2017. szeptember 9., szombat

Kilátások a Super Nintendo Classic Mini kapcsán

Nagyon sokat sokat gondolok erre a kis konzolra, nagyon szeretném, ha meg tudnám venni. De mivel most költöztem fel Pestre albérletbe, ezért ezt eléggé nehézkes lesz megoldani. De mivel limitált kiadásban lesz elérhető, ezért nagyon szeretném megvenni. A konzolosok jó eséllyel tudják, hogy mi a helyzet, de aki nem, annak összefoglalnám a történéseket.

Azért siettetem, mert NES Classic Mini körül is óriási volt a balhé, hiszen az előrendeléseket sem tudták rendesen teljesíteni, mindezek mellett nagyon limitált volt a készlet, és ez megágyazott a skalpereknek az extrém magas áron történő értékesítéshez. Nekem szerencsém volt abból a szempontból, hogy amint lehetett, előrendeltem, csak még így is az történt, hogy nem a megjelenés napján (2016. november 11.) kaptam meg, hanem több, mint 1 hónappal később, karácsony előtt pár nappal. Tehát ennyire limitált volt a készlet. De én legalább még 19.990 forintért tudtam megvenni. A hiénák aztán tökéletesen ki tudták használni a kialakult helyzetet, és hogy ennyire keresik. Bevásároltak maguknak néhányat, és az eredeti ár többszöröséért adták el, amikor már elfogyott a készlet. A 30.000 forint még éppen elfogadható volt ez esetben, de a Facebook Nintendós csoportban nagyon keményen ráugrottak arra, aki 50.000 forintért akart eladni egy NES Classic Mini konzolt. És még ő mentegette magát, hogy kemény kaptalizmus van, meg hogy hibáztassuk a Nintendót azért, hogy ennyit gyártott csak ebből a konzolból. Tehát a saját undorító magatartását mentegette folyamatosan, miközben pont azzal, hogy nem vállalta, hogy mit csinált, hogy még jobban süllyedt a szemünkben.

Amiatt is dühösek voltunk, hogy sokan csak azért léptek be a Nintendós csoportba, hogy eladják a maguk konzolját ilyen áron, mert egyébként őket aztán baromira nem érdekli a Nintendo, csak rákaptak egy ilyen lehetőségre, és csoporton belül el akarták adni a konzolt. Ezzel hamis képet kapunk arról, hogy hány valódi tagja van a csoportnak, aki valóban a Nintendo miatt van ott jelen.

Aztán a Super Nintendo Classic Mini körüli előrendelés sem ment simán. Addig mindenki nagyon örült, hogy 2 controllerrel 27.990 forint előrendelési ára, én is előrendeltem magamnak a Game Parkban. De aztán pár napra rá jött a hidegzuhany, és megemelték az árat egészen 43.990 forintig. Szegény Game Parkos lány körbetelefonált minden előrendelőt, hogy tudassa mindenkivel, hogy mi a helyzet. Emlékszem, komolyan elgondolkodtam azon, hogy én is visszamondjam-e, ahogy sokan csinálták, de végül nem tettem meg. Erre több okom is volt.

  1. A Super Nintendo számomra a konzolok szent grálja. A konzol, mely az összes többi felett áll nálam.
  2. Nem akartam azt, hogy visszamondom az előrendelést, aztán mégiscsak ki tudok alakítani egy olyan anyagi helyzetet, hogy meg tudtam volna venni, de a készlethiány miatt lemaradok róla. Ezért azt mondtam az eladónak, hogy várjunk vele, aztán, ha nem tudom megvenni, akkor szólok neki.
  3. Ha mégis meg tudnám venni, akkor lehet, hogy csak skalperek által, és fogadnék egy doboz Monsterben (nem alkoholizálok... nekem az energiaital a sör), hogy nem fognak megállni 80.000-100.000 forintig.

A büszkeségem meg finoman szólva nem engedi meg, hogy egy magánember undorító nyerészkedési vágyát kielégítem. Akkor már inkább a forgalmazót, meg a boltot támogatom, mert bennük jobban bízok az ügyben, hogy jó helyre kerül a plusz haszon, még akkor is, ha az a +16.000 forint, amivel megemelték az árát, az tisztán a bolt és a forgalmazó zsebébe megy. De az esetükben lehet bízni abban, hogy azt a pénzt visszaforgatják, vagy ha nem is, nekik szívesebben adok "inspirációt" arra, hogy a üzletet továbbvigyék. Főleg a Game Parknak, akiknél az árszínvonal és a szolgáltatás minősége visszament a fénykorára. Nem utolsósorban a weboldal is megújult, és nagyon szép lett. Mondjuk ez már nagyon rájuk fért, mert 2006 óta követem a weboldalukat, és azóta konkrétan ez az első komoly ráncfelvarrás. Tehát, sokkal szívesebben adom a Game Parknak a plusz pénzt, mint bármelyik magánembernek, akiről aztán életemben nem is hallok.

És az a módszer sem tetszik, amit a Játéknapló blogban lehet olvasni, hogy megvette eBay-en, és még szállítással együtt is olcsóbban jutott hozzá, mintha itt vette volna meg. Hasonló okokból nem tetszik, amit a fentiekben ecseteltem, csak kicsit más a helyzet. A linkre kattintva látható, hogy Spanyolországból rendelte meg, ahol kb. 28.000 forint értékben lehet hozzájutni. Tehát azzal, hogy ő eladja kb. 37.000 forintos áron, ő is nyerészkedik 9.000 forintot, és az az igazság, hogy ha rátesszük a postaköltséget, akkor a valóságban csak egy kicsivel olcsóbban kapja meg a SNES Mini gépet, mintha itt vette volna meg. És tényleg azt gondolom, hogy inkább itt veszem meg 44.000 forintért, és legalább van esély arra, hogy jó helyre kerül a pénz. Soha nem fordult elő a magyar konzolos eladási történelemben (jobban nem tudtam megfogalmazni), hogy ekkorát emeltek volna egy áron, és erre jó eséllyel nem is fog nem egyhamar sor kerülni. Szóval ez egy rendkívüli eset, és ilyen bőven előfordulhat egyszer, azt gondolom, hogy ebből nem lesz rendszer. Nagy a bizalmam azügyben, hogy náluk jó helyen lesz a plusz pénz, úgyhogy annak ellenére, hogy én sem örülök az áremelkedésnek, de megmaradok náluk.

Nincsenek megjegyzések: