2022. december 15., csütörtök

A végítélet

Az utóbbi időkben kaptam rá igazán a JAM Project: THE JUDGEMENT mini-albumára. Nem véletlen, hogy ennyit halogattam a hallgatását, mert kifejezetten sötét hangulatú album. Ez egy koncepciós mini-album, tehát a lényeg az, hogy az albumon szereplő néhány dal egy mondanivaló köré épül. Sokat elárul a mondanivalóról a borító is, ahogy az ég felé néznek, és felhők mögött ott a nap. Számomra az album a halál után bejárt útról szól a végső megtisztulás felé.

  1. Inception
  2. THE JUDGEMENT
  3. Karma ~the dark side of human nature~
  4. 3 seconds of midnight
  5. MOTHER
  6. Atonement ~Tsugunai, Soshite Kibou he~
  7. EDEN

A címek árulkodnak a folyamatról, ahogy elindulunk a végső utunkon (mondhatni, Szent Péter színe elé járulunk), kihirdettetik az ítélet, szemesülünk magunk sötét oldalával, lemegyünk a saját poklunk legmélyére, majd jön a segítség, mely által elindulhatunk a megtisztulás útján és eljuthatunk a saját mennyországunkig. Hihetetlen hatásosra és erősre sikeredett az album, az együttes tényleg valami újat akart, amit eddig nem hallhattunk tőlük. A dalok hangszerelése is teljesen más lett, mint amit megszokhattunk tőlük. Nem is feltétlen túlvilági a hangulat, hanem sokkal inkább emlékeztet egy kalandjátékra, ahol komoly a tét. Nagyon a dalok hatása alá lehet kerülni, azért is kerültem az album hallgatását, mert már érzékelhetően vannak vidámabb, pozitívabb dalok is az albumon, de a negatív "pokolbéli" dalok sokkal-sokkal erősebbek, azok rendkívül hatásosra sikeredtek. Sokkal jobban megmaradnak az elmémben, és jön velem, bármerre is megyek. Azok adják az album valódi atmoszféráját, amitől igazi hangulata lesz az albumnak.

A bevezetés is rendkívül erős, az első két dal az ítélet kihirdetéséig valamivel dinamikusabb, de tettek arról, hogy megmaradjon az emlékezetünkben. Nagyon furcsa a vonós hangszerek és az elektronikus hangzás párosítása ebben a koncepcióban. Aztán a harmadik-negyedik dalra lassul a dinamika, lenézük az emberi elme legsötétebb mélységébe. Mondjuk egy kicsit túlzok, mert bár tényleg igyekezett a JAM Project valami egyedit alkotni, arra azért vigyáztak, hogy nagyon ne térjenek el a saját stílusuktól és ne legyenek nagyon sátánisták. Alapvetően jó döntés, de pont pont ez az album egyik nagy hibája. Annyira akarták azt, hogy valami teljesen mást, valami egyedit hozzanak létre, de azért ne forduljanak ki saját magukból. Gyakorlatilag itt mutatkozik meg az, hogy a JAM Project stílusnak, amit az együttes már több mint 20 éve művel, van egy adott kerete, és ha abból kilépnek, akkor nem működik a dolog. Ezek a dalok nagyon jól hangzottak volna az ALI PROJECT-től, mert Takarano Arika tud úgy énekelni, hogy szinte megidézi a démonokat, a JAM Project-nek ez nem ment. Pedig az hallatszik, hogy sokat dolgoztak a dalokon, nagyon el akartak mesélni egy történetet az egész albummal, de személyes megítélésem szerint teljesen nem jött össze a dolog. Ráadásul a dalokon belül is vannak olyan részek, amik elütnek az eredeti témától. Ezeket próbálták nagyjából igazítani a dalhoz, de érzékelhető, hogy nem illik a dal eredeti témájához. Hogy ez volt-e az eredeti cél, így tervezték-e a dalt, vagy azért írták hozzá azokat azokat a részeket, hogy ne legyen annyira sötét hangulatú a dal... Én látok rációt az utóbbira. Az 5. dal, a MOTHER már valamivel oldottabb hangulatú. Ott belefér az, hogy több téma legyen egymás mellett, hiszen megtesszünk utunkat a megtisztulás felé. De ennek a dalnak is a vége az igazán emlékezetes, amikor Kageyama Hironobu gépi hangon kérdezi, hogy "Hello, Hello, kikoemasu ka?" majd utána: "Hello, hello todokimasu ka?" Tehát keres minket, hív a megtisztulás felé. Csak ez a gépi hang erőteljesen futurisztikus érzetet ad, mintha egy robot hívna magához. Talán a digitális mennyország felé megyünk? Az biztos, hogy itt a zene kiváló lett. Egyébként természetesen nem a biológiai anyánkról szól a dal. Aztán az utolsó két dal azért nem maradt meg az elmémben, mert ilyen dala már van a JAM Project-nek. Nem is egy, de jó néhány. És nem is lettek annyira emlékezetesek. Vannak ennél jobb, kedves, pozitív hangulatú dalaik korábbról.

Tehát a dalok változó minősége miatt sem hallgattam annyit. Kizárólag az album első fele maradt meg az elmémben, azon daloknak is csak az erősebb része. Azt gondolom, hogy bátrabban kellett ezt az albumot összehozni. Lehet, hogy az egész sokkal jobb lett volna. Ha pedig nem sikerült volna, akkor tudtuk volna, hogy ez nem megy, de szép volt, hogy megpróbálták. De lehet, hogy pont arról van szó, hogy az együttes tudta, hogy teljes egészében nem fog működni a dolog, de megvolt már ez a koncepció, és akkor úgy voltak vele, hogy kihozzák belőle, amit tudnak. És végülis az egész egy olyan félkész munka lett, amin sokat dolgoztak. Én meg kétségek között őrlődök, hogy vajon jó lett volna-e az album, ha a dalok valóban olyanok, mint amilyen a szöveg mondanivalója. Kíváncsi vagyok, hogy később mennyivel fogom másként hallani a dalokat.

Nincsenek megjegyzések: