2019. június 21., péntek

Haikyuu!! 3. rész

Cím: Saikyou no Mikata (最強の味方)
Magyar cím: A legerősebb csapattárs
Debütálás: 2014. április 20.
Rendező: Sakuga Kantoku
Forgatókönyv: Kishimoto Taku
Manga: 4-5. fejezet

Miután Tanakának köszönhetően Hinata és Kageyama bejutottak hajnalban a tornaterembe, elkezdtek edzeni. Egyetértés természetesen nincs köztük, ezért Tanaka azzal utasítja rendre őket, hogy az eszükbe juttatja, hogy Sawamura mennyire szigorú tud lenni, ha kihozzák a sodrából. Erre megemberelik magukat, hiszen volt lehetőségük megtapasztalni. Meglepetésükre megérkezik Sugawara. Ő ugyanis rájött arra, hogy Tanaka miért kérte el a kulcsot. Így akart segíteni Hinatáénak, de biztosította őket arról, hogy Sawamura nem fogja megtudni. Beszáll ő is az edzésbe. Nagyon érdekes egyébként, jónéhány Haikyuu!! rajongó úgy jellemzi Sawamurát, a csapatkapitányt és Sugawarát, a csapatkapitány helyettest, hogy ők a Karasuno csapat "szülei". Sawamura az apa, Sugawara pedig az anya. Ennek így erősen BL-töltete van, de ha megnézzük a viselkedésüket, azért kijön az, hogy van benne igazság, hiszen Sawamura a következetesen szigorú csapatkapitány, Sugawara pedig inkább engedékeny, toleráns, talán kicsit gondoskodó is, aki adott esetben titokban tart egy-két huncutságot a szigorú apa elől. Meg a rajzstílusban is észrevehető különbség. Sawamura vonásai keményebbek, durvábbak, sokkal inkább tipikus férfiként van megrajzolva, míg Sugawara valamivel lágyabban van megrajzolva.

Tehát négyen vannak a teremben. Tanaka és Kageyama a hálónál edzenek, Kageyama feladja Tanakának a labdát, amíg ő teljes erejével leüti azt. Sugawara pedig azt gyakorolja (pontosabban gyakorolná...) Hinatával, hogy az alkarjával irányítsa a labdát. De annyira menőnek tartja, amit Kageyamáék csinálnak, hogy arra kéri Kageyamát, hogy neki is adja fel a labdát. Hiába Kageyama szigorú tekintete, Hinata lelkesedése nagyobb annál, minthogy ez megijessze. Kageyama elutasítja, majd egy Hinata felé szervált labdával jelzi, hogy miért nem hajlandó gyakorolni vele: Nem tudja fogadni a labdákat. Hinata az a tipikus gyerek, aki - a foci analógiájával élve - épp csak belerúgott a labdába, de máris csatár akar lenni, mert az mennyire menő. Hogy mennyi munka van mögötte, az már nem jut el a tudatáig. Kageyama részletesen elemzi, miért nem akar Hinatával együttműködni. Képességében jóval el van maradva, és a szombati három a három elleni párbajban Kageyama azt a feladatot adja ki Hinatának, hogy ne zavarjon bele a profik játékába. Kageyama annak adja fel a labdát, akit erre érdemesnek lát, és egyáltalán nem gondolja, hogy Hinata szombatra felfejlődik annyira, hogy képes legyen győzelemre vinni a hármas csapatot. Hinatát ez rettenetesen bosszantja, de egyben látja a megmérettetést is Kageyama mondata mögött.

Napközben is gyakorolnak. Sugawara segít Hinatának, aki belátja, hogy jobb, ha marad az alapoknál. Továbbra is azt gyakorolják, hogy Hinata hogyan irányítsa alkarral a labdát. Ami egy teljesen jó gyakorlat, mivel alkarral nagyon nehéz irányítani a labdát. Sugawara megígéri Hinatának, hogy feladja neki a labdát, hiszen ő is feladó. Hinata eleinte örül az ajánlatnak, elmeséli, hogy milyen volt alsó-középiskolában a kosárlabdás barátjával, valamint a lányok és a háziasszonyok csapatában. És hogy azzal a reménnyel érkezett a Felső-középiskolába, hogy lesz egy jó feladó, aki segít neki. Csak hát Kageyama... Hinata már nem örül annyira a felkérésnek, mert ez olyan érzetet ad neki, mintha vesztett volna Kageyamával szemben. Hinata több szempontból is vetélytársat lát Kageyamában. Azáltal, hogy sokkal magasabb nála, és hogy azon a bizonyos meccsen, ahogy ott állt vele szemben, azt nagyon gyűlölte. Ezért le akarja győzni őt. Na meg nyilván látta, hogy mennyire jó játékos. Hinata számára Kageyama egyfajta mérce lett, akivel kapcsolatban azt gondolja, hogy ha legyőzi őt, akkor jó röplabdásnak mondhatja magát. Ehhez jó eséllyel hozzájárul Kageyama durva személyisége is, ami miatt még inkább azt gondolja Hinata, hogy ha legyőzi őt, akkor ő majd lesz valaki a röplabdában, meg úgy általában az életben. Hinatának nehezére esik elismerni, hogy a korosztályában őt tartja a legjobbnak. Mivel a közelben van a tejautomata, ezért Kageyama odamegy kiszolgálni magát, amikor dübbenten látja, hogy Hinata ebédidőben edz. Sugawara arra próbálja ráterelni Hinatát, hogy ne azon legyen, hogy legyőzze, hanem hogy legyen ő számára a legerősebb csapattársa. De hogy legyen a csapattársa, amikor elutasítja a vele való közös játékot?

A nap végén Hinata izgatottan rohan a tornaterembe, hogy a többiekkel gyakoroljon. Még be sem tért, de már az ajtó előtt csinálja azokat a bemelegítő gyakorlatokat, amiket a többiek. Amikor hátrahajol, akkor látja meg Kageyamát. Meglepetésére most ő hívja el gyakorolni. Ekkor megjelenik két elsőéves...

Sugawara és Tanaka Hullafáradtan érkeznek meg az edzésre. Amikor Sawamura megkérdezi, hogy mitől ilyen fáradtak, azt válaszolják, hogy sokat tanultak. Majd pont Tanaka lesz az, aki sokat tanul... Belép a tornaterembe a két elsőéves. Velük eredetileg a jövő héten kezdték volna az edzést, de mivel szombaton meccs lesz, ezért már most csatlakozhattak. Az egyikük magasságának csodájára járnak.

Úgy néz ki, hogy Kageyama tényleg megbecsüli a kemény munkát, ugyanis az udvaron segít Hinatának. Ugyanazt gyakorolják, amit Sugawarával, vagyis, hogy Hinata felkarral fogadja a labdát. Jó sokáig gyakorolnak, be is alkonyodott, még mindig az udvaron vannak. Hinata pedig kénytelen ismét fára mászni, ugyanis Kageyama megint olyan magasra adta fel a labdát, hogy az a fán ragadt. Végül Kageyama piszkálja le egy bottal a labdát. Hinata nem érti, hogy miért durcás Kageyama a "király" elnevezésre. Aztán azon kezd el gondolkodni, hogy ő vajon milyen becenévnek örülne? Kigondol néhányat, de egyik sem működik, mire Kageyama szól neki, hogy folytassák a gyakorlást, miután mindkettejük részéről komoly tétje van az edzésnek.

Este Tanaka és Sugawara az edzés után elpakolnak, ekkor jegyzi meg Tanaka, hogy nem igazán vannak ínyére az elsőévesek. Félti a szombati edzését. Miután bepakoltak mindent a szertárba, Sugawara folytatja a takarítást.

Már besötétedett, amikor Hinatáék még mindig gyakorolnak. Kageyama épp feladta Hinatának a labdát, amikor Hinata feje felett elkapta valaki azt. Ő nem más, mint Tsukishima Kei, aki nemcsak a magasságával ijeszti meg Hinatát, hanem egyből be is szól neki. Ráadásul előjön mögüle Yamaguchi Tadashi, aki úgy ad igazat mindenben Tsukishimának, mintha az ő szava maga lenne a szentírás. Ők az új elsőévesek, akik szintén belépnek a klubba. Tsukishima nem érti, hogy Kageyama, aki elit játékos volt, mit keres a Karasuno Felső-középiskolába. Hinata először ugyan megijed Tsukki-tól, de aztán erőt vesz magán, és a maga határozottságával kijelenti, hogy a szombati meccset márpedig meg fogják nyerni. Az, hogy nekik mennyire fontos ez a meccs, az Tsukki-t nem érdekli. De ha Hinatáék annyira nyerni akarnak, akkor megígéri nekik, hogy hagyja magát. Ezzel a kijelentésével persze ki akarta húzni a gyufát, ugyanis gondolta, hogy Kageyama büszkeségét sértené, ha olyan könnyen nyernének. Egyből elkezdi, hogy Kageyama a király, amit ő pedig egyből visszautasít. Tsukki kicsit piszkálgatja Kageyama egóját, és nem érti, hogy tolerálhatták a csapattársai az egoista személyiségét és játékstílusát. Visszaidézi Kageyama legszörnyűbb emlékét, amikor hiába adta fel a labdát, már nem volt ott senki. Ettől Kageyama úgy begurul, hogy nem érdekli, hogy ő a legmagasabb. Megragadja a kabátjánál fogva, és fenyegetőn néz rá.
Tsukki elégedetten konstatálta, hogy kellőképpen felpiszkálta Kageyama egóját. Jó eséllyel rájön arra, hogy csak ez volt a célja, mivel elengedte pár másodperc múlva. Kageyama inkább hazamenne, de Tsukki nem engedi csak úgy el. Megfutamodásnak gondolja, hogy Kageyama hirtelen haza akar menni. Tsukishima egyik feldobott labdáját, Hinata ugrásból elkapja, hogy ezzel felhívja magára a figyelmet. Rendezik soraikat, szombaton találkoznak. Akkor Tsukishimáék elhagyják a terepet. Azért lássuk be, hogy Yamaguchi bemutatkozása eléggé problémásra sikeredett. Nemigen szólalt meg. Vagy igazat adott Tsukkinak, vagy aggodalmát fejezte ki érte. Ez olyan érzetet adott, mintha Yamaguchi hű szolgája lenne Tsukkinak, aki - hát mondjuk ki - kutyaként követi hűséges gazdáját mindenhová. Habár Kageyama tényleg menne haza, Hinata még egy kicsit maradásra bírja.

Nem búcsúzunk el teljesen Tsukishimáéktól, valójában rettenetesen zavarja Tsukki-t Kageyamáék eltökéltsége. Kageyama meg nem tud szabadulni attól, hogy Tsukki királynak hívta őt. Minden frusztrációját a labdába adja ki, és már nem igazán érdekli, hogy Hinata tudja-e fogadni, vagy sem. Eközben megjelent Sugawara és Tanaka, akik döbbenten nézik, hogy Hinatáék még mindig gyakorolnak. Habár Hinata észrevette Kageyama frusztrációját, mégis gyakorol vele tovább, hiszen a szombati meccs a tét.

Hinata végül rászánja végül, hogy hazamenjen, és az elkövetkezendő napokban rengeteget gyakorol, hogy szombatra szintre hozza magát. Mindenki a segítségére van. Mindennap késő estig edz, így rettenetesen fáradt az órák alatt.

A fejlődés pedig látványos. Olyan labdákat is tudott fogadni, amiket korábban eddig nem. Hinata kitartása és gyorsasága remekül komplenzálja a hiányosságait. Hinata mindent megtesz azért, hogy méltó csapattársa legyen Kageyamának szombaton, és hogy neki is feladja a labdát a meccsen. Kageyama bizony rácsodálkozik Hinata képességére. Amikor már mindenki feladta volna, mert már úgyis földet ér a labda, Hinata akkor is utánamegy, és eléri, megmenti a labdát. Ezzel pedig Hinata kiérdemelte, hogy Kageyama feladja neki a labdát. Ennek pedig úgy örül Hinata, mint egy gyerek, aki megkapta a kedvenc játékát. Habár Hinata nagyon kimerült, mégis olyan boldog volt, már emiatt az egy feladás miatt is, hogy az sem számított, hogy alig volt már lélekjelenléte. Kageyama pedig megígérte neki, hogy holnap nyerni fognak. Ez pedig nagy dicséretnek számít tőle. Hogy Hinata mennyire nem ismeri a képességének határait, annak bizony megvolt a következménye. Hányt egy nagyot. Szombaton Hinata úgy rohan az edzőterem felé, mintha veszett kutyák üldöznék. Elszalad Kageyama mellett, akitől itt hangzik el először a bűvös "HINATA BOKE!!!" megszólítás, ami szállóigévé vált tőle. Utánarohan. Végül mind a ketten kimerülten érkeznek meg. Tsukishima és Yamaguchi is megérkeznek, Tsukki pedig királyként üdvözli Kageyamát.

Értékelés

Felmerülhet a kérdés, hogy érdemes-e megmutatni egy sportanimében, hogy milyen a végkimerülésig játszani, gyakorolni. Főleg, ha a Haikyuu!! a realitásra törekszik. De hát tudható, hogy ebbe benne van az a japán mentalitás, amit tipikusan a Shounen animék sajátja, a soha ne add fel, küzdj a végsőkig, mert csak akkor nyerhetsz. A Haikyuu!! annyiból volt több, hogy ugyan kissé naturalista módon, de megmutatta, hogy jó, ugyan elmehetsz a képességed legvégéig, de talán még azon túl is, de akkor számolja a következményekkel, hogy a szervezeted jelezni fogja, hogy ez túl sok neki. Hinata esetében ez a jelzés hányással jelentkezett. Ez az epizód nem a poénjáról híres, sőt a Tsukishima és Yamaguchi páros bemutatkozása is, véleményem szerint, meglehetősen kellemetlenre sikeredett. Az, hogy Tsukki meglehetősen nyers, az eddig is tudható volt, ennek oka a második évadban derül ki. Inkább Yamaguchi volt az, aki... maradjunk annyiban, hogy túlzottan hálás Tsukki-nak. Hogy miért, az persze később kiderül. Kageyama meg ahogy egyre inkább érzékeli, hogy Hinata érdemes arra, hogy a csapattársa legyen, úgy dolgoznak össze egyre inkább, és már itt látható volt, hogy ha ők együtt játszanak, ott bizony csodák történhetnek. Viszont az teljesen nyilvánvaló, hogy nincs köztük barátság. Valahányszor végignéztem az animét, soha nem érzékeltem közöttük azt a fajta kémiát, hogy ők barátok lennének. De nem is kell érzékelni. Elég csak azt látni, hogy iskolán kívül nagyon keveset vannak együtt. Keveset beszélgetnek, és barátilag keveset tudnak egymásról. Kizárólag csapattársként vannak egymásnak jelen az animében, de abban elsőosztályúak.

9/10

Nincsenek megjegyzések: