2022. június 25., szombat

Az első felvételek Nintendo Switch-ről

Szerdán rendeltem magamnak egy USB-s rögzítőeszközt és pénteken megérkezett. Egészen érdekes mert eredetileg az Árukereső weboldalán kerestem valami olcsóbbat, és találtam egyet 10.100 forintért, melyet a SunnySoft webáruházban vehettem meg. Életemben nem hallottam róluk, de mivel az Árukeresőnél "Megbízható bolt"-ként volt jelölve, ezért megrendeltem tőlük. Annak fényében meglepő, hogy csak 800 forint a szállítási díj, hogy Csehországból érkezett. Maga a webshop teljesen cseh, olyannyira, hogy regisztrációt csak cseh vagy szlovák lakcímmel lehet tenni. Magyarra is le van fordítva a webáruház, de itt-ott eléggé pongyolán. Nehéz nyelv a magyar, nincs mit tenni. Meg fogadnak rendeléseket Magyarországról is (különben nem tudtam volna megrendelni), és a Packeta szállítja ki. Egészen pontosan Békéscsabára a 100-as ABC-be kértem. Hogy élelmiszer boltban átvenni terméket... De mindegy is, rendben átadták, hazahoztam, és ezek vannak benne.

Külön oldalon van az input és output. Az megzavart, hogy HDMI mindkét oldalon van, és hogy mennyit ér a BGE-PSZK-s informatikai tanulmányok, jól jelzi, hogy sokszor még most is bizonytalan vagyok, hogy melyik az input és melyik az output, és melyiknek mi a funkciója. De végül magamtól rájöttem és össze tudtam szerelni. Hiszen van input HDMI a konzolnak (tudom, ami beadja a jelet), és output HDMI a TV-nek, hogy ott tökéletes minőségben lássam, amit játszok. Illetve a PC-hez USB-vel lehet csatlakoztatni. Csak azt nem tudom, hogy miért van hozzá DC/5V bemenet. Mindenesetre kaptam ahhoz is kábelt. Sikerült mindent a megfelelő helyére csatlakoztatni.

Az OBS Studiót már korábban letöltöttem és beállítottam magamnak (számításba vettem, hogy egyszer majd használni fogom), de nagyon nehezen jöttem rá, hogyan tudom megjeleníteni rajta a Nintendo Switch képét. Minden egyes beállítást megnéztem, utánanéztem az interneten is, hogy hol lehet beállítani, de semmi értelmes megoldást nem találtam. Végül bagszival beszéltem voice chaten keresztül, hogy mit csináljak, ő sem találta meg először a megoldást (pedig ő már jó ideje streamel OBS-ről), de végül, ha nehezen is, de kiderült, hogy a "Videorögzítő eszköznél" kellett jobb egérgombbal előhozni a tulajdonsáokat, és ott az "eszköz" részben kellett a leggördülő menüben az USB videót kiválasztani. Na így már megjelent a Nintendo Switch képe a programban is.

De gyorsan kiderült, hogy ezzel korántsincs megoldva a probléma, ugyanis a felvétel eléggé szaggatott volt. ProfRoxas és Fantos megnézték a felvett videót, egyértelműen zavaró volt a videó szaggatott mivolta. Bagszinak közben dolga volt, úgyhogy ebben már ők segítettek. Kiderült, hogy nem bírja az 1080p-s felvételt a gép, úgyhogy le kellett vinni 720p-re. Illetve az gondolkodtatott el, amikor ProfRoxas mondta, hogy lehet, hogy az USB-n akadozik a felvétel, aztán hirtelen "behozza a lemaradást". Annyit azért tudok, hogy a kék színű bemenet az USB 3.0-ás, ami lényegesebb gyorsabb átvitelt biztosít. A vezeték viszont fehér volt (2.0-ás), és arra gondoltam, hogy ha vennék egy 3.0-ás USB kábelt, akkor azzal gyors lenne a felvétel. A gondolat nem volt rossz, de kiderült, hogy maga az eszköz 2.0-ás. Egy rövid ideig azt gondoltam, hogy olcsó húsnak híg a leve, de aztán nem foglalkoztam vele komolyabban, mert úgy voltam vele, hogy ez első körben megfelel. Már csak azért is, mert a hét elején, amikor gondolkodtam azon, hogy vehetnék ilyen készüléket, akkor mutattam bagszinak kettőt, amit az emagon találtam. Az egyik egy ahhoz nagyon hasonló, amit végül 10.100 forintért vettem. Ez 17.790 forint, ráadásul ugyanúgy USB 2.0-ás. A másik egy jóval kisebb. Ez USB 3.0-ás, 11.490 forint, de ezen nincs HDMI output kimenet, tehát csak gépnél tudnék játszani. Ezt sem megoldás, mert ProfRoxas mondta, hogy neki ilyenje van, és csak gépen tud játszani, nagyjából 0,5 másodperces késéssel. Úgyhogy végül azt gondolom, hogy a lehető legjobbat vettem meg. Egyébként sem erős a gépem, úgyhogy streamelés egyelőre kizárva, csak felvétel lehetséges. Egyelőre ez megfelel. Meg most 720p-re van állítva a felvétel, illetve javasolták, hogy 30 fps-sel vegyek fel, azzal biztos nem szaggat.

Végül több órás próba után elkészültek az első felvételek YouTube-ra. Méghozzá Nintendo Switch-en az angol profilomon játszom ki a Mario Kart 8 Deluxe-et.

Azt már korábban elhatároztam, hogy arra fogom felhasználni az angol profilomat, hogy az internet népének ott játsszak végig játékokat. Ha online, illetve retro játékokkal akarok játszani, akkor arra marad a holland profil (mivel az angol profilhoz nincs Nintendo Switch online kötve). Illetve azt elhatároztam, hogy azt még kipróbálom, hogy tudok-e játékot felvenni 720p/60fps-sel. Az még egy jó kompromisszumos megoldás lenne.

Nos, ezzel elindul a modern YouTuber életem. Idővel, ha majd jobb gépem lesz (konkrétan elgondolkodtam egy streamer PC-n), veszek majd egy jobb kártyát. Addig ezen fogok játszani. A retro játékokkal is az új konzolon fogok játszani. Már annak önmagában örülök, hogy új játékok kerülhetnek ki a YouTube profilomra. A következő lépcsőfok a jobb képminőségű játékok lesznek, utána meg jöhetnek az élő felvételek is, ha már elég jó leszek.

Nincsenek megjegyzések: