2024. augusztus 31., szombat

Intelligens virágok himnusza

Azóta nem játszottam érdemben a Super Paper Marióval, amióta egyszer végigjátszottam. És bizony annak már vagy 14 éve. Maga a játék nem lett annyira jó, mint a többi Paper Mario, nem tudok jeleneteket visszaidézni belőle.

Kivéve egyet, de azt nagyon! Az 5. fejezetet. Az önmagában hatalmas ötlet volt, hogy intelligens virágok, aka. Floro Sapiens okoztak galibát, és rabolták el az ősembereket. Már azon könnyesre röhögtem a szemem, hogy virágok fogják és embereket rabolnak el. Mariónak meg persze ki kell szabadulni. De amilyen zenét komponáltak hozzá, az valami zseniális!

Emlékeim szerint két fő részre osztható az 5. fejezet. Először, amikor a virágok elrabolják az ősembereket. A közeg ebből következtethetően erősen őskori feeling, mondhatnánk egy alternatív történelem. Vajon milyen világ lett volna, ha nem dinoszauruszok voltak az uralkodó állatok, hanem virágok voltak az uralkodó élőlények. Jobban jártunk volna akkor? Annak fényében, hogy embert rabolnak el, aligha hinném, de a zene kedélyes mivolta (és persze a grafika) nagyban oldja a hangulatot.

Maga a jelenet önmagában nagyon vicces volt, de a zene csak még jobban emelte a hangulatot. Van benne egy olyan kettősség, hogy a hegedűhangzás (annak hallom, egyébként kötözzenek fához, ha tényleg hegedűvel vették fel a főtémát) ad egy kis komolyságot a zenének, de a közben hallható fúvós hangzás (nem akarok furulyahangzást mondani...) egy ilyen vicces "pánik"-hangulattal fűszerezi meg a zenét, hogy "jaj, elrabolták az ősembereket! Ki fogja őket kiszabadítani?". Meg nagyon tetszenek az apró, ötletes megoldások, amivel tartalmasabbá tették a dalt.

A második részben, még végig kell menni a Floro Sapiens titkos bázisán, egy barlangon, aminek ugyan hasonló hangzású zenéje van, a hangulata mégis teljesen más.

Csak azért barangoltam olyan sokat, néztem körül ebben a barlangban, hogy minél többet hallgassam ezt a zenét! Ez valami zseniálisan megkomponált dal. Ad egy kellemes nyugodt érzést, ami kiválóan alkalmas terepszemlére. Ez önmagában emlékezetessé teszi az 5. fejezetet.

A zene hihetetlenül tartalmas. Mindig amikor elmerülök a hallgatásában, felfedezek bennek újabb apró elemeket, amik csak még teljesebbé teszik a dalt. És annyira dallamos, jellegzetes, hogy sehogy nem megy ki a fejemből. És milyen érdekes, hogy hány kiváló játéknak van nagy hatású zenéje, de sehogy nem tudom befogadni őket. Hiába jók, vannak nagyon jól megírva, ha sablonosak, nhezen tudom megjegyezni. Egyik se annyira saját, mint a Nintendo zenéi. A Nintendo minden időszakából lehet nagyon jó zenéket találni, amiket biztos, hogy első hallásra megjegyzünk és magunkévá teszünk. A Super Paper Mario zenéjét is biztos, hogy jobbára csak szintetizátorral vették fel, és mégis a "hangszereléssel" és a dallamvilággal mindent vittek.

Nincsenek megjegyzések: