2013. augusztus 26., hétfő

Top 20 Suara

Új toplistát szeretnék indítani, ugyanis az utóbbi időkben rákaptam megint Suara dalaira. Úgy gondolom, hogy mindenképp megérdemel egy listát az az énekesnő, aki olyan szépen énekel többek között balladákat, hogy még sírásra is késztettek. Valószínűleg amellett, hogy az Utawarerumono animének énekelte a dalait, ennek a különös érzésvilágnak is köszönheti viszonylagos népszerűségét. Legalábbis az biztos, hogy az Aquaplus-os énekesek közül magasan Suara a legismertebb. És megérdemli, hiszen nemcsak hogy nagyon szép hangja van, hanem hitelesen képes az érzésekről énekelni, valamint a japán átlaghoz képest igencsak mély hangjának köszönhetően igencsak egyedi színfoltja a jpop zenei iparnak. Csak az a baj, hogy egyre inkább úgy tűnik, hogy múlt időben beszélhetünk erről, ugyanis egyre kevésbé hallat magáról. Az utolsó önálló kislemeze 2009-ben jelent meg, stúdióalbuma pedig 2011-ben. Újabban digitálisan adják ki a dalait. És nem is drága, €0.99, emlékszem, próbáltam letölteni, de Magyarországra nem engedik, jogi okok miatt... Nagyon boldog voltam. Nem is tudok erre értelmesebbet írni, mert el nem tudom képzelni, milyen jogi problémák lehetnek abból, ha valaki Magyarországról letölti a dalait. Na mindegy, ez van. Azért remélem, hogy a CD-s kiadásra is vissza fog egyszer térni.

Azért van egy pár dal, amik éppen csak hogy kiestek a 20-as listából, de egy pár szót mindenképp érdemelnek, hiszen ezek is méltán emelik az énekesnő hírnevét:
  • Utsusemi: Suara balladái nem feltétlen olyanok, mint az átlag japán előadóké. A legtöbbjük ugyanis olyan, hogy bár szomorú érzésekről énekel, de legtöbbjük kiutat mutat, érzékelteti, hogy túl lehet jutni az esetleges lelki problémákon, traumákon. Suara esetében ez nem mindig van így, ahogy az Utsusemi dal is ilyen búcsúdal-érzetet ad, de annak a nagyon szomorú változata. Mert tudja, hogy talán soha többet nem látja őt. Nagyon kell vigyázni ezekkel a dalokkal, mert demoralizálhatja az embert. De arra mindenképp jó, hogy találkozzunk ezzel a reménytelen érzéssel, hiszen mindnyájunkkal megesett már. És az, hogy valaki ilyen szépen énekel erről, még meg is lehet bocsájtani egy ilyen szomorú dalt.
  • Toki no Kawa: A balladáinak egy másik oldala, amikor nagyon elfárad a kemény munkában (ebben az aspektusban nyilván a lelki oldaláról van szó), és olykor felmerülhetnek az olyan kérdések, hogy megéri-e tovább csinálni. Ezekről az érzésekről szól ez a dal. Ám ennek végén, ahogy felerősödik a hangja, határozottan érezteti, hogy nem adta fel, és kész tovább küzdeni.
  • Free and Dream: Na csak hogy beszéljünk arról is, hogy milyen, amikor nagyon vidám. A Tears to Tiara anime opening dala joggal adhat okot a vidámságra, igazából csak ilyen vidám dallal lehet az embereket szabad álmodozásra késztetni, nem utolsó sorban, hogy tegyenek érte. Szerencsére nem ez az egyetlen vidám dala, de hogy azok közül a legerősebb az biztos.
Persze nem szomorú balladáktól fog hemzsegni a 20-as lista, hiszen pozitív érzésekről másképp is lehet énekelni. Minden ki fog derülni holnaptól. Tartsatok velem, hogy megismerjétek Japán egyik legszebb hangú énekesnőjét. Természetesen YouTube videókkal lesznek a dalok "illusztrálva", hogy ne csak üres szavaknak tűnjenek az írásaim.

Nincsenek megjegyzések: