2014. május 23., péntek

Bankszámla

Ma sikerült bankszámlát nyitni. Nem volt olyan sima, de a harmadik bankkal sikerült "megállapodni". Először a Santander bankba akartam menni, elsősorban azért, mert amikor Pesten dolgoztam a magyar bankműveleti központnál diákmunkásként, azt nagyon szerettem, és ennek emlékére, "tiszteletére" szerettem volna náluk szerződést nyitni. Először volt az, hogy magyar fényképes igazolványt nem fogadnak el, erre igényeltem meg azt a bizonyos "előjogosítványt", amiről már korábban írtam. Ez megérkezett tegnap, ezért tegnap utánanéztem a weblapukon, hogy hogyan lehet online időpontot foglalni, de csak egy telefonszámot találtam. Felhívtam, közben végig azon izgultam, hogy vajon mindent érteni fogok-e, mert bár sokat fejlődött az angol beszédértési szintem, de még mindig nagyon kell fülelnem. Többször visszakérdeztem, de alapvetően jól ment. A lényeg az, hogy valami nevemre érkező számlát is kérnek. Ez meglepett, erről nem tudtam. Úgyhogy ez bukta. Aztán a Lloyds banknál próbáltam. Ez valami olyas kaliberű lehet, mint nálunk az OTP bank. Itt megnyitnák azonnal, de külföldinek csak akkor, ha két éve tartósan élnék Angliában. Azt mondta a nő, hogy menjek fel a weblapjukra, és ott igényeljem meg, és olyan 2-3 hetes átfutással megnyitnák. Aztán nővérem azt javasolta, hogy nyissak a postán számlát, mert bár azt nem tudnám vásárlásra használni, de arra jó, hogy pénzt betegyek, meg kivegyek, és ha onnan jön számla, akkor tudok rendes bankban számlát nyitni. Ez nem is rossz ötlet. Ma délelőtt bementem Liscard-ba, és az ottani postahivatalban megpróbáltam, de hogy pillanatnyilag nem lehet. Jól van, ne lehessen... Aztán onnan kijőve látok bankautomatákat, és egy banknak a logóját. ennek hol lehet a bejárata? Meglett, és itt sikerült. Ez a Barclays, itt megnézte a jogosítványomat,  és azonnal leültetett a nő, és megcsinálta nekem. Hát kell ennél több? A szolgáltatások döntő többsége ingyenes, és a bankkártya várhatóan szerdán érkezik meg postán. Örültem a váratlan sikernek.

A Paypal-es dolognak meg jobban utánanéztem, annyira nem ingyenes, mert 3,4% egyik paypal-es felhasználóról a másikra utalni. Egyelőre nem csinálok semmit, megvárom, hogy mi lesz ennek a hónapnak a vége, és ha ugyanolyan "fájdalmas" lesz anyagilag, mint 1 hónapja, akkor inkább átutalom magamnak, mert olcsóbb még így is.

Különben sokat fejlődtem, nem is gondoltam volna, hogy ennyit fogok érteni az itteni angol beszédből. Mert amikor idejöttem április elején, akkor úgy voltam vele, hogy reménytelen eset. Még most is azt mondom, hogy a liverpool-i nyelvjárás borzasztó, de sokkal többet értek most már. Lassan eljutok oda, hogy már csak 1-2 szó, amit nem értek, de arra már legyintek. A lényeg megvan. Amúgy az olvasás szinte felhőtlen. Megkértem az adományboltot, ahol dolgozok, hogy hadd járjak délelőtt dolgozni, és reggelenként a buszon van metrós újság. Olyan, mint a magyar, csak kb. 86 oldalas. Azt szoktam olvasgatni, és szinte mindent értek belőle. Az olvasást szerintem átírhatom C1-es szintre.

Nincsenek megjegyzések: