2022. október 30., vasárnap

Amersfoort

Pénteken ismét utaztam, de erről azért vonakodtam írni, mert messze nem sikerült annyira jól, mint az előzőek. Voltak gondok, néhány dolgot ki fogok írni.

Nem NS-vonat jár Ede-Wageningenből Amersfoortba, hanem egy bizonyos "Connexxion" vonat, mely Gelderland tartományon belül jár (bár Amersfoort alaposan kiesik Gelderlandból). Abban se voltam biztos, hogy egyáltalán használhatom az OV-chipkártyát, nem-e kell külön jegyet venni. Végül kiderült, hogy nekik más automatájuk van, amihez ugyanúgy használható az OV-chipkártya. Tehát most egy másik vonattal mentem. Nincs nagy különbség az NS-vonat és eközött, mind a kettő jó.

Amersfoort-ban elsősorban az "Onze-Lieve Vrouwetoren"-re voltan kíváncsi. Akartam egy ilyet látni, ugyanis Hollandiában és Belgiumban több "Onze-Lieve Vrouwenkerk" vagy "Onze-Lieve Vrouwetoren" van. Egyetemen, 4. féléves Holland-Flamand kultúra vizsgán konkrétan Jolly Jokerként lehetett használni. Amivel egyszer éltem is, amikor a vetített templomok közül az egyiket épp nem tudtam. Úgy tettem, mint aki tudná, csak épp nem jut eszébe, mondtam, hogy "Onze-Lieve Vrouwenkerk", de nem jött be. A tanár is csak mosolygott rajta, tudta, hogy miért mondtam. Mindenesetre, ha ezt az épületet mutatta volna, akkor bejött volna.

Ez is nagyon szép. Nem mentem be, igazából nem is tudom, hogy van-e belül bármi is, a bejárat előtt álló tábla csak azt mutatja, hogy fel lehet jutni a torony tetejére, természetesen díjazás ellenében.

Ami még nagyon tetszett, hogy a templom mellett találtam kiírva egy verset, ami nekem kifejezetten tetszett. Egyszerű módja a szerelem kifejezésének.

Pont azért szép, mert nincs túldíszítve költői képekkel, mégis lehet érzékelni, hogy a költő komolyan gondolja. Az egyszerűségében rejlik a hitelessége.

No, és ennyiben ki is merült a pozitív oldala a pénteki történéseknek. A negatívak többsége furcsa, de érdemes róluk szót ejteni. Amertfoortban is van CeX, gondoltam benézek ide is.

Mivel már van PS3-am, ezért most már tudok úgy olcsó PS3 játékokat nézni, hogy tudok is velük játszani. Találtam is Naruto Ultimate Ninja Storm-ot, ami szintén a kívánságlistámon van. Egyet találtam, de az cover reprint volt, olyat meg kizárt, hogy veszek. Megnéztem telefonon, az üzlet weboldalán, ebben az üzletben kettő van, de a másikat nem találtam. Kértem az eladót, hogy segítsen megkeresni a másikat. Meg is találta, ennek már eredeti volt a borítója. Az érdekes az volt, hogy a két példánynak két különböző ára volt. €8 a hivatalos ára, de az egyik €6 volt. Joggal gondolhatnánk, hogy a reprint az, ami €6, de pont az eredeti volt olcsóbb. Megkérdeztem, hogy megvan-e a füzete a játéknak, itt már vágott az eladó "mégis mit akadékoskodok" arcot, de megnézte nekem. Megvolt, rendben is volt, úgyhogy kértem. €8-ért akarta adni, de diszkréten jeleztem, hogy €6 van a tokra írva. Így kénytelen volt a tokon lévő vonalkódot behúzni és végül €6-ért lett az enyém. Még rajta is van a blokkon, hogy "Wrong Price label €-2". Jól jártam, de érzékeltették, hogy nem vagyok ott szívesen látott vevő. Komolyan, ezért számítok problémásnak? Nem az én hibám, hogy rossz ár került a tokra, az meg kereskedelemben alapszabály, hogy ha két árcímke szerepel egy terméken, akkor kötelesek az alacsonyabb áron adni. Mert nem a vevő tehet a téves árazásért.

Egyébként meg ez az.

Ez az első olyan CeX, ahol rossz tapasztalatom volt, ilyen még Angliában sem fordult elő.

A másik rosszabb tapasztalatom a vasútállomásnál lévő Burger Kingben volt. Fel akartam használni a profilomban lévő egyik akciós kupont, hogy 2 Whopper Junior + Közepes krumpli + Közepes üdítő €4,95. Az automatából nem sikerült, mert nem érzékelte a QR-kódot, és senki nem jött segíteni. Úgyhogy végül a pénztárhoz mentem, ott fizettem. Ez volt a legnagyobb, mert amúgy például az étteremben terveztem kicsit leülni és pihenni, de végül elvitelre adta ki (nem kérdezte meg a pultos, hogy kérem a rendelést). Úgyhogy úgy döntöttem, hogy akkor megyek egyből a vonathoz. Ez így végül pont jó is volt, mert 5 perc múlva indult a vonat, így ott ettem meg.

És egyéb apróságok, de nem ezek fogják meghatározni az Amersfoortról alkotott véleményemet, hiszen a város szimbóluma, a torony mégiscsak szép látvány volt. Majd egyszer visszajövök még és jobban szétnézek a városban. Azért se voltam sokáig, mert elvileg hétfőn hozták volna a csomagomat Japánból, de pénteken a biciklin ülve jött az E-mail, hogy aznap délután viszik ki, és mivel aláírás kell, ezért csak úgy adják oda. És nem akartam ezt elszalasztani. Egyébként, amit láttam a városból, szép volt a vasútállomás is stílusos.

Bízok abban, hogy a következő utazás jobb lesz ennél.

Nincsenek megjegyzések: