legnagyobb műszaki cikk brandjévé avanzsált, hanem 1913-ban ők alapították a PSV Eindhoven nevű focicsapatot, mely Hollandia egyik legjelentősebb labdarúgó csapata. A PSV pedig a "Philips Sport Vereiniging" (Philips Sportegyesület) rövidítést takarja magában. A Philips testvérek ugyanis nemcsak a villamosságban jártak élen, hanem nagyon fontosnak tartották a mozgást és a sportot, így megalapították a PSV Eindhoven-t, mely Hollandia egyik legjelentősebb focicsapata lett.

Limburgben található Hollandia legmagasabb pontja. Vaalserberg a maga 323 méteres magasságával a legkeményebb hegymászók számára is igazi kihívás, így méltán nyerték el itt élők a "mountain-guy" nevet. Egyébként nagyon közel van a belga és német határhoz.

Ha többet fogok tudni Hollandiáról a fennmaradó 5 tartomány is megkapja a maga méltó becenevét.

Nincsenek megjegyzések: