2017. október 23., hétfő

A Wii Shop Channel elemzése

Az előző post kiegészítése lenne ez. Mert igazából jó dolog az, hogy 12 és fél évig üzemelt a Wii Shop Channel, és korábban több Wii-s szolgáltatást is kikapcsoltak, de a Wii Shop Channel a végsőkig üzemelt. Azt nem tudni, hogy manapság hányan vásároltak játékot Wii-n, de jó eséllyel nagyon kevesen, és inkább csak azok, akik átvitték a Wii-s felhasználójukat Wii U-ra. Akik komoly Nintendósok, és vettek a Wii után Wii U-t, de nem vitték át a felhasználójukat, azok valószínűleg azért nem, mert elsősorban játékra vették a Wii-t, egyéb funkcióit nem (igazán) használták. Úgy képzelem el, hogy a Wii tulajdonosok kis aránya használta a digitális vásárlás lehetőségét, főként azért, mert a Wii azért volt elképesztően népszerű, mert a sok casual játékkal egy új játékosréteget vontak be a videojátékok világába. Őket meg valószínűsíthetőleg csak az a néhány alkalmi játék érdekelte, hogy aztán mivel lehet még kihasználni a Wii lehetőségét, az már nem foglalkoztatta őket.

Annak ellenére, hogy a Wii U távolról sem volt annyira népszerű, azért a Wii felhasználóbázisa is folyamatosan csökkent, hiszen újdonsággal már nem tudott szolgálni. A Nintendo itt is megcsinálta, hogy a Wii-t is szinte azonnal "lelőtte", mire megjelent a Wii U, és már nem voltak rá újdonságok. Hasonlóképp a Wii Shop Channel is hasonló sorsra jutott. Így már inkább csak azok használták, akik még le akartak tölteni játékot, de akkor még nem volt lehetőségük. Így igazából érthető, hogy nem akarnak fenntartani szervereket a Wii Shop Channel-nek. És ha nem hiányozna ennyi játék, lehet, hogy nem is zavarna ennyire, hogy megszüntetik. Akkor már inkább csak azért foglalkoztatna, hogy az elektronikus bolt semmilyen módon nem fog működni, tehát újra letölteni sem lehet a játékot, ha történne valami. Ez azért lenne probléma, mert a játékok túlnyomó többsége nem érhetők el Wii U-n. A WiiWare játékokat nem hozták át, ahogy a Sega játékokat sem. A másik (bár ezzel valószínűleg egyedül vagyok), nekem kifejezetten tetszik, hogy a játékok az európai kiadásukban érhetők el. Igaz, hogy 50 Hz-es, és rosszabb képminőségű, mint Wii U-n, ennek ellenére tetszik, mert ezáltal jobban megadja azt az érzetet, mintha az eredeti konzolon játszanám. Hiába jobb minőségűek Wii U-n a retro játékok, és gyorsabbak (mivel 60 Hz-esek), de a Wii-s megjelenítés retrósabb. Másfelől meg azért probléma, mert ezek szerint a Nintendo játékok nem érhetők el örökké, hiába vásároltuk meg őket. 2019 után, ha a játékok elvesztek, akkor végleg elvesztek. A digitális játék pedig nem olyan, mint a fizikai változat, hogy ha bár nagyon régi, és nem is működik, de attól maga a kazetta megmarad, igaz bár csak a dísztárgy funkcióját tölti be. De legalább az emlékeztet arra, hogy egyszer megvolt a játék, míg a digitális változatból semmi nem marad.

Ebből a szempontból problémás, hogy nem marad fenn a Wii Shop Channel, de gondolom, hogy a szervereket átcsoportosítják a Switch-re, hogy az hatékonyabban működjön. Legyen így, a Wii Shop Channel-t, meg lélekben elsiratom.

Nincsenek megjegyzések: