2021. június 22., kedd

Újra Ring Fit Adventure

Három hét után vettem elő újra a Ring Fit Adventure-t. És azt kell mondjam, hogy nagyon hiányzott. Nagyon örülök neki, hogy újra edzettem. Hogy miért hagytam eddig ki? Egyrészt mert sok mindent kellett itt is intézni, nem nagyon volt rá idő, másrészt volt az Európa-Bajnokság, és tekintve, hogy minden focimeccset megnézek, egy darabig 15-23 óra között szinte semmi mást nem csináltam, csak a laptopról a holland TV-csatornán néztem a meccseket. Illetve a harmadik ok, hogy mostanra lett a szoba valamennyire otthonos, így most már ezt is szívesen csinálom itt.

Így itt az idő újra edzeni. El is jutottam a 103-as szintig.

Nagyon jól estek a gyakorlatok, máris energikusabbnak érzem magam. Dolgoznak az izmok a testemben. Egyébként olyan nagyon sok időt nem edzettem, de az intenzív volt.

De egyébként ahogy elnézem a korábbi lementett képeket, 34 perc alatt 127 kalória kifejezetten kevésnek számít. Pedig sok mindent csináltam. De minden ami volt, rettenetesen élveztem. Érzem magamon a munka eredményét. Ha ezen túl tényleg folyamatosan csinálom, annak komoly eredménye lesz.

És mutatnék egy számomra nagyon meglepő eredményt.

A pulzusom valósággal felrobbant. Nagyon intenzív volt a szív vonala mérés közben, és igazából nem is értem, hogy miért, amikor más adatok szerint a mai nap annyira nem volt intenzív. Meg a pulzuson inkább alacsonyabb szokott lenni. Általában 100 alatt, 110-120-nak már örülök, de ha már 130 fölé ment, már ünnepeltem. De ez... Nagyon durva. De azt hiszem, tudom a választ. A helyzet ugyanis az, hogy múlt héten megtalált a szerelem, és mivel kölcsönös, így párkapcsolatba kerültem. És biztos, hogy ez is komolyan közrejátszott, mert azóta teljesen más dimenzióban látok mindent a boldogságtól, a szívem azóta gyorsabban ver, az átlagoshoz képest.

Jaj, úgyhogy történnek a dolgok, amióta nem írok.

2021. június 19., szombat

Koning Toto dal 2021

A hollandoknak külön saját daluk van az Európa-Bajnokságra, amit mindig lejátszana a félidők közötti szünetben. És annyira tetszik, hogy úgy döntöttem, közzé teszem.

Koning Voetbal dit EK

2021. június 16., szerda

Elhúzódó bankszámlaigénylés

Nos, sikerült máris komoly nehézségbe botlani Hollandiában, ez pedig a bankszámlaigénylés. Az első lépésekről itt írtam, eddig nem is volt baj, csak időközben bejött egy teljesen váratlan dolog. E-mailben kellett külön indítványozni, hogy küldjék meg részemre a bankszámla adatait, de ami a lényeg, hogy csatolt fájlban megküldtek egy "Handtekeningformulier" (aláírás formanyomtatvány) nevű dokumentumot. Ezt ki kell nyomtatnom, alá kell írnom és postán el kell küldenem nekik. Erről egyáltalán nem tudtam és nem kicsit húzott fel, amikor olvastam az E-mailt. Mert ezzel még pár nappal elhúzódik az egész és nem tudok szerződést kötni a munkáltatóval, ehhez ugyanis elengedhetetlen a bankszámla. Nyomtató híján gyorsnyomdához kellett fordulnom. Szerencsére sikerült egy olcsót találni, Bredában a Q Print €0,10 / oldal áron nyomtatnak. Borítékot is adtak €0,20-ért, és ami szintén pozitívum, hogy a levelet nem kellett bélyeggel ellátni, így az egész procedúra csak €0,30 pluszba került. Inkább az, hogy mennek a napok. Nem gondoltam volna, hogy ez ennyire lassan megy Hollandiában. Nem értem, hogy a srác, aki házhoz jött a papírokkal, miért nem tudta ezt is elhozni. Egyébként az az aláírás lesz majd a kártyán, ahogy a dokumentumon van. Remélem, pénteken, legkésőbb hétfőn megérkezik a kártya.

És természetesen Hollandiában is vannak kellemetlen emberek, sikerült egy ilyennel találkozni. Bementem az Albert Heijn-be, de mivel csak 1-2 dolgot akartam gyorsan venni, ezért nem vettem kosarat. De amikor elmentem a raktár bejárata mellett, pont kijött egy férfi és eléggé bunkó módon közölte velem, hogy a kosár márpedig kötelező. Marhára kellemetlenül éreztem magam. Meg akartam szabadulni tőle, gyorsan fizetni, közben meg mentem volna kosárért. A hezitálásom miatt azt hitte az eladó, hogy nem értem, hogy mit mond, ezért angolra váltott. Ezzel még kellemetlenebbé tette számomra az esetetet. Aztán hozott nekem magától egyet, de szívem szerintem bunkó módon odavetettem volna neki, hogy "IK SPREEK NEDERLANDS!" De ez végül elmaradt, de mivel ez van közel, gyakran járok oda, ezért jó eséllyel fogok vele találkozni. De biztos, hogy nem fogok tőle segítséget kérni. De az ilyennel sajnos nem lehet mit tenni. Jó eséllyel neki ez a normális. Ha valaki nem viselkedik a szabályoknak megfelelően, azt ily módon intézi el és nem is sejti, hogy másnak ez bántó lehet.

Úgyhogy itt is van minden. Alapvetően gyorsan túl voltam rajta gondolatban, de azért ez nem hiányzott.

2021. június 15., kedd

Nyelvi alapvizsga eredménye

A Károlin a Néderlandisztika szakon az első évet egy nyelvi alapvizsgával zárjuk, ahol felmérik, hogy a B1-nek nagyjából "belépő" szintjéig mennyit tudunk. Alapvetően egyszerűbb, mint egy nyelvvizsga, de komplexebb, mint az egyetemen eddig írt dolgozatok. Jelentősége pedig abban rejlik, hogy a második évtől sok tárgyat csak akkor lehet felvenni, ha sikerrel teljesítettük a nyelvi alapvizsgát. Úgyhogy aki itt elhasal, az lényegében egy teljes évvel meghosszabbítja magának az egyetemi évét. Nekem ugyan meglett, de a lelkesedésemhez és az elhivatottságomhoz mérten gyengének számít a közepes.

Az íráskészséget rontottam el csúnyán, az csak 60% lett. Túlságosan gyakran használtam a szenvedő szerkezetet, amikor nem indokolt, ez húzta le nagyon az eredményt. Ennek részint az is az oka, hogy ahogy kivettem a holland szövegekből, az áltagosnál gyakrabban használják a szenvedő szerkezetet, így olyan helyeken is használtam, ahol egyszerű múlt idő kellett volna csak. Olyan mondatokat írtam passzívba, ahol az adott esemény úgymond csak véletlenszerű volt, nem tervezett. Gondolok itt például egy első találkozásra, ami spontán történt meg, de egyébként annak "résztvevői" nem "szenvedték" el a találkozást.

Ez azért is van, mert a nyelvoktatásnál nem nagyon fókuszálnak a szenvedő szerkezetre. Mondjuk azt, hogy hollandból még nem tanultuk, az érthető, hiszen ez általában erős B1-es szint, ott még viszont nem tartunk. Németből olvastam sokat a szenvedő szerkezetről, azt átírva hollandra próbáltam alkalmazni. Talán nyelvtanilag még helyes is volt, de stilisztikailag biztos, hogy nem. Azt egyébként furcsának tartom, hogy úgy tanítják, hogy a magyar nyelvben nem létezik szenvedő szerkezet. Jelen tudásom szerint létezik a passzív szerkezet, de ritkán használjuk. Mert például "Az ablak be van csukva" is passzívban van, ahogy "A csekk be van fizetve is". Hiszen a cselekvés tárgya alanyesetben van és nem számít ki végezte el a cselekvést. Ennek egyébként régies formája "Az ajtó becsukattatott", de ezt már végképp nem használjuk. Úgyhogy van, de ritkán használjuk. Így amit tudok, azt magamtól tanultam meg, részint a németből, csak túl sokat használtam.

Ami szintén gyakori hiba volt és lejjebb vitte a pontszámot, azok az igék hibás ragozása. A személyes névmáshoz kötött ragozást rontottam el. De ez csak figyelmetlenség volt. Ha dolgozatnál is hozzá lennék szokva arra, hogy olvassam el a szöveget, mielőtt elküldöm, jobb lett volna az eredmény.

A szóbeli egyébként jól ment. Ekkor nyilván szabad a témaválasztás és beszélgetés, csak az a fontos, hogy hollandul beszéljek és fejezzem ki magam. Ez jól ment, erre 85%-ot kaptam egy-két hiba, illetve nem mindenhol használtam a megfelelő szót.

Összességében nincs mit szégyenkezni, 75% magabiztos siker a nyelvvizsgán. Lehet tovább menni, jöjjön a szeptember és a harmadik félév... Remélhetőleg tanulhatok innen, Hollandiából.

2021. június 14., hétfő

Holland animés magazin

Megtaláltam az egyik Primera újságosnál az AniWay magazint. Ez az animés magazin Hollandiában. €5,25 volt, meg is vettem a legújabb számot, kíváncsi voltam, hogy milyen. Alapvetően jó, kifejezetten színvonalasnak tűnik külsőre, meg az írások is, amikbe beleolvastam, egész jók. Az olvasás nagyjából úgy megy hollandul, ahogy az a szintemen mehetne. A2 / B1-es szinten még nagyon azon vagyok, hogy megértsem, amit olvasok, ezért lassabban megy az olvasás. Alapvetően meg tudok érteni egy mondatot, mert ki tudom következtetni az ismeretlen szavak jelentését a szövegkörnyezetből, de annyira a szövegértésre fókuszál az elmém, hogy az egész szöveg nem áll össze egy képpé. Összefüggő, bonyolultabb szöveget még nem tudok olvasni. Ha úgy olvasnék, mint magyarul vagy akár mint angolul, akkor meg elvész a jelentés és az meg olyan, mintha a semmit olvasnám. Úgyhogy még nagyon sokat kell tanulni. Jó dolog tudni az alapokat, de messze nem elég ahhoz, hogy megértsek egy összefüggő szöveget.

Lefényképeztem egy belső oldalt, így néz ki.

Tetszetős mindenképp. Nem véletlen a Jujutsu Kaisennél van lefényképezve, ez a következő tervezett anime a Kimetsu no Yaibával karöltve. Ezt a cikket próbáltam megérteni, de szótárazás nélkül még nem megy. Azt gondolom, hogy alapvetően jó ötlet a "szövegkörnyezetből következtessük ki az ismeretlen szavak jelentését" módszer, de nekem nem vált be teljesen. Azt gondolom, hogy kell szótárazni is, akármennyire is mondják, hogy nem hatékony. De ismeretlen szavakat csak így lehet biztosra megtanulni. Az ismeretlen szavak birtokában már könnyebb elolvasni egy cikket és így jobban meg is maradnak.

Egyébként van cikk a Wonder Egg Priority-ról is. Amit kivettem a szövegből, hogy nagyon dicsérik az animét. Egyfajta Sailor Moon, Madoka Magica és Cardcaptor Sakura egyvelegének tartják. Tekintve, hogy a három anime közül egyiket sem láttam (még a Sailor Moont sem...) ezért ennek valóságtartalmát nem tudom megítélni, de azt el tudom mondani, hogy nekem annyira nem jön be a Wonder Egg Priority. Merthogy ezt most nézem, és nekem olyan 6 pont a 10-ből. Értem a szörnyek jelentését, értem a szimbolikáját az animének, de két ok miatt nem tetszik annyira:

  1. Amit bemutat, azon már túl vagyok. Ebben a formában vagyok túl rajta, az ily módon történő belső démonokkal való küzdelmeket már könnyebben kezelem magamban. Azt gondolom, hogy ez az anime azoknak szolgál útmutatásul, akik életük első nagy harcát vívják meg, nekik viszont jó.
  2. Nagyon a karakterekkel sem tudok azonosulni. Nem érzem az erőt a szereplőkben. A főszereplő lány Ooto Ai ugyan példaértékű módon felveszi a harcot a démokkal, ahogy a többi lány is, de nem érzékelem, hogy elhiszi, hogy jó az, amit csinál. Vagy nem tudom, hogy fogalmazzam meg, de lehet, hogy csak azzal van a baj, hogy a seiyuu-k sem az igaziak.

A lényeg az, hogy nem érzem át a jelentőségét. Lehet, hogy azért, mert bár vannak emberek, akiket remélem, hogy soha az életemben nem fogok többet látni, de soha nem akartam például öngyilkos lenni. Soha nem vágtam fel az ereimet, meg semmi ilyesmi és lehet, hogy ezért élhető át számomra az anime.

Egyébként a magazin 43. számát akarom elérni. Abban van cikk a Haikyuu!!-ról és Hayashibara Megumiról. Tehát, két műfajának kiválósága. A weboldalon meg is lehetne rendelni, csak mindig megakadok a fizetésnél. Majd még próbálkozok.

2021. június 11., péntek

EURO2020 mától

Ma kezdődik az Európa-bajnokság, amit a holland NPO csatornákon fogok figyelemmel követni.

Mivel nem vagyok szakértő, ezért nem bocsátkozok jóslatokba, hogy ki fog nyerni. Döntsék el a szakavatottak, én csak érdeklődőként nézem a focit, illetve saját magam szintjén, értékrendjével szeretem elemezni a látottakat. A mai olasz-török meccs végkimenetele egyértelmű. Részletek 21:00 órakor, nekem az NPO1-en.

2021. június 9., szerda

Termékek ajándékba és néhány dolog

Az utóbbi napokban nem írtam semmit, mert nem éreztem azt, hogy annyi minden történt volna, hogy feltétlen egy blogpostot megér az esemény. Inkább egybe az egész.

Beregisztráltam a Marktplaats-ra, ami a Vaterának és Jófogásnak egy keveréke. Jófogás, mert nem kell feltétlen leütni a terméket, hanem üzenetben meg lehet beszélni a dolgokat, de van értékelés is, úgyhogy ez biztosítja a megbízhatóságot. Meg van olyan, hogy ingyen ad valaki valamit, vagy mi ajánlhatunk árat érte, aztán a vevő eldönti, hogy megfelelő-e neki vagy sem, illetve cserélni is lehet. Ahogy szétnézek, ez jó hely lehet arra, hogy tényleg olcsón szerezzek be szükséges dolgokat. Most úgy nézek dolgokat, ha valami érdekel, hogy "ophalen", vagyis személyes átvétel, így Bredán belül nézek eladó termékeket. Valószínűleg ez lesz az üdvös számomra, hogy ne kelljen postaköltséget fizetni. Most egy Gyűrűk Ura DVD-pakkot hoztam el ingyen.

Elég gyorsan meglett az egész DVD-gyűjtemény a filmből. Ezeket is nézni fogom a hétvégén a Futball EB-mérkőzések mellett. Egyébként nincs rajtuk holland szinkron, csak angol és francia. Felirat van mellettük hollandul. Azért is van angolul írva a cím és nem "In de ban van de ring", ahogy a könyvön. Igen, egyébként sok filmet nem szinkronizálnak le hollandra, csak feliratoznak. Ezért is van az, hogy a hollandok szinte második anyanyelvükként beszélik az angolt. Hasonló a helyzet a Gyűrűk urával is, de a filmre mindenképp kíváncsi vagyok.

Másfelől sikerült bankszámlaszámot igényelni és tényleg az van itt, hogy az ügyintéző házhoz jön személyesen. Sőt, be se jött konkrétan a lakásba, az ajtó előtt elintézett mindent. Ő már a kész szerződéssel jött, nekem csak alá kellett írni (online igényléskor megadtam minden adatot), a papírokat meg bescannelte, amik kellettek. A scanneléssel voltak problémái, felajánlottam, hogy jöjjön be a nappaliba, hogy legalább állandó fényviszonyok mellett scanneljen, de nem. Ha nehezen is, de végül kint megcsinálta. Elvileg a jövő héten küldik meg levélben a bankkártyát, benne minden adattal. Én azért tettem egy kísérletet, ma bementem a bankfiókba a papírokkal, hogy ha egy mód van rá, hadd tudjam meg a bankszámlaszámot, mert azt meg kell adni a biztosítás igényléséhez. De sajnos nem tudta megadni.

Ráadásaul a bankban kissé kellemetlen helyzetbe kerültem, mert amikor kértem a számlaszámot, akkor az igének véletlenül a német megfelelőjét használtam és így szólt a mondatom:

Ik wil graag de bankrekeningnummer wissen.

A "wissen" a német megfelelője a "weten"-nek. A poén az, hogy a wissen-nek is van értelme hollandul, de teljesen mást jelent. A "weten" a megtudni valamit, a "wissen" viszont kitörölni, letörölni. Nem értettem, hogy miért néz rám a banki ügyintéző olyan furcsán. Először úgy voltam vele, hogy biztos annyira akcentusosan beszélek hollanul, nem is érti, hogy mit akarok mondani. Átadtam neki a papírokat, hátha azzal érthetőbb lesz, hogy mit akarok mondani, de csak nem jutottunk dűlőre. Mire leesett, hogy rossz igét használtam... Fizikai fájdalom volt szembesülni vele. Utána már gördülékenyen ment a kommunikáció. De mondta, hogy ő sem tud segíteni, abban a levélben lesz benne minden. Nos, legyen.

Egyébként kiderült, hogy nem is érdemes sietni, mert ma telefonáltak a munkahelyről és mondták, hogy az online tájékoztatót jövő kedden fogják tartani. Utána lehet csak szerződést kötni. Ha addig megjön a bankkártya, akkor jó vagyok, mert a biztosítás esetében már elfogadják azt is, ha az folyamatban van.

Egyébként a biztosítás meglepően drága. Amit néztem összehasonlító oldalakon, €109 havidíjjal a legolcsóbb. Ez az, ami csak az alapokat adja. Megrökönyödtem, hogy havi €109 csak a biztosításra kell, de aztán két ok miatt nem szívtam a fogam miatt. Egyrészt, ha tényleg legendásan magas színvonalú a holland egészségügy, akkor ha bajom lesz, az ellátással visszajön az összeg, másrészt, megtudtam, hogy az állam €105-ig támogatja a biztosítást. Ehhez egy DigiD profilra van szükség. A DigiD olyan, mint Magyarországon az ügyfélkapu, ezzel intézhetek hivatalos ügyeket online, így igényelhetek állami támogatást biztosításra. Ez is olyan, hogy be kell regisztrálni, aztán pár nap után levélben jön meg az aktivációs kód. Ez ma jött meg, el is intéztem az aktiválást. Senki ne kérdezze, hogy miért postai levélben küldik, én sem tudom. Talán ezzel igazolom vissza a lakcím helyességét.

Mindenesetre meglep, hogy ennyire lassan megy a munka, de akárhogy számolok, semmit nem toltam el. Mindent a lehető leghamarabb intézek. Csak itt ezek szerint lassabban mennek a dolgok. A bankszámla lesz még komoly előrelépés, utána már tényleg csak pár lépésre leszek a munkától. Onnan már csak előre vezet út.

2021. június 4., péntek

Gyűjtemény Hollandiát támogató relikviákból

Ma vettem meg terveim szerint az utolsó UEFA EURO2020-as relikviát, amivel kifejezem a támogatásomat Hollandia iránt.

