2022. augusztus 12., péntek

Utazás terv Hollandiába

Nagy nap ez a mai, ugyanis sikerült albérletet találni. Mondjuk ahhoz képest nem volt nagy kunszt, hogy egyébként mennyire nehéz albérletet találni Hollandiában. Az van ugyanis nálam, hogy az egyetem (vagy HBO, annyira mindegy!) szerződésben áll egy albérletkereső weboldallal és a náluk tanuló egyetemistáknak prioritást adnak. Ez az oldal némileg másképp működik, mert úgy jelezzük az igényünket az albérlet felé, hogy a "reagálok" gombra kattintunk. Ezzel kifejezzük, hogy érdekel minket az albérlet. A prioritást meg úgy kell elképzelni, hogy volt olyan szoba, ahova 70-en is jelentkezhettek, engem viszont besoroltak a 2. helyre. Ami azt jelenti, hogy ha a 1. helyre besorolt jelentkező nem fogadja el, akkor következek én. Megkaptam az ajánlatot, és elfogadtam.

Így biztosított a helyem. Ami viszont újdonság lesz nálam, hogy most nem repülővel megyek Hollandiába, hanem vonattal. Néztem repülőjegyet Eindhovenbe, és tényleg elszabadultak a jegyárak. Konkrétan már ha veszek csomagot, amit feladok a gépre, azzal együtt a legolcsóbb repülőjegy is szinte ugyanannyiba kerül, mint a vonatjegy. Meg is vettem a vonatjegyet. Elvileg augusztus 23-ától költözhetek be a szobába, a legolcsóbb vonatjegyet augusztus 29-ére tudtam megvenni. Úgy van a jegy, hogy Békéscsabától Bécsig van egy €20-s jegy, plusz €3 helyjegy. Majd a közvetlen Bécs-Amszterdam vonattal megyek tovább. Így Bécstől nekem már egyenes utam vezet Hollandiába. Addig kétszer kell átszállni, mert Békéscsabától Bécsig nincs akkor közvetlen vonat, amikor a vonat Bécstől indul, ezért Budapesten át kell szállni. Onnan meg a vonat Bécsig megy, ott meg egyértelmű, hogy át kell szállni. De Bécstől kezdve már csak kényelembe kell helyeznem magam, és több dolgom sincs. Bécstől Amsterdamig a kedvezményes jegyár €89.99 volt, így forintba átszámolva összesen 45.160 forint volt a jegy Békéscsabától Hollandiáig. Illetve nem Amsterdamig kértem a jegyet, hanem Utrechtig (mivel ott is megáll a vonat), és onnan közelebb van Wageningen, ahol lakni fogok.

Egyéb szempontok is közrejátszottak abban, hogy vonattal megyek Hollandiába. Nemes egyszerűséggel szeretek vonatozni. Ezt most nagy dózisban meg fogom kapni, ugyanis Bécstől 20:13-kor indul a vonat, Utrechtbe meg másnap 9:52-kor érkezik meg. És előtte amíg kiérek Ausztriába. Várakozásokkal együtt majdnem 22 óra lesz az egész (plusz még Hollandián belül utazni). Nem sokkal kevesebb repülővel, ráadásul utálom a repülőtéri macerákat. A másik meg amint értesültem arról, hogy elindul a Bécs-Amszterdam közvetlen járat (nem olyan régi sztori ez), tudtam, hogy egyszer az életben biztos, hogy vonattal megyek Hollandiába! Ez most megadatik. Életemben másodjára leszek Ausztriában (először 1994-ben voltam), meg át fog vágtatni a vonat Németországon! Tehát végre Németországban is leszek. Ráadásul a vonat meg fog állni Kölnben is! És hát aki ismer, az tudja, hogy Köln számomra Németország alfája és omegája, és hogy valamennyit fogok látni a városból, azt nem tudom, de számomra fantasztikus élmény lesz! Ezek után kérdezi még bárki is, hogy miért lesz jobb nekem vonattal utazni?

Ami nagyon jó még az albérletben, hogy 2024. július 31-ig érhető el, tehát bőven maradhatok az egyetem után is. Így lényegében az önálló életem első lépcsőfokai is biztosítva vannak. De természetesen ha találok hamarabb is szobát, elmehetek onnan nyugodtan. Azért remélem, hogy akármekkora lakáskrízis is van Hollandiában, két év alatt csak találok már valami helyet, ahol lakhatok. Mert hogy mekkora lakáshiány van Hollandiában, jelzi az is, hogy Redditen már olyan szöveg terjed, hogy "Ha Hollandiába költözöl, vigyél magaddal házat is!". Nagyon úgy néz ki, hogy nem túloznak. De nagyon remélem, hogy megtalálom aztán a végleges helyemet, és aztán végre élhetem a saját életemet.

Nincsenek megjegyzések: