Szinte minden alapanyag házilag készült, még a tésztát is tésztakészítő géppel csináltam. És az eredmény mindennél finomabb lett! Régóta meg akartam már tanulni házilag elkészített, hogy ne csak előre elkészített porból csináljam. Nincs bajom vele, néha jó azzal is lasagne-t enni, de Magyarországon valamiért nagyon kicsi a választék lasagne szószból.
Igazából az Angliában kapható fehér lasagne szószt akartam megcsinálni, mert ez az, ami olyan krémessé teszi a spagetti szószt. Nagy tételben fogadnék, hogy, amit kint piros lasagne szószként árulnak, az ugyanolyan spagetti szósz, csak más csomagolásban. Mondjuk, ahogy jobban szétnézem, azt látom, hogy nagyon nem is árulnak már "piros lasagne szósz"-t. Sőt, én most tudtam csak meg, ahogy utánanéztem, hogy a fehér lasagne szósz nem más, mint a besamel mártás. Hallottam már róla több helyen is, magyar recept is elérhető hozzá. Én egy angol receptet kerestem hozzá, és fordíttam le magyarra. De természetesen teljes egészében megmutatom, hogy én hogy csinálom.
Házilag készült lasagne
Elkészítési idő:
Előkészítés: 60 perc
Sütés / főzés: 20 perc
Hány adagra elég?
Adagok: 4
Hozzávalók:
- Tészta
- 200 gramm Búzaliszt
- 1 darab Tojás
- 30 milliliter Víz
- Spagetti szósz
- 1 üveg Paradicsomszósz
- 15 milliliter Étolaj
- 20 gramm Keményítő
- 1 ujjnyi Majoranna
- 1 ujjnyi Oregánó
- 1 csipet Só
- 1 csipet Bors
- 1 kávéskanál Vöröshagyma por
- 1 teáskanál Cukor
- 200 gramm Darált marhahús
- Besamel mártás
- 30 gramm Vaj
- 30 gramm Liszt
- 500 milliliter Tej
- 1 darab Babérlevél
- 2 darab Szegfűszeg
Leírás:
A tészta alapanyagát a tésztakészítő gép által előírt recept alapján megcsinálom. 200 gramm lisztet öntök a tésztakészítő gépbe, majd egy edénybe teszek egy toját, azt felverem, majd annyi vizet teszek hozzá, hogy együtt pont 80 gramm legyen. Ez a legkisebb mennyiség, amit a géppel meg lehet csinálni. Amikor elindítottam a gépet, lassan és fokozatosan öntöm a lyukon át a lisztbe a tojás és víz keverékét. Majd ő magának szépen megcsinálja a tésztát. Ahogy adja ki a tésztát, úgy vágom le a darabokat, ha már megfelelő méretű jött ki a gépből. A spagetti szószhoz először olajban megsütöm a marhahúst. Ezzel együtt egy másik edényben felhevítem a keményítőt. Jó szokásomhoz híven nagyon kevés olajat használok, épp csak annyit, hogy elfedje az edény alját. Ezzel persze vigyázni kell, mert így a keményítő gyorsan odaég, tehát mindig mellette kell lenni és kavargatni. Amikor összeállt, akkor teszem bele a paradicsomszószt. Az elkészült marhahúst hozzáadom a spagettiszószhoz, majd erre adom hozzá fokozatosan fűszereket. Szeretem kicsit szabadjára engedni őket, szeretem ha a spagetti szósz jó fűszeres. Akkor van igazán karakteres íze. Viszont mivel gyűlölök hagymával dolgozni, ezért ha egy mód van rá, port használok helyette, ezért adtam meg itt is a receptbe. Aki ragaszkodik a hagymához, fél vöröshagymát vágjon apró kockára, és azt adagolja a szószba. A fűszerekkel együtt addig főzöm forralás után, míg egybe nem áll az egész. A besamel mártáshoz először 30 gramm vajat olvasztok fel, majd amint felolvadt az edénybe, azonnal teszem bele a 30 gramm lisztet. Mivel a rántás gyorsan elkészül, ezért egyből mehet is bele a tej. Azt viszont érdemes kisebb adagokba beletenni, hogy a rántás ne csomósodjon. Amikor benne van a fél liter tej, mehet bele az egy darab babérlevél és a két darab szegfűszeg. A babérlevelet egy helyen felszakítom, hogy több íz jusson a mártásba. Ezt forrásig főzöm, nagyjából akkorra sűrűsödik be rendesen. Ha kész a mártás, akkor fakanállal kiveszem a babérlevelet és a szegfűszegeket. A tepsi alját nem kell kivajazni, lehet kezdeni a besamel mártással, majd rétegezve teszem rá a tésztát, paradicsomszószt, tésztát, mártást. A tetejére pedig mehet a sajt. Légkeveréses sütőt 220°C-osra melegítem elő. Mivel a tészta frissen készült, ezért nem kell nagyon sokáig sütni. Általában 20 perc elég szokott lenni, amíg szépen rápirul a sajt. Ezután, ha kész, kicsit lehet hagyni pihenni, és utána enni.
Nekem Philips HR2345/19-es tésztakészítő gépem van, ennek a használati utasítása alapján csinálom meg a tésztát. Természetesen akinek más gépe van, az annak a receptjét kövesse. Fontos tudni, hogy a sütési idő a frissen készített tésztára vonatkozik. Aki előre elkészített száraztésztából csinálja, az 40 percig alufóliával lefedve süsse meg, majd a fóliát leszedve további 20 percig süsse.
A végeredmény meg igazi paradicsomos ízű, krémes rakott tészta, amit remekül megkoronáz a sajt. Ezt igazából fogyókúrásra szerintem nem lehet megcsinálni. Kerestem reformboltokban különböző csökkentett szénhidráttartalmú liszteket, de ezek egyrészt embertelen drágák, másrészt nem biztos, hogy megfelelő tészta készül belőle. Próbálgatni kellene, én nem vagyok annyira gazdag, hogy reform lisztekkel próbálkozzak. Illetve vannak csökkentett szénhidráttartalmú száraztészták, de ezek azért zavarosak számomra, mert a tápértéknél az elkészített tészta adatait írják a csomagolásra, és nem magának a száraztészáét. Így meg nagyon nehéz összehasonlítani. Normál száraztészták esetében csomagolásban található (tehát az el nem készített) tészta tápértéke olvasható. Az természetes, hogy az elkészített tészta kalóriatartalma alacsonyabb, hiszen megdagad a vízben (feltéve, hogy nem teszünk hozzá olajat). Úgyhogy én tészták tekintetében nem találtam meg a tutit. Talán a teljes kiőrlésű lehet a jó megoldás. Ha nagyon akarjuk csökkenteni a lasagne kalóriatartalmát, akkor light sajttal tudunk segíteni rajta.
De természetesen az élvezeti értékét igazán a magasabb zsírtartalmú sajtok adják meg. Alkalmanként természetesen nem probléma nagyokat enni. Ha utána pár napig kevesebbet eszünk, többet mozgunk, könnyen visszaállhatunk a régi kerékvágásba.