És még mennyi minden van... De az nekem már túlzás. Egyébként egyszerű megmagyarázni, hogy miért vettem őket, vagy miért támogatom a holland csapatot. Hollandiára, mint egy új hazámra tekintek és úgy fogok nekik szurkolni az EB-n, mint a hazám csapatára. Tegnap 21:00 órakor volt egyébként az EURO2020 U21 második elődöntője, ahol Németország és Hollandia mérkőzött meg egymással, ezt is néztem az NPO3-on online és ezt úgy néztem, mintha a hazám csapatáért izgulnék. Egyébként nem volt siker, mert azzal, hogy a 8. percben a németek már a második góljukat rúgták, gyakorlatilag el is döntötték az egész meccs végeredményét. De nagyon durva volt, már az első gól is: Elindították a meccset, épp kényelembe helyeztem magam, még magamhoz se tértem és máris lőttek a németek egy gólt. Fél perccel az indítás után... Aztán a 8. percben a másodikat. Nagyon csúnyán nézett ki. És egyébként jogos is volt a két gól, mert végig a németek játszottak szervezettebben. A hollandok mindig késésben voltak, mire eljutott az egyik játékos a labdával a kapuig, már 3 német volt a környéken, hogy leszerelje, a hollandok meg épp csak elkezdtek gyűlni köréje. Nem vagyok egy nagy fociszakértő, de ezt még én is tudom, hogy ez nagyon nem így megy. Egyébként a 2. félidőben szépítettek a hollandok, de nem volt reális esély arra sem, hogy kiegyenlítsenek, maradt is a 2-1-es végeredmény. Ami egyébként a realitás is a meccs képe alapján. De legalább a másik nagy kedvenc országgal szemben veszített, bár egy Németország-Hollandia meccsnek mindig szimbolikus jelentősége van a 2. világháború borzalmai után.

Szóval nálam ilyen jelentőssége van a dolognak. Persze, arról tudok, hogy a hollandoknak nincs annyira nemzettudatuk, mint nekünk, magyaroknak, erről tanultunk Holland-flamand kultúra órán. Mivel a hollandok a szerencsésebb történelmi múltú országok közé tartozik, ezért nem nyomatják annyira a hazaszeretetet, mint nálunk, Magyarországon. És gondoljunk bele: Nincs is nagyon miért. A 2. világháború német megszállását leszámítva nem tudok olyan eseményről, ami nagyon megtörte volna a hollandokat. Nekik nem volt Mohácsi vészük 1526-ban, nem volt majdnem 150 évig tartó török megszállásuk, nem vették el 1920-ban az országuk kétharmadát és nem vesztettek el szabadságharcot 1848-ban és 1956-ban, hogy csak egy pár példát írjak a magyar tregédiákból. A hollandok nem siránkoznak a himnuszukban, mint mi. Így nincs okuk arra, hogy olyan keményen nyomassák a hazaszeretetet, mint ami nálunk volt az iskolákban. Illetve gondolom, hogy van most is. Szóval hozom Magyarországról ezt az attitűdöt és ezért van ez a minden. De azt gondolom, hogy ez idővel majd szelídülni fog.

Meg azt gondolom, hogy a hollandoknak a foci is sokkal inkább egy ünnep. Nem a nemzeti tudatuk miatt szurkolnak a csapatuknak, hanem egy össznépi ünnep, ahol barátok, családtagok együtt örülnek a hollandok sikerének. De mutattam már képeken is, hogy a hollandok mennyire tudnak ünnepelni.

Visszatérve hozzám, ezért van a Néderlandisztika szak is az egyetemen. A holland tanulmányok egyfajta üzleti ajánlat Hollandia felé. Felajánlom, hogy megtanulom a nyelvüket, magamévá teszem a kultúrájukat, ismeretetet szerzek az irodalomukból, történelmükből, beintegrálódok a társadalmukba. Cserébe kérek párkapcsolatot, munkahelyet, akár családot is (ha úgy alakul, hogy lesz gyerekem), megélhetést, anyagi- és érzelmi biztonságot. Röviden: új életet. És azt kell mondjam, hogy nagyon jól jön ez az eltökéltség, mert ebben a szűk egy hétben is voltak olyan érzéseim, hogy hát csak kijöttem a biztonságos közegemből. Nincs egy biztos támpont, teljesen új az egész légkör, senkit nem ismerek. Úgy értem, hogy itt a városban a szaktársamon kívül senkit. És ez adhat egy nyomasztó érzést, amit pont azért tudok jól kezelni, mert van jövőképem. És tudatában vagyok annak is, hogy ez még csak az első lépcsőfok és még nagyon sokat kell dolgozni ahhoz, hogy olyan életem legyen, amit ideálisnak képzelek el. Emiatt is van az, hogy ha esetleg vannak is nyomasztó gondolataim, azokon gyorsan túl tudom tenni magam.

Van egy dolog, egyébként, amiben Magyarország kiütéses győzelmet arat Hollandia felett, az pedig az énekesmadarak jelenléte. Kevés csodálatosabb érzés van tavasszal, de inkább nyáron, amikor felébredek, kinyitom az ablakot és hallom csiripelni a madarakat. Hallani az ébredő természet hívogató szavát. Hollandiában azt tapasztalom, hogy nagyon kevés énekesmadár van. Mivel tengerparti ország, óceáni éghajlattal, ezért itt a sirályok dominálnak. És az a helyzet, hogy sirályokat hallani reggelenként kifejezetten nyomasztó. Olyan gondolatom támad néha, mintha ez a Föld már annyira meg lenne mérgezve, hogy az énekesmadarak teljesen elmutálódtak és kellemetlen hangú madárrá. Én is szeretném, ha kevesebb szabadidőm lenne. De gondolom egyébként idővel ez is megszokható.

2021. június 3., csütörtök

Hivatalosan is Hollandiában

Ma sikerült elintézni a BSN számot az önkormányzatnál (Gemeente), így a mai naptól hivatalosan tartózkodok Hollandiában. Az ügyintézés gördülékenyen ment. Húztam sorszámot, pár percre rá már hívtak is. A bérleti szerződés kellett, az útlevél és kellett a születési anyakönyvi kivonat is. A születési anyakönyvi kivonatnál az volt a fontos, hogy ne legyen három hónapnál régebbi. Ez részemről nem osztott, nem szorzott, ugyanis a a régi születési anyakönyvi kivonat már nincs meg. Ami volt jó volt, hogy alapvetően rajta van minden adat angolul és franciául és szerencsére nem kellett a fordítást felülhitelesíttetni, ahogy mondták egy páran. Bár egy kicsit megijesztett, hogy az ablak fényén át is megnézte a születési anyakönyvi kivonatot, mintha az eredetiségét ellenőrizte volna. De szerencsére nem szólt semmit. A számot azonnal megkaptam, így már hivatalosan is Hollandiában vagyok. Az ügyintéző egyébként nagyon aranyos volt, beszélgettünk egy kicsit, kérdezte, hogy meddig tervezek itt maradni (bár ezt hivatalból is, mert tudtom szerint csak annak adnak BSN-számot, aki 4 hónapnál tovább marad Hollandiában. Ezért is tettem hozzá a "permanently" mellé, hogy "longer than 4 months". Hivatalos ügyeknél még inkább angolul beszélek. Kérdezte, hogy tervezem-e megszerezni a holland állampolgárságot? Hosszútávú terveim egyike, konkrétan.

Azért csinálom a Néderlandisztikát, hogy a holland kultúrából, történelemből, irodalomból és minden másból is legyen tudásom, mert tudtom szerint a külföldieknek valami tudásszintet is fel kell mutatniuk Hollandiából ahhoz, hogy megkaphassák az állampolgárságot. Szerdán, amikor vonaton utaztam, írtam is a holland tanárnőnek egy köszönő E-mailt, amiben hálámat fejeztem ki az egész éves munkájáért. Nemcsak az ismeretanyag miatt, hanem a tanítási stílusa is inspiráló volt. Nagyon jól tud magyarázni és nagyon jól be tudta osztani a rendelkezésre álló másfél órát, így tudtunk annyit tanulni, mintha jelenléti lett volna az oktatás. Ezért is merek bátrabban megszólalni egy év után.

Mivel az önkormányzattal szemben van az ABN AMRO bankfiók, be akartam menni bankszámlát nyitni, de azt mondták, hogy online is lehet. Ez kicsit kellemetlenül érintett, mert az volt az első gondolatom, hogy biztos azért mondja ezt, mert hallja az akcentusomat, és nem akart külföldinek segíteni. Mindenesetre nem akadékodkodtam, elmentem onnan. Hamarosan megnézem, hogy tényleg lehet-e online csinálni. Ez és még az egészségbiztosítás kell még a munkakezdéshez.

Mert a biciklit is megvettem tegnap. €75 volt, tehát egyszerűbbet vettem, de kényelmes és könnyű hajtani. Hollandiában egy jobb bicikli €125-nál kezdődnek használt bicikliboltokban. De kezdetnek ez is megfelel. Nagyon jól megy, szinte száguld. Nagyon tetszik, hogy Hollandiában minden nagyobb úton van kétsávos bicikliút és ugyanúgy közlekednek, mint autósok, jobbkéz szabály szerint. De nem véletlen van itt mindenkinek biciklije. A sima út mellett mindenhova biciklivel lehet a leggyorsabban eljutni. Egyébként is élmény biciklizni, mert nagyon meleg van. Tegnap 30°C-kal megdőlt a napi melegrekord Bredában. Eddig az 28°C volt. De nem viccelek azzal, hogy élmény nekem a melegben biciklizni. Többször írtam, hogy nagyon jól bírom a meleget és akkor jól érzem magam, ha minél melegebb van. Persze, nálam is van egy határ, de én tényleg fordítva működök, mint az átlagember. Kijövök a légkondícionált épületből és mondom magamban, hogy "de jó meleg van itt kint!" Hogy ezek után, mit keresek az óceáni éghajlatú országban, ilyet nem kell tőlem kérdezni, hiszen egyéb előnyök bőven kompenzálnak. Beszélgessünk csak arról, hogy 21 óra után itt még bőven világos van, 22 óra körül megy le a nap júniusban és nagyjából 23 órára sötétedik be teljesen. Ez önmagában elég nekem, nem beszélve a többi lehetőségről.

Ma a LIDL-be mentem vásárolni, mert kíváncsi voltam, hogy tényleg annyival olcsóbb-e, mint az Albert Heijn, vagy a Jumbo, de inkább azt tapasztalom, hogy pont az utóbbiak az olcsóbbak. A LIDL eléggé megdrágult itt. Az ALDI-ra kíváncsi leszek, de egyébként is "hangulatra" is jobban bejönnek a holland élelmiszer üzletláncok. De ma is vettem egy-két dolgot.

A póló vásárlásával is a holland foci támogatásához járulok hozzá, illetve a holland videojátékos magazint, a Power Unlimited-et vettem meg magamnak. Most már magazin formájában is tudom olvasni. Az olvasás már egész jól megy. Alapszinten már meg tudom azt csinálni, hogy a szövegkörnyezetből ki tudom következtetni az ismeretlen szavak jelentését. Meg hát nyomtatott újságot mindig jó olvasni. Ami az Albert Heijn-t illeti, olcsó a halkonzerv, a tortilla chips, hozzá a szósz, az Abonett meg szinte ajándék áron van.

Itthon is volt munka, méghozzá nem is kicsi. Ugyanis az ágy, ami itt volt a szobámban, meglehetősen instabil volt, ami annak fényében különösen veszélyes, hogy emeletes ágyról van szó, ráadásul hangosan nyikorgott is. Az éjszaka konkrétan csak 2 órát tudtam aludni. Átnéztem az ágyat és a csavarok egy része hiányzik az ágyból. Szóltam is a főbérlőnek, hogy ha egy mód van rá, ezt hamar oldjuk meg, mert nem mehet az sokáig, hogy 2 órákat aludjak éjszakánként. IKEÁs volt az ágy, ezért első körben azt beszéltük meg, hogy bemegyek az IKEÁba, keresek megfelelő csavarokat és beszerelem. Ez ideális lenne, de az ágy nem mostanában volt vásárolva és megfelelő csavar sem volt hozzá. Azért az lett a vége, hogy leszereltem az egész ágyat és a fiúk segítségével kivittük elemenként a kertbe. Ez volt a könnyebbik munka. Az ágy alatt volt egy heverő is, amit nem lehetett szétszedni. Na ezt volt igazi kihívás levinni. Ezek a hollandok meg vannak bolondulva a lépcsővel, hogy kör-körösen fordul. Rettenetesen veszélyes, ráadásul keskenyek is a lépcsőfokok. Angliában a fordulónál van egy kis "szünet" és onnan fordul oldalra a lépcső. Ráadásul szélesebbek is. De itt Hollandiában balesetveszélyes házon belül lépcsőzni. Szóval nagyon kellett vigyázni a lépcsőn való leszállítással. Eredetileg úgy beszéltük meg a főbérlővel, hogy ő majd elintézi, hogy az önkormányzat elszállítsa hulladékként a heverőt, de erre nincs szükség, mert találtunk neki helyet a nappaliban, ahol még jó szolgálatot tehet. De nem volt kis munka azt levinni, nagyon sokat segítettek a fiúk. Egyébként vicces volt, tegnap este valami macskanyávogást hallottam a környéken. Annyira nem tudtam mire vélni, hogy magyarul tettem fel a kérdés: "Hol van itt macska?" A horvát srác meg bólogat: "macska". Igen, ez szláv eredetű szó és a környező országokban is macskának hívják az állatot.

De így a földre helyezett matracon alszok. Ez is jobb, mint az instabil ágy, ahol fennáll a veszélye annak, hogy akár el is dőlhet az egész. És jobban is aludtam. Lehet, hogy jó lesz így is és nem kell a főbérlőnek ágyat venni (nekem legalábbis), nincs bajom azzal, ha a földön alszok.

2021. június 2., szerda

Költözés Bredába

Ma végre beköltözhettem az albérletbe és rendben is van minden. Ma még Eindhovenben ébredtem fel. Úgy beszéltem meg a holland barátommal, hogy 10 órára összepakolok mindent, leadom neki a kulcsot, kifizetem neki a 2 éjszakát (NEM ABBAN AZ ÉRTELEMBEN!!!), aztán majd lerendezi a főnökkel, házmesterrel, ahogy hívják Hollandiában. Nagyon rendes volt, mondta, hogy ha szükség van a szobára, szívesen segít, csak szóljak.

Újabb nagy út a bőrönddel, a nagy házizsákkal a laptoptáskával és két szatyorral, ugyanis az Eindhoven Centraal vasútállomás fél óra gyalog tőle. Bírom az ilyen utat, amikor költözködtem Pesten, akkor is cipekedtem ennyit, úgyhogy tudom ezt kezelni. Arra viszont vettem erőt magamon, hogy a szabadtéri piacról csináljak néhány képet.

Nagyon tetszik, hogy a vasútállomásnál a városközpontban vannak ilyen piacok, tökre hangulatosak. Ó, és micsoda sajtillat volt a sajtos bódé mellett. Valósággal megihletett. Na de kérem, Hollandia többek között a sajtok országa is, ez csak természetes, hogy tudnak bánni a sajttal.

Viszont a vasútállomáson nem mentek simán a dolgok. Még tegnapelőtt megvettem a vonatjegyet Bredába a mai napra (természetesen figyeltem a dátumra), de az ellenőrzőkapu nem akart átengedni, valamiért azt írta ki, hogy "niet mogelijk". Többeket is megkérdeztem, eléggé nehezen találtam egy ott dolgozót, aki érdemben tud segíteni. Megnézte a vonatjegyet, látta, hogy a mai napra szól, így ő átengedett. Siettem az 5. vágányhoz, hátha elérem még az IC-t, amivel átszállás nélkül jutok el Bredába. De pont az orrom előtt indult el! T_T Annyira nincs baj, mert Hollandiában sokkal-sokkal szervezettebb a vonatmenetrend. Pár perc múlva indult a Sprinter (vagyis a gyorsvonat) Tilburgbe, ott szálltam át a Hágába induló vonatra, azzal jutottam el Bredába. Hollandiában nincs különbség árban a gyorsvonat és az InterCity vonatok árai között, megveszem a jegyet és bármelyik vonaton utazhatok, természetesen csak a célállomás felé. De az is nagyon jó, hogy úgy van kitalálva a menetrend, hogy az átszállás lehetőleg ne vegyen igénybe többet 10 percnél. Úgyhogy rendben volt, jött is a vonat menetrendszerűen. Tilburgből meg már csak 12 perc volt az út Bredáig.

Breda Hollandia szemszögéből nézve átlagos város, kb. 180.000 lakossal. Sok az új ház, a belváros kifejezetten modern érzetet ad, csak a bevásárlóközpont utcái szűkösek. Szétnézni később néztem szét, előbb azon voltam, hogy bejussak az albérletbe és végre ne nyújtsak feldíszített karácsonyfa-érzetet. Elég nehezen jutottam be, mert csak nagynehezen hallották meg, hogy kopogtam. Bocsánat... dörömböltem már a végén. Erre nyitotta ki az egyik srác. Kulcsot viszont nem kaptam meg, mert az, akinél van, nem volt otthon.

Ennek ellenére elindultam, mert több minden is hiányzik az albérletből és meg akartam venni. Nincs például ágynemű meg asztal, illetve konyhába vettem egy-két dolgot. Az IKEÁba mentem, a vasútállomásnál beszéltem meg a találkozót a szaktársammal, aki Hollandiából tanult ebben a félévben. Ő segített nekem a munkában, ő segített albérletet keresni, nagyon sokat köszönhetek neki. Meg végre találkozhattam vele személyesen. Jókat beszélgettünk, az IKEÁban is, miközben szedtük össze a dolgokat. Mentünk volna még a városba is, csak én kisasztallal voltam, amit szerettem volna előbb hazavinni. Ő biciklivel volt, ő is hazament, de későbbre megbeszéltük, hogy találkozunk még. Ez ugyan elmaradt, de én még szívesen nézelődtem a városban, ismerkedtem a környékkel. Alapvetően kellemes hangulatú, de ami meglep, hogy elég közel vagyok a belvároshoz, csak 10 perc séta. Úgyhogy nem lesz probléma bejárni. 19 óra után nem láttam sokat, de jó volt ismerkedni a várossal. Visszafele bementem az Albert Heijnbe vásárolni és vettem magamnak egy EURO2020 The Netherlands táskát, hogy támogassam a holland csapatot.

Egyébként egész Hollandia meg van bolondulva az Európa-Bajnokság miatt. Az utcák tele vannak narancssárga és holland zászlókkal.

Egész utcák vannak teleaggatva zászlókkal. Nincs mese, ha a hollandok ünnepelnek, akkor tényleg nagyon ünnepelnek. Ezek után illik megnyerni a hollandoknak az EB-t, megismételve az 1988-as csodát.

Este, amikor hazaértem, nem sokkal utánam jött meg az a srác is, akinél a kulcs volt, ami nálam lesz. Ő volt végülis az, aki körbevezetett, elmagyarázta, hogy vannak a dolgok. De egyből ő lett a legszimpatikusabb. Én, aki szinte 1000 infót azonnal leolvas a másik arcáról, amikor ránézek, egyből tudtam, hogy vele fogok kijönni a legjobban. Ha lesz bármilyen beszélgetés is. Mert egyébként itt mindenki külföldi. A görög srác nyitott nekem ajtót, ő is ma költözött be. Ő az a tipikus mediterrán srác, aki ha elkezd beszélni, akkor nagy szenvedéllyel mondja. Ő annyira nem szimpatikus. Aztán van egy pakisztáni srác, aki az "introvertált"-versenyt még Humbby barátom elől is elnyerné, ami nagy szó. Alig beszélt hozzám, a nevét se árulta el, ráadásul a fehérre festett haj, szakállal, elég furcsa kombináció. Igazi magának való ember, de legalább csendes, úgyhogy nem lesz gond vele. Aztán a horvát srác volt az, aki legalább bemutatkozott és körbevezetett a lakásban. Amikor megmondtam a nevem, egyből mondta, hogy "Attila, the hun". Gratulálok ezen nemes asszociációhoz, sose adja alább. De tényleg azt gondolom, hogy ha valakivel összebarátkozhatok innen, akkor ő lesz az.

A Wi-Fi is jó, egész erős és végre holland IP-címem van. A házon látszik, hogy rég volt felújítva, az ajtók nagyon megértek már a cserére, de egyébként nem rossz. Holnap még lesz dolgom.