2024. március 31., vasárnap

Gyrostál csirkemellfiléből

Gyros az egyik legkedveltebb street food. Én is nagyon szeretem, ezért megtanultam magam is megcsinálni. Szerencsére nem nehéz étel, csupán néhány összetevő kell hozzá. Több módja is van annak, hogy egészségesebbé tegyem magamnak. Ennek egyik eleme, hogy csirkemellfiléből csinálom. Háromféle körettel szoktam enni: Pita, sült krumpli (légkeveréses- vagy forrólevegős sütőben olaj nélkül sütve) vagy rizzsel. Ez utóbbival szintén egészségesebb.

Egész pontosan így készítem el.

Gyrostál csirkemellfilével

Elkészítési idő:

Előkészítés: 30 perc
Sütés / főzés: 15 perc

Hány adagra elég?

Adagok: 2

Hozzávalók:

  • Hús
    • 250 gramm Csirkemell filé
    • 1 kávéskanál Gyros fűszersó
  • Kapros öntet
    • 150 milliliter Görög joghurt
    • 75 milliliter Tejföl
    • ízlés szerint Só
    • ízlés szerint Bors
    • csipet Fokhagyma granulátum
    • ízlés szerint Citromlé
  • Köret
    • 100 gramm Rizs
    • 2 darab Pita
    • 100 gramm Sült burgonya
    • 100 gramm Zöldségkeverék

Leírás:

A húst apró kockára vágom, majd beteszem az előmelegített olajba. Nem teszek sokkal több olajat a kis méretű serpenyőbe annál, hogy elfedje azt, hogy ne legyen a hús túl olajos, de persze ne is égjen oda. Mivel nem szeretem, ha rágós a hús, ezért takarékon jól átsütöm a húst. A gyros fűszersót akkor adom hozzá, ha a húsnak legalább a felülete átsült. Ekkor annyit adok hozzá, hogy elfedje a húst. Így sütöm nagyjából 10 percig, a láng végig takarékon marad. Eközben felteszem forrni a rizsnek a vizet. Nem sózom meg a vizet, mert a fűszersó egyébként is eléggé sóssá teszi majd az egész gyros-t, nemcsak a húst. Ha van lehetőség, jázminrizst főzök. Végül a kapros öntetet készítem el. Egy kis tálba 150 g görög joghurthoz 75 g tejfölt adok, majd annyi szeletelt kaprot, hogy az bőséggel elfedje a joghurtos alap felületét. Két-három csipet borsot érdemes hozzáadni az extra ízért, de sót már csak annak, akik szeretnek sósan étkezni. Nekem a gyros fűszersó bőven elég. Majd ízlés szerint kerülhet rá egy kupaknyi 50%-os citrom ízesítő. Tálaláskor a rizs kerül alulra, rá a hús, harmadikként a zöldség, végül az egészet le lehet önteni az öntettel.

------

Az olajjal és a sóval tényleg igyekszek csínján bánni. Amikor japán nyelvtanfolyamra jártam, Noriko-sensei mondta, hogy a japánok, ha kevés olajban sütnek, akkor tényleg nagyon kevés olajat használnak fel. Ehhez képest, ami mi hívunk "kevés olajnak", az nekik bőséges. Ez akkor eléggé megmaradt bennem, azóta jobban figyelem, hogy ha olajban sütök, akkor a lehető legkevesebbet használjak fel belőle.

Hasonlóképpen a tejföl. Nekem ízlik az öntet alacsony zsírtartalmú tejföllel (12%), de az biztos, hogy sokkal krémesebb 25%-os zsírtartalmú tejföllel. Néha megengedem magamnak azzal is.

Ha egyedül eszem meg, nagyjából a fele marad meg. Ha tudom, hogy megeszem aznap később, akkor csak félreteszem, de ha másnap eszem meg, akkor műanyag tálban lezárva a hűtőben tartom.

Egyébként van úgy, hogy én is gyrosos bódéból veszek magamnak, de ritkán. Nem is tudok hirtelen kedvencet mondani, akkor vettem sokat, amikor Budapesten a XIX. kerületben laktam. Akkor a Kossuth téren, a Kispesti Piacnál van (vagy inkább már csak volt... a Google Maps legalábbis nem mutatja), egy Gyrosos, ahol olcsón adtak finomat. Manapság leginkább a Keleti Pályaudvarnál veszek magamnak a vonatútra. De olyan is van, hogy magamnak csinálom meg, és töltöm pitába a gyrost, ahogy az elárusítóhelyeknél szokás.

Nincsenek megjegyzések: