2022. augusztus 9., kedd

Kiadós ebéd

A mai nap örömére megajándékoztam magam egy kiadósabb ebéddel és csináltam egy adag gyros-t. Valószínűleg bejön az is, hogy a konyhában többet fogok ténykedni, ezt is egyedül csináltam meg minden segítség nélkül.

Csirkemellel csinálom a gyros-t, kiváló erre is. Az egész elkészítési procedúrának az elejét nem szeretem, amikor a nyers csirkemellfilét apróra kell felvágni. Egyszerűen gyűlölök nyers hússal dolgozni. Pedig ha többet akarok a dolgozni a konyhában, akkor meg kell szokjam, csak van egy olyan morbid képzetem, hogy ha nyers húst veszek a kezembe, az olyan, mintha belenyúlnék az állatba, és kitépném a szervét. Borzalmas gondolat. De ez már gyerekkoromban is megvan, azóta ambivalens a viszonyom a hússal, mert feldolgozva szeretem, de nyersen menekülök a konyhából, mert még a szagát is nehezen viselem. Ez az, amin túl kell lendülnöm. Lassabban is csináltam, mert a késsel sem bánok valami jól. De inkább lassabban csinálom, minthogy megvágjam magam.

Aztán betettem az apró kockákat a serpenyőbe. Hogy mennyire figyelek arra, hogy lehetőleg a legkevésbé legyen hízlaló a kaja, jól jelzi, hogy épp csak annyi étolajat tettem a kisméretű serpenyőbe, hogy az alját vékonyan elfedje. Erre tettem a húst, és a gyros fűszerkeveréket. Inkább tovább sütöm, de a legkisebb esélyét sem akarom megadni annak, hogy a hús nyers maradjon. Ez már csak azért is jó, mert jobban felveszi a fűszerkeverék ízét, így még ízletesebb lesz. Meg amikor elzártam a gázt, akkor is hagyom a serpenyőben, hiszen addig is van dolgom.

Megcsinálom a kaporöntetet. Ha nincs itthon natúr joghurt, akkor kefirrel helyettesítem, azzal is nagyon finom. Plusz a tejföl, majonéz, kis citromlé, só, bors, fokhagyma(por) (a másik, amit nem bírok elviselni, az a hagyma) és alaposan megszórom kaporral az egészet. Ezt összekeverve ízletes lesz. Egyébként tejtermékek terén is szerencsém van, ugyanis anyám nemrég kapott az egyik ismerősétől egy kenyérsütő gépet, amiben van "joghurt" program is. Megtanult vele tejfölt, kefirt, joghurtot csinálni, és nemcsak, hogy sokkal finomabb, mint a bolti (és tényleg!), hanem ennek is alacsonyabb a zsírtartalma. A majonéz is light, úgyhogy az öntet is rendben van.

A zöldség előre elkészített, ahogy a tortillát is boltban vettem, azt csak egy kicsit megmelegítettem. Aztán kész lett.

És uramisten, alig akartam elhinni, hogy milyen finomat csináltam! Hihetetlenül ízlett! Mindig is tudtam, hogy jó helyem van a konyhában! Mondjuk lehet, hogy az is hozzájárult ahhoz, hogy ennyire ízlett, hogy nagyon rég nem ettem ilyet, és hihetetlen jól esett most újra ilyet enni, de ez elképesztően finom volt! Nagyon jól eltaláltam az arányokat mindenben! A hús is jól át volt sülve, kellően fűszeres, az öntet is nagyon kellemes, krémes volt. Úgyhogy ez nagyon jól sikerült, minden összejött! Szerettem is csinálni, úgyhogy többet fogok ténykedni a konyhában. A Monster is plusz ajándék magamnak. Érdemes megnézni a kisebb üzleteket is és ott vásárolni, a SPAR-ban és a Tescóban nagyon durván felment a Monster energiaital ára. A kisebb üzletekben is, de lényegesen kisebb mértékben. Ott még úgy, hogy arra azt lehet mondani, hogy igen, nehéz időket élünk, megy fel mindennek az ára, de ezt még el lehet fogadni.

Van a Street Kitchen weboldalán profilom, elmentettem oda kajákat, amiket megcsinálnék, pont ezekre az időkre tartogattam, amikor már jobban eszek. Szét is nézek, hogy mit ehetnék legközelebb.

Nincsenek megjegyzések: