2010. január 25., hétfő

Dalok megtanulása

Újabb dalokat kezdtem el megtanulni. Eddig Megumi Hayashibara Reflection dalát gyakoroltam, tegnap Okui Masami: Sore wa Totsuzen Yatte Kuru dalával ismerkedtem meg mélyebben, ma pedig Okui Masami: REINCARNATION dalát gyakoroltam, illetve gyakorlom még. Így, ahogy komolyan foglalkozok az egésszel, egyéni ütemtervet dolgoztam ki a dalok megtanulására. Öt részből áll:

1. Dalszöveg prózai felolvasása
Egy dal megtanulását a szöveg prózai felolvasásával érdemes kezdeni. Ezzel nagyon sokat teszünk azért, hogy megtanuljuk a dalt. Mert hiába van ott a kfn, látjuk a szöveget, az korántsem elégséges. Ennek okát később látni fogjuk. Első lépésként érdemes elővenni a dalszöveget, és hangosan elolvasni dallamtól ritmustól függetlenül, mintha csak egy újságcikket olvasnánk fel. Elsődleges célja, hogy amikor már a dalt gyakoroljuk, akkor ne kezdjük el azon gondolkodni, hogy na ezt most hogy kell kiejteni, hanem ott már menjen a szöveg. Ezt egyébként szombaton javasolta nekem Tukeinon, hálás köszönet érte, tényleg sokat segít.

2. Dal meghallgatása dalszöveg követésével
Hallgassuk meg a dalt, kövessük a dalszöveget, hogy megismerjük a ritmust, hogy kell énekelni. És itt jön be az első lépés fontossága, amikor karaokénál felénekeljük a dalt, a kfn-nél hiába van ott a szöveg, nincs idő gondolkodni rajta, és "nem tudni" a szöveget, mert nem kis meglepetések érhetnek, ha azt látjuk gyorsan megy a szöveg. Tehát második lépésként még ne énekeljük csak figyeljük a szöveg menetét.

3. Dal gyakorlása vocallal
Ha úgy látjuk, hogy elég jól megy a dalszöveg követése, akkor jöhet maga a dal gyakorlása, de ekkor még érdemes az előadó segítségét kérni, énekeljük együtt az énekessel/énekesnővel, így sokkal könnyebb lesz a negyedik lépés.

4. Dal gyakorlása off vocallal
Ez az egyik legnehezebb, még akkor is, ha a hármas lépés már nagyon jól megy, ezért is kell arra nagy hangsúlyt fektetni, mert itt már más problémákkal kell szembenézni. Ugyanis a japánok előszeretettel csinálják azt, hogy a háttér vokál teljesen más hangszinten, hangszínben van, ami olyan téren egyáltalán nem baj, hogy ettől sokkal színesebb a dal, viszont sokaknak, aki gyakorolni akar, rémálom. Én magam is tapasztalom, hogy amikor off vocallal éneklem el a dalt, és csak a háttér vokál szól, egyszerűen kizökkent az eredeti dallamból. Vagy azért, mert viszonylag hangos, vagy mert magasabb hangszinten van. Ezáltal hiába tudjuk a dalszöveget jól, a dallam nagyon jól megy, a ritmust senki nem tudja nálunk jobban követni, ha nem tudunk agyban elvonatkoztatni a háttérvokál dallamától. Ezért nagyon sokat kell gyakorolni, ha nem megy, akkor magunktól (acapellában) énekelni a háttérvokálos részt. Az semmiképp nem megoldás, hogy befogott füllel éneklünk, mert ha nem halljuk a zenét, akkor meg kimehetünk a ritmusból. Ami megoldás lehet, ha túlénekeljük a háttérvokált, de nagyon kell vigyázni, mert a felvétel aranyszabálya: végig egyenletes hangerőben kell énekelni. Ha nagy nehezen túlléptük ezen, jöhet az utolsó lépés.

5. Dal felvétele
Ahogy mi énekeljük. És ha megvan, és minden jó lett, akkor vihetjük hírét annak, hogy el tudunk egy dalt énekelni.

Nincsenek megjegyzések: