2008. június 1., vasárnap

Az első 2 Zelda értékelése

Már sokat beszéltem az első 2 Zeldáról, de táblázatba még nem foglaltam a gondolataimat. Most ezt teszem. És egy pár soros gondolatot is melléírok összegzésként.

The Legend of Zelda NES
Grafika 84%
Játszhatóság 86%
Szavatosság 91%
Kihívás 98%
Zene/Hang 94%
Hangulat 99%
Összhatás 92%

Az első Zelda, a maiakhoz képest sok hiányossággal. Például nincsenek logikai feladatok, a Dungeonök is eléggé egyhangúak voltak. De mégis van hangulata, ami iszonyatosan jóvá teszi a játékot! Ez ráfogható a játék nehézségére, meg a zene nagyszerűségére. Nem merem a "néhai" szaggatást a rossz programozásra fogni, mert sokszor annyi ellenség jelenik meg egy képernyőn, hogy szerintem a késsőbbi NES játékok sem bírnák sokkal jobbak. De azt mindenképp tudni kell, hogy egy konzolon belül NESnek volt a legnagyobb fejlődése. Ezalatt azt kell érteni, hogy az első NES játékok azért még elég kezdetlegesek voltak, de az utolsó NES játékok (pl. Kirby's Adventure) kis túlzással akár SNES-re is megjelenhetett volna, ott is szépen mutatott volna. Ez többnyire a programozáson is múlik, meg idővel maga a Nintendo cég is egyre jobban kiismerte a saját gépét, rájöttek, hogy mit is gyártottak valójában.

Most térjünk rá a Zelda II-re.

Zelda II: The Adventure of Link NES
Grafika 92%
Játszhatóság 77%
Szavatosság 90%
Kihívás 97%
Zene/Hang 100%
Hangulat 95%
Összhatás 92%

Már a csapból is az folyik, hogy mennyire más a Zelda II az első részhez képest. De ha belegondolunk, szinte az összes Zelda különbözik a többitől, mindegyik a maga módján egyéniség, még ha nem is ennyire radikális az eltérés. Sokkal inkább az a kérdés, hogy ki hogy fogadja el a Zelda II-t. Ha megnézitek a GameFAQs-on az olvasói értékeléseket, látható, hogy azért megosztja a játékosokat, de többnyire pozitívak a vélemények. Én is így gondolkodom róla. Én azt javaslom, hogy tegyetek egy próbát. Lehet, hogy első alkalomra átlathatatlan, és nagyon nehéz, de a zene! Tökéletesre sikeredett! Meg azért a játék is nagyon jóvá kerekedik ki, ha nem adjátok fel már az első nehézségek után.

Nincsenek megjegyzések: