2022. augusztus 27., szombat

Az utolsó teendők

Igencsak elfoglalt voltam ezen a héten, volt még tennivaló a holland kiutazás előtt. Nem is igazán a teendők mennyisége volt az, ami sok volt, hanem amiket azokon belül kellett tenni. A bizonyos Learning Agreement is most lett kitöltve. Ez az online szerződése az Erasmusnak, ide nemcsak a személyes adatokat, a két egyetem elérhetőségét kell beírni, hanem azt is, hogy milyen tárgyakat fogok felvenni a holland egyetemen, és azokat mely tárgyakkal tudom kiváltani a magyar egyetemen. Itt például el kellett kérni a tantárgyak listáját a holland egyetemen. Sajnos a weboldaluk nem annyira részletes ebből a szempontból. Van olyan holland egyetem (pl.: a leideni és az utrechti), melyek részletesen listázzák azt is, hogy mely tantárgyak vannak az adott szakon belül. Ez a Christelijke Hogeschool Ede honlapján nincs fent, ezért ezt külön kellett elkérni. És akkor erre várni, egyeztetni a KRE holland szakával, hogy mely tantárgyakkal válthatom ki, elérni mindegyik tanárt... Leginkább a válaszok miatt telt hosszú időbe. Aztán amikor leegyeztettük, kitöltöttem mindent, alá is kellett írni a két egyetem Erasmus koordinátorának. A magyar részről ez gyorsan ment, a holland koordinátort kellett nagyon megsürgetni, hogy írja alá. Végül több nap után, az utolsó órákban tette meg. Nem volt egyébként tétlen, biztos, hogy nagyon elfoglalt nem sokkal a szak kezdése előtt, mert kaptam előtte egy körlevelet az első napi teendőkről. Vélhetően el volt havazva a szervezési teendőkkel, de szerencsére az utolsó pillanatban aláírta a szerződést.

Nekem azért utolsó pillanatban, mert csütörtök volt az utolsó nap, amikor felutazhattam Pestre, hogy aláírjak személyesen mindent. Ugyanis a magyar nyelvű szerződést csak akkor írhattam alá, ha mindhárom fél (én, a magyar- és a holland egyetem) is aláírta a Learning Agreement-et. A magyar nyelvű szerződés meg a Tempus Közalapítványnak kell (emlékeim szerint). Nélküle... végülis kiutazhatok Hollandiába, csak akkor pénz nélkül maradok. Aláírtam a zöld támogatást is, hogy mivel vonattal utazok ki Hollandiába, ezért kapok €50 pluszt. Ez azoknak jár, akik nem repülővel vagy hajóval utaznak külföldre. Vonat lévén én is megkapom. Nálam volt a vonatjegy, de meglepett, hogy nem kellett felmutatni, csak mondta a koordinátor, hogy őrizzem még fél évig, mert elkérhetik. Meg az Erasmus támogatáson felül kaphatok majd havi €250 esélyegyenlőségi támogatást, mert önköltséges hallgató vagyok. Ezt a támogatást azok is megkaphatják, akik például betegek, vagy speciális étrendre szorulnak.

Illetve még az Erasmushoz közvetetten kötődik az is, hogy ugyan aktív lesz a hallgatói jogviszonyom, de kedvezményes tanulmányi rendben leszek, és le kellett egyeztetni a tanárokkal külön-külön, hogy milyen módon teljesítsem a tárgyukat. Ez is papíralapon megy. Mivel már nem lesz módom többször visszamenni Pestre, ezért úgy beszéltem meg a titkársággal, hogy feladom postán a tanszéknek a papírt, aláírják az illetékes tanárok, ők meg eljuttatják a Tanulmányi Osztályra.

Hála istennek, nagyon készséges és együttműködő volt mindenki, úgyhogy ha az utolsó pillanatban is intéztem mindent, de úgy néz ki, hogy a végére rendben lesz minden. Erre rájön még egyébként - bár ez nem kötődik az Erasmushoz - hogy a Károli Ösztöndíj fejében kapott önkéntes munka is csak most lett kész. Annak a papírjait sem volt egyszerű kitöltetni a tanárral, mert egyébként nagyon elfoglalt, végig mindent online intéztünk. Ezért tellett 4 hónapba megcsinálni 55 óra munkát. Ennek a papírját is le kellett adnom csütörtökön. De úgy tűnik, végül úgy megyek ki Hollandiába, hogy rendben lesz minden az itteni teendőkkel.

Nincsenek megjegyzések: