2022. szeptember 22., csütörtök

Amszterdamban

A holland iskolának köszönhetően, ahova járok, kedden volt lehetőségem eljutni Amszterdamba. Ott hallgattunk meg egy előadást a prostitúcióról. Érdekesség, hogy az előadás egy templomban egy oda tartozó nagyobb teremben volt. Egyébként jó volt, egy idősebb férfi tartotta, aki a csoportjával aktívan is kimenti a nőket a prostitúcióból, például oly módon, hogy járják Amszterdam vöröslámpás negyedét, és kihozzák onnan a nőket, akik a testükből élnek. Nem mindenkit, akit tudnak. És segítenek nekik rendes munkát találni. Elmondása szerint ő még nem találkozott olyan nővel, aki tényleg a testéből akar megélni. Alapvetően érdekes volt, a férfi stílusa is kifejezetten figyelemfelkeltő volt. Csak túl hosszú volt, több mint 2 óra. Ráadásul voltak kérdésre is részletes választ adott. De hogy tényleg foglalkoztatja a téma, jelzi az is, hogy arról is beszélt, hogy mi játszódik le a nőkben, amikor a férfi igényét kielégítik. Hogy csak úgy tudják elviselni ezt az egészet, ha disszociálnak. El tudom képzelni, hogy ez valós. Tehát érdekes volt az előadás, de a végén már nagyon nehezemre esett figyelni.

De szerencsére nem az Amsterdam Centraal vasútállomás közelében volt a templom, úgyhogy láttam is valamennyit a városból. És azt kell mondjam, hogy nagyon szép. Tényleg jellegzetes a sok csatorna, és a két oldalán lévő házak, egyedi hangulatot kölcsönöznek a városnak.

Mi erről külön tanultunk az egyetemen, hogy Hollandia nagyon jól kihasználta a vízi adottságait, és a 17. század során Amszterdamból, mint egy faluból csináltak fővárost. Ezen épületek döntő többsége mind a 17. században épültek. Itt folytak a kereskedelmek, többek között ennek köszönhetően virágzott fel Hollandia. "Virágzott fel"... tulipánkereskedelem...

Szóval mindenképp érdemes megnézni a holland fővárost, nagyon szép. Még a királyi palotát is volt lehetőségem megnézni.

Ez is a 17. századi holland építészet egyik remekműve. Mellette áll egyébként az "Új Templom" (De Nieuwe Kerk), mely annyira új, hogy a 15. század elején építették.

A legfurcsább látnivalót viszont nem is a csoporttal láttam, hanem azzal a holland sráccal, akivel együtt dolgozok a házi feladatokon, az órai feladatokat is együtt csináljuk meg. Megkérdezte, hogy el akarok-e menni vele egy bizonyos helyre, ami a hollandok számára különleges? Hát mondom, miért is ne? Szívesen látok minél több nevezetességet Amszterdamból. Megyünk, én teljesen gyanútlanul sétáltam mellette, amikor is megálltunk egy nem annyira forgalmas téren. Kiderült, hogy ott vagyunk, ahol a Hollandia-szerte ismert bűnügyi újságírót, Peter R. de Vries-t tavaly meggyilkolták. Itt csinált néhány képet. Vagyis pontosítanék: Nem ott halt meg, ott lőtték meg, és a kórházban halt meg 9 nappal később. Már csak itthon néztem utána, hogy ki is ez az ember, akkor jutott eszembe, hogy erről olvastam is, sőt, talán még Humbby is beszélt róla, hogy nagyon ismert Hollandiában, mert hihetetlen alapossággal járja körül a bűntényeket, és valóságos oknyomozó cikkeket írt a megtörtént eseményekről. Nem nehéz kitalálni, hogy túl sokat tudott és "útban volt". Egyébként nem sokkal a gyilkosság után elkapták a tettest, azóta is jó helyen van.

Innen mentünk vissza a vasútállomásra, onnan vonattal az Ede-Wageningen állomásra. Egyébként egész jól kijövünk egymással. Ő is nagyon hallgatag, nem nagyon megy oda senkihez sem beszélgetni. De feladatokon jól együtt tudunk dolgozni, felosztani a házi feladatokat. Amszterdam egyébként nagyon szép város, mindenképp érdemes érdemes megnézni, de lakni nem laknék ott. Rettenetesen zsúfolt, ott lehet igazán érezni a sok ember közti magányt. Meg hát nem utolsósorban a világ egyik legdrágább városa. A lakásárak az egekben, a közbiztonság sem azt alapozza meg, hogy ott nyugodt életem lenne. Úgyhogy maradok látogatóként, azt örömmel, de lakhelyül nem választanám. De eljönni, megnézni mindenképp érdemes.

Nincsenek megjegyzések: