2016. február 10., szerda

Az első benyomások Hayashibara Megumi: Usurai Shinjuu kislemezéről

Hayashibara Megumi és öngyilkosság? Ez olyan szinten szinten képtelenség, minthogy kéken lángol a tűz. Nem kell megijedni, nem lett öngyilkos az énekesnő, csupán a legújabb dalában énekel valami hasonlóról. Maga a "Shinjuu" szó sem megfelelő az öngyilkosság kifejezésre, mégis sokan így fordítják le. A japán nyelv egyik nehézségét pont az adja, hogy rengeteg szavuk van, és nagyon furcsa, egyedi jelenségekre is külön, sajátos szót adnak. Ezeket nem is lehet a mi szókincsünkkel lefordítani. A jisho.org szerint a shinjuu azokkal a kanjikkal, mely a dalcímben szerepel, kettős öngyilkosságot jelent, legfeljebb szerelmesek öngyilkossága. Kicsit Rómeó és Júlia feeling. Amúgy érdemes a jisho.org-ról okoskodni, mert azt is részletezi, hogy egy adott szó honnan származik, miért létezik.

Szóval a dal. Igen, ez is egy anime openingje, méghozzá a Shouwa Genroku Rakugo Shinjuu openingje. Nagyon érdekes anime, nézem, és megmondom őszintén, addig nagyon unalmasnak tartottam, amíg Leea el nem magyarázta a karaoke fórumban, hogy is van ez az anime valójában. Ezelőtt ugyanis soha nem hallottam a Rakugókról. A Rakugo egy sajátos foglalkozás, egy ember vicces, de tanulságos történetet mesél el. A nehézsége abban áll, hogy érdekesen kell elmondania a sztorit, úgy, hogy a hangjával utánoznia kell a szereplőket. Az nem tisztázott előttem (legalábbis nem emlékszem ilyenre az animében), hogy előre megírt történetet kell megtanulnia és visszamondania, vagy ott rögtönzi. Akármelyik is, nagyon nehéz. A lényege, hogy a történetnek a végén mindig tanulságosnak kell lennie. Leea még viccelődött is, amikor magyarázta, hogy ha nekünk van Stand-up comedy, akkor a japánoknak ez a sit-down comedy-jük. Ugyanis lótuszülésben ül a rakugo végig, amíg meséli a történetet. Van háttértörténete is az animének, ugyanis két fiatal felnőtt a főszereplő, akik gyerekkorunkban költöztek be egy olyan házba, ahol ezt tanítják. Természetesen két külön személyiség, az egyik vidám, már-már bohókás jellem, a másik meg zárkózott, senkinek nem mutatja ki az érzéseit. Az életvidám srác barátkozna vele, de ez nehezen megy. Eltelik néhány év, ők felnőttek. Egyszer egymás után mesélnek történetet a nagyközönségnek, persze teljesen másképp. Persze a fogadtatás is teljesen más. Kezdem érteni, hogy mire utal a "shinjuu" szó az anime címében. Mindenesetre nagyon lassú a történet menete, ezért is volt, hogy nem tetszett első körben, de aztán, ahogy el lett magyarázva, hogy miről is szól valójában, kifejezetten érdekesnek tartom, és érdekel, hogy mi is lesz a vége a történetnek.

És az opening: Úristen, amikor meghallottam, teljesen beleszerettem. Ez egy teljesen egyedi hangzás Hayashibara Megumi-tól, de a cím is utal rá, hogy ez nagyon más. És nagyon tetszik, annak ellenére, hogy egyébként gyűlölöm a jazz-t. Lőjetek le nyugodtan, de ez az igazság. De az Usurai Shinjuu nagyon izgalmas dal, a dallamvilág nagyon bejön. És ez a suttogó, sokat sejtető ének is külön érdekessé teszi a dalt. Annak ellenére, hogy Hayashibara Megumi-t általában a vidám, oldott, gondtalan dalok jellemzik, volt néhány vad próbálkozása, melyek változatossá tették a repertoárját, de ilyen még nem volt soha. Szeretném átadni azt az érzést, amit a dal nyújt, de ez tényleg olyan, hogy meg kell hallgatni a dalt, csak akkor jön át a hangulat.

Kár, hogy csak a címadó dal ennyire jó, a B-side track már korántsem ennyire érdekes. Hasonló stílusú, de semmi érdekes nincs benne, ami az átlag fölé emelné. Lehet, hogy egy jazz-rajongó tudja értékelni a második dalt is, de nekem semmit nem mond. De a címadó dal éljen sokáig! Ha majd kiismertem mindkét dalt, majd írok róluk részletesen.

Nincsenek megjegyzések: