2022. június 13., hétfő

Műszaki cikkek használhatósága több év után I. - Philips CD Soundmachine AZ328

Egy új sorozatot tervezek indítani: Olyan műszaki cikkekről fogok írni, melyek már egy néhány éve megvannak, azokat vizsgálom, hogy rendeltetésszerű használat mellett teljes körűen működnek-e. YouTube-on láttam olyan videókat, melyek új műszaki cikkeket vizsgálnak egy éves használat után és ez inspirált arra, hogy én is indítsak el egy ilen sorozatot. De mivel ennél azért lényegesen hosszabb távra tervezem a műszaki cikkek vásárlását, ezért nem 1 éves használat után fogom vizsgálni őket, hanem legalább 5, de inkább még régebben.

Alkalmi lesz ez a sorozat, hiszen nincs olyan sok mindenem, és nem is szeretném ezeket feltétlen olyan gyakran pótolni. De egy párat szívesen megmutatnék, hogy milyenek több év után. Igyekszem, amennyire lehet laikusként (hiszen nincs műszaki érzékem) minden szempontból megmutatni a termékeket.

Elsőként a Philips CD Soundmachine AZ328 CD-s magnót szeretném megmutatni, melyet 2015 szeptemberében vásároltam. Akkor impontált az, hogy lehet még olyan CD-s rádiót venni, amelyik kazettát is lejátszik, ezért döntöttem mellette. Két Philips modell volt akkor egymás mellett az AZ127-es és az AZ328-as. Az AZ328-as abban volt több, hogy USB-ről is lejátszik zenét, illetve MP3-as CD-vel is elboldogul. Az utóbbi plusz képességét legfeljebb egyszer használtam próbaként, hiszen régóta, amit mp3 zenét csak lehet, 320 kbps-ben tárolok, így néhány album könnyen kitesz egy 700 MB-os CD-t. USB-nek már több értelme van, hiszen több GB zenét lehet rajta tárolni, nem mellesleg a rádiónak 8 GB Pen Drive-vel sincs gondja. Nem tudom, mennyi a maximum, amit be tud olvasni. Mindenesetre ez a két plusz jelentett számomra annyivel többet, hogy ezt vásároljam meg. Két dolgot tartok érdekesnek. Egyrészt, hogy a két modell közül a AZ328-as már egyáltalán nem kapható. Vélhetően nem gyártják már, és úgy emlékszem, hogy jobban is fogyott az AZ328-as, ahogy folyamatosan figyeltem, tehát népszerűbb volt. Másrészt, akkor az AZ328-asat 17.990 forintért vettem, és most a AZ127-es legolcsóbban is 20.110 forint. Ebbe valószínűleg az infláció játszik leginkább szerepet. Elavultnak nem nevezném, mert a kazetta mintha megint a reneszánszát élné. Én is amiatt döntöttem emellett, mert őrzök még kb. 200 darabos kazettagyűjteményt, és szerettem volna egy lejátszót, aki lejátsza a kazettákat is. Így ez a magnó nekem ilyen mindenes, hiszen kazetta mellett van rádió, CD, meg USB funkciója is.

És szerencsére úgy tűnik, hogy jól jártam ezzel a magnóval, hiszen idén lesz 7 éve hogy megvan és még mindig kifogástalanul működik. Egyszer sem kellett megszerelni, minden funkciója kiválóan működik. Kazettát, CD-t gond nélkül lejátsza, MP3-as CD-m nincs, hogy azt kiteszteljem, de gondolom, az sem okozna gondot neki. Mondjuk, mivel USB-s csatlakozós rádióm előtte soha nem volt, ezért fogalmam sem volt, egészen pontosan hogy működik. Jó, nem nagy mutatvány, hogy Pen Drive-ról lejátsza a zenét, de azt hittem, hogy telefonról is, ha USB-vel csatlakoztatom a magnóhoz. És csodálkoztam, hogy néma maradt, mert nem tudtam, hogy Jack csatlakozóval kell összekötni a telefont és csak akkor szólal meg. Eleinte azt hittem, hogy ennek a magnónak a jack csatlakozója ugyanúgy lehetővé teszi, hogy fülhallgatóról hallgassak zenét, de az is teljesen néma maradt. Nem figyeltem az "audio in" feliratra, nem is tudtam, hogy az mit jelent. De azóta megvan és igazából örülök annak, hogy ilyen, mert a PC-t csatlakoztatom rá, így a számítógép szólal meg rajta. Bluetooth nincs rajta, de ha úgy vesszük, az "audio in" a vezetékes Bluetooth, hiszen minden ráköthető, ami Jack csatlakozón keresztül megszólaltatható, de Bluetooth-tal is csatlakozik.

A rádió is rendben működik. Ugyan, analóg lehet rajta csatornát keresni, de jó minőségben veszi a rádiót és stabilan ott is marad.

A hangminőség egyébként nem kiemelkedő, de ezen az áron nem is várhatjuk, hogy teljes hangerőn egy egész diszkót legtöltsön a hangjával. Van rajta DBB, amit benyomva némileg jobban szól, de a megváltást nem ennél a rádiónál kell keresni. Ez arra jó, hogy egyéb elfoglaltságok mellett szóljon valami, hogy ne maradjak csendben. Máskülönben szívesen használom és örülök, hogy 7 éve megvan és működik. Megérte megvenni. Fogom használni, amíg működőképes lesz. Konyhába lehet még ideális, ahol szintén főzés-sütés-takarítás közben jól szól.

Nincsenek megjegyzések: