2023. február 14., kedd

Az első napok

Kisebb szünet után írok, mert voltak nehézségek az első napokban az albérletben. A lényeg összefoglalva annyi, hogy nem tudtam rendesen aludni és kicsit feszült voltam amiatt, hogy az egész ottlétem alatt kialvatlan leszek. De szerencsére sikerült megbeszélni a lakótársammal a problémákat és úgy néz ki, hogy tudunk alkalmazkodni egymáshoz. A fő probléma az, hogy van egy közepes testű kutya a lakásban és az ő éjszakai járkálását kellene megszüntetni. Az előszobában ugyanis parketta van, ami nagyon hangos, ha ráesik valami, vagy ha a kutya ráteszi a körmét. A lényeg, hogy éjszakára legyen egy helyen a kutya és ne járkáljon az előszobában, mert hangos és mindig felébredek rá. De szerencsére együttműködő a lakótársam és úgy tűnik, hogy ezt meg lehet oldani. Ráadásul kiderült, hogy a kutya elvileg nem is marad sokáig a lakásban, mert nem az övé, csak vigyáz rá valakinek a kérésére. Elvileg 2 hétig marad még. Ha tényleg így lesz, akkor komoly probléma nem lesz.

Most is azt látom, hogy állat tényleg nem való lakásba. Talán még kistestű kutya sem, mert igazából értem, hogy a kutya miért járkál annyit: mert mozgásigénye van. És ezt egy lakásban, mert talán még 50 m2 sincs, ezt nem nagyon tudja kielégíteni. És ha ekkora hanggal van az, hogy éjszaka járkál, muszáj vagyok elzárni őt, hogy akkor maradjon nyugalomban. De ha eredetileg valami kertes házban lakik, akkor jó lesz neki visszatérni. Az a kb. negyed órás séta nem sokat ér a kutyának.

Ettől függetlenül szeretek mindent és Alphen aan den Rijn-t most is csodálatos városnak tartom. Nagyon jó sétálni, biciklizni a városban. Sőt, annyira jó az utak elrendezése, hogy alig 1 hét után kívülről tudtam, hogy jutok el a vasútállomásra, pedig az kb. 1,5 km-re van tőlem. És lassan az is meglesz, hogy a központba, a De Aarhof-ba (bevásárlóközpont) hogy jutok el kívülről. Tehát nagyon jó az úthálózat, könnyű megjegyezni, hogy mi hol van. De az utcák hangulata is kellemes. Az is nagyon tetszik, hogy sok a zöld terület vannak parkok, illetve több sportpályát is láttam, tehát Alphen aan den Rijn kifejezetten alkalmas aktív időtöltésre a szabadban. És már most is elég sokan vannak kint, mennyien lesznek majd, ha beáll a jó idő és a késői napnyugta? De már most is jó idő van, mert sokat süt a nap, és napok óta 10-12°C van. És mivel nem is jeleznek előre nagy lehűlést ezért kijelenthető, hogy ha már eljött a tavasz. Meg most már végre láthatóan tovább van világos. Ma volt az első nap, amikor 8 óra előtt volt napkelte. Az egyedüli dolog, amit még szoknom kell a városban, hogy itt vannak olyan bicikliutak, ahol a két sáv egymás mellett van. Wageningenben és Edében úgy volt, hogy egy-egy biciklisáv volt az autóút mellett, itt Alphenben meg egy oldalt van a két biciklisáv egymás mellett.

És a Leideni egyetem. Szép, szép, nagyon szép. Hollandia első egyeteme, az épület, már vagy 500 éve áll. Az mondjuk furcsa volt nekem, hogy az épület is régiesebb, mintha rászorulna a felújításra. De lehet, hogy csak azért látom így, mert az Ede-i egyetem épülete minden szempontból teljesen modern, 21. századi. Illetve az Ede-i egyetem mellett szól nálam az is, hogy a hall nagyon tágas, míg itt Leidenben szűkös és széles. De talán azért is hat szűkösnek, mert több kisebb térre van elválasztva. De összességében jó itt is lenni. Sőt, a Leideni talán jobb is abból a szempontból, hogy sokkal több hely van tanulóknak leülni, órán kívül elfoglalni magukat tanulással, vagy bármi mással.

Egyébként itt már sokkal inkább hollandos óráim vannak, itt már tényleg Néderlandisztikát tanulok hollandul. Nyelvóra mellett van kultúrtörténet (kulturális elemek holland filmekben) illetve holland történelem, valamint pluszba felvettem Japán modern történelem órát. Itt a Meiji-restaurációtól kezdve a jelenkorig tanulunk japán történelmet angolul. Így elsőre nem tűnik vészesnek. Csak annyi, hogy több itt a házi feladat, illetve holland nyelvórán több kisebb dolgozat lesz havonta a félév során. De akikkel találkoztam eddig tanárokkal, mind rendesnek tűnnek. Háromszor van egy héten órám és vonattal járok át. 15 perc az út Alphen aan den Rijn-től Leidenig.

Nos, első körben ennyi. Szeretném most már az egyéb aktivitásaimat is csinálni és akkor fogom magam teljesen otthonosan érezni.

Nincsenek megjegyzések: