2011. szeptember 6., kedd

Agytorna

Nagyon szép, hogy az embernek a Wii Fit által lehetősége van a Nintendo keretein belül a külsejével foglalkozni, ám mi van az aggyal? Hiszen az idő előrehaladtával sajnos annak képességei is kopnak. Szerencsére a Nintendo erre is gondolt, és még a Wii Fit előtt megjelentette Nintendo DS-re a Dr Kawashima's Brain Training How old is your brain? című programot. Nagyon hasznos, és hogy mennyire komolyan gondolták, az már az Instruction Booklet-ben is látszik, ugyanis több ábrán mutatják, hogy bizonyos agyi tevékenységek (pl. olvasás, számolás, memóriafejlesztés) az agyunk mely részét dolgoztatják meg, és egy képet is mutatnak, ahogy kísérletezték a Brain Training hatását.

Ahogy a Wii Fit-ben meg lehet mérni hány éves szintjén van a fizikai erőnlétünk, úgy itt is megmérhetjük minden nap, hány éves szintjén van az agyunk. Ám a program használata véleményem szerint nagyon magas szintű angol nyelvtudást igényel. Ugyanis van egy teszt, a Word Memory, ahol 30 db. szót kell megjegyezni 2 perc alatt, és vissza kell írni 3 perc alatt, és ki mennyit ír vissza. És az a személyes tapasztalatom, hogy azokat a szavakat, amiknek a jelentését nem tudom, azokat nem tudom megjegyezni. Próbáltam több módszert is, például hangosan felolvasni a szavakat, elvileg az is jó módszer, de nem segített. Ma kitaláltam azt, hogy felírom a 30 szót, és amiket nem tudok, azokat kiszótárazom. Na most ez de szép lehetőséget ad a puskázásra. Most éltem is vele, és 25 szót visszaírtam. Így persze, hogy jobb lesz a végeredmény. De holnaptól letakarom a füzetet. ^^' Egyébként átlagban 6-8 szót tudok visszaírni, mert azokat is hézagosan jegyzem meg, melyek jelentését tudom. De abban reménykedek, hogy ha bővítem a szókincsemet, több szót tudok megjegyezni, mert szerintem, ha lenne magyarul, sokkal többet tudnék visszaírni. Egyébként mindegyik szó négy betűs.

A másik teszt, ami miatt magas szintű angol nyelvtudást igényel, az a Syllable count, vagyis a szótagszámlálás. Adott egy szöveg, meg kell számolni, hány szótagból áll, és itt ért egy pár érdekes meglepetés. Meg mertem volna esküdni, hogy a múlt idővel ellátott angol igék a "ed" jellel még egy szótagot kapnak, de döntő többségében egybe számolja őket, és legalább ennyire meglepő volt, hogy a fire két szótag.

De sok lehetőségünk van fejleszteni az agyunkat, például Calculations, ahol villámidő alatt kell egyszerű számtani műveletek eredményét beírni. Még azt hozzátenném, hogy a játék tokjába mellékeltek egy "handwriting help" füzetet, mely gyors talpalót ad arra, hogy érdemes a betűket és a számokat helyesen írni, hogy a gép biztos felismerje. No most ennek nem sok értelmét látom, mivel sebességre megy, ezért az egyest elintézem egy függőleges vonallal, úgyis felismeri. Vagy az ötöst a kalapjánál (ahogy tanultuk 1. osztályban. :D) kezdem, a hetest nem húzom át a száránál. Az esetek döntő többségében jól "látja", hogy mit írok, de néha a fejemhez kapok, amikor teljesen nyilvánvaló, hogy 9-est írok, erre 5-öst lát, és áthúzza. -_- Meg érdekes dolgot fedeztem fel a számlálás kapcsán, néha leblokkol az agyam 1-2 másodpercre, mintha egy pillanatra máshol járnék, és mire észbe kapok... Egyébként az egyéni rekordom 15,81 másodperc, 20 példát kell gyorsan megoldani. És amikor leblokkolok, akkor van 19-20 másodperc. Nagyon ritkán van olyan jellegű következménye ennek az elakadásnak, hogy mást látok egy pillanatra, és más eredményt írok be. Például 7×3-ra odaírtam, hogy 10, mert + jelnek láttam a × jelet, de fél pillanat múlva "felébredtem", már késő volt. Ugyanez a számolás van 100 művelettel, és itt lehet normal, vagy hard-ot választani, a hard-ban osztás is van, tehát nem sokkal nehezebb. Az egyik nagy kedvencem a Time Lapse. Van két óra, különböző időpontot mutatnak, és a köztük levő különbséget kell megadni (a felsőhöz kell viszonyítani az alsót). A Head Count keményen meg tud szivatni hard módon (itt is van Normal és Hard). Vannak emberek a házban, ezek járkálnak ki-be, és a végén meg kell mondani, hogy hány ember van a házban. A Hard módban kéményseprők is vannak, ugyanis kéményen keresztül is járnak ki-be az emberek, és amikor gyorsak... Na akkor vegye elő az ember minden agykapacitását, garantálom, hogy az ember feje belefájdul, hirtelen hány helyre kell figyelni, és eközben számolni. A Low to High-ot nagyon szeretem még. Vannak számok, meg kell jegyezni, és a megfelelő sorrendben visszaadni, ha eltűntek. Egyre több számot kell megjegyezni, és ha hibázunk, visszalépünk egyet. Még egy van, a Triangle Math. Ennek az a lényege, hogy van három szám felül, össze kell adni a bal oldalit, és a középsőt külön, valamint a középsőt és a jöbb oldalit külön, majd a két összeget újra összeadni, és az az eredmény. Ennek is van Hard módja, akkor négy számmal kell dolgozni.

Jó, hogy vezet grafikont a program, így láthatjuk, mennyit fejlődtünk, viszont a grafikon nagy hátránya, hogy egybeveszi a Normal és a Hard módot, és igencsak meglepő, hogy például a Triangle Math-et Normalon megcsinálom 40 mp alatt, Hardon meg 2 perc alatt, és nagyon szépen mutat, az a hirtelen zuhanás, és az, hogy bicikli sebességéhez hasonlítja az agykapacitásomat. Ugyanis minden egyes gyakorlat után közlekedési eszközzel mutatja meg, hogy milyen a pillanatnyi agykapacitásod. Hat szint van:

  • Walking Speed - Egy járó ember, ez a legrosszabb
  • Cycling Speed - Bicikliző ember, kettes szint
  • Driving Speed - Autót vezető ember, hármas szint
  • Train Speed - Vonat sebessége, négyes szint
  • Flying Speed - Repülő sebessége, ötös szint
  • Rocket Speed!! - Kilövik a rakétát! Legjobb teljesítmény

A Rocket Speed eléréséhez már tényleg szuperaggyal kell rendelkezni.

Egyébként nem most vettem meg a programot, 2007-ben kaptam nővéremtől születésnapomra, nagyon meglepett, hogy ezt küldte nekem, de örültem neki. Akkoriban sokat használtam, majd meguntam, és eltettem. De most a Wii Fit után rájöttem, hogy nemcsak a testet is kell edzeni, hanem az elmét is. A lélek ápolása... Az még várat magára, remélhetőleg nem sokáig.

Nincsenek megjegyzések: