2019. október 16., szerda

Nyaralási terv

Régen voltam nyaralni, de idén szeretnék, ha csak egy hétvégére is. Németországba szeretnék menni, egészen pontosan Münchenbe. Újra elkezdtem aktívan tanulni németül, és annyira megtetszett ismét, hogy most már szeretnék eljutni Németországba. Most nem könyvből tanulok, hanem többet olvasok németül olyan témákban, amik érdekelnek. Lassabban olvasok, de figyelem a nyelvtant. Meg ha beszélgetek a német ismerőseimmel, azzal is sok megragad bennem. Számomra az egyik dolog, ami komoly problémát okoz a német nyelvben, az a melléknévragozás. Ehhez az kell, hogy minden egyes főnevet a névelőjével együtt tanuljunk meg, és az evidencia legyen. Nem is merek némettel hangchatben beszélgetni, mert az a részemről biztosan nem menne folyékonyan. De amennyire tudok, igyekszek kommunikálni velük, és azon vagyok, hogy ha lehet, választékosan fejezