2008. július 16., szerda

The Legend of Zelda timeline

Sokan sokféleképpen magyarázzák a Zelda idősíkot. Hogy mi az az idősík? Az, ahol elhelyezzük, hogy a Zelda játékok mikor játszanak. Sok féle elmélet létezik rá. Amely felől a legkevesebb vita van, az az, hogy a Minish Cap játszódik először, és a Phantom Hourglass az utolsó játék. Én is összeállítottam egy elméletet. Hogy mennyire állja meg a helyét, azt nem tudom. Évszámokat rendeltem a játékok mellé, ezek természetesen nem hivatalosak, csupán az én agyszüleményem. Azért találtam ki, hogy könnyebben áttekinthető, elképzelhető legyen, hogy mikor melyik játék játszódik. Akkor íme, a kezdetektől.

0 - Hyrule földjét megteremti a három isten, Din, Nayru és Farore. Erejük esszenciáját a Triforce-ot meghagyják a világnak, melyet az Idő Templomában őriznek.

Aztán sokáig béke honol, bár időnként megjelennek szörnyek, akik megzavarják a nyugalmat. Megjelenik hős a Picori törzsből, aki a picori kardjával bezárja a szörnyeket egy ládába.

210 -> The Minish Cap: Egy hataloméhes Picori Vaati, kiengedi a szörnyeket a ládából a Picori fesztiválon. A világ megmentése Linkre hárul, aki sikeresen legyőzi Vaatit.

De nincs béke. Háború dúl Hyrule földjén, népek csatáznak egymással. Zorák, Kokirik, Goronok, Hyliaiak soha véget nem érő csatározása teljesen kimeríti őket.

310 - Egy gyermekét féltő anyuka a Deku fára (A Kokiri erdő védőszentjére) bízza újszülött gyermekét. Aki meglátja a fát, hős lesz.
322-329 -> Ocarina of Time: A Zorák király megunja a csatározást, és békét köt a többi néppel. De a problémáknak korántsincs vége. A Gerudo tolvajok királya, Ganondorf amikor tudomást szerez a Triforce végtelen hatalmáról, kihasználja a népek fáradtságát, és beédesgeti magát a Hyrule kastélyba, hogy 329-re orvul átvegye a hatalmat. De hősünk, Link legyőzi Ganondorfot, aki Zelda a hat bölcscsel közös erővel bezárja Ganondorfot a Sötét világba.

És itt szokás kettébontani az idősíkot. Hyrule A, mely a gyerek Link történéseit meséli el, Hyrule B, mely a felnőtt Link történéseit meséli el. De van olyan, aki egybe tartja. Én az egybetartást tartom logikusnak. Ugyanis minden 100 évben új Link születik meg. És ha tisztes távolságot tartunk a játékok között, akkor szerintem felesleges részekre bontani. Akkor lássuk a folytatást:

330 -> Majora's Mask: Link új kaland után néz, amit meg is talál Termina földjén, nem is akármilyet! Világvége fenyeget! Link elhatározza, hogy megakadályozza a tömegkatasztrófát, sikeresen.

474 -> The Legend of Zelda: Ganon második kitörési kísérlete. Itt már csak Ganon formájában találkozunk vele. Elrabolja a Triforce of Powert, de a Triforce of Wisdomot nem sikerül neki. Zelda Hercegnő még idejében közbelépett, és 8 részre törte szét, és a részeket elrejtette egy-egy katakomba mélyébe. Ganon elrabolja Zeldát, hogy kiszedje belőle, hogy hol van a Triforce of Wisdom. De Zeldát nem olyan fából faragták, aki elárulja. Annál is inkább, mivel tudja, hogy úton az egyszemélyes felmentősereg Link személyesen, aki sikeresen szembeszáll Ganonnal.

480 -> Zelda II: The Adventure of Link: Ugyanazzal a Linkkel van dolgunk, csak eltelt egy pár év. Ganon felett aratott győzelme nem volt tartós. De Ganon nem közvetlenül tér vissza. Maga Link alakját veszi fel, remélvén így nagyon megnehezíti Link dolgát, persze hiába.

A következő pár játék nagyon szorosan követi egymást, mert a "Linkek" kísértetiesen hasonlítanak egymásra, ezért azt feltételezzük, hogy egy Link élte át ezeket a kalandokat. Tehát a következő Linknek igen tartalmas élete lehetett:

674 -> A Link to the Past: Ganon sikeresen kitör a Sötét világból, ám ezúttal segédje is volt, egy titokzatos varázsló, Agahnim személyében. Hyrule népe előtt is megnyílik a Sötét világ, ezért Ganon veszedelmesebb puszítást okoz, mint valaha, és maga is mindennél erősebb. De Link ismét sikeresen szembszáll vele.

677 -> Four Swords Adventures: Vaati második kitörési kísérlete, így ismét a Picori kardot kapjuk a kezünkbe, melynek különleges előnye, hogy használója néggyé válik. Mivel a Link to the Past helyszínén játszódik, ezért a bölcsek személye is ugyanaz.

682 -> Link's Awakening: Link újabb kaland után néz, és hajóra száll, és egy szigeten megtalálja azt. Akad küldetés bőven.

690 -> Oracle of Ages and Oracle of Seasons: Link nem egy, hanem 2 küldetést kap a Triforce-tól: Labrynna és Holodrum megmentése. Labrynnát Onox, míg Holodrumot Veran ejtette foglyul. Bár 2 játék, két részre vannak osztva, de Onox egy Veran együtt dolgoznak Ganon kiszabadításán, amit Link sikeresen megakadályoz.

1275 -> Twilight Princess: Ganondorf nagyon sok időre eltűnik. A sok idő azzal magyarázható, hogy igazság szerint egyik játékhoz sem illeszthető szorosan. Ganondorf feltűnik, de Link sikerrel legyőzi.

1892 -> Ganondorfot nagyon hosszú időre sikerült eltenni láb alól. Csak 600 év múlva tör ki ismét, ezúttal végleg. De mivel nem volt hős, akik szembeszálljon vele, ezért nem csap le azonnal, hanem felerősíti magát és a hadseregét.
1914 -> Ganondorf megszerzi a Triforce of Powert, melynek segítségével terror alatt tartja Hyrule népét.
2003 -> The Wind Waker: Az utolsó Link, aki végleg legyőzi Ganondorfot. A Triforce-ot megmenti, és végleg visszateszi az Idő Templomába.

2007 -> Phantom Hourglass: Ezt egyfajta ráadás játéknak lehet felfogni. Linknek egy soha nem látott gonosszal, Bellummal kell megküzdenie.

Hát ez az én elméletem.

Nincsenek megjegyzések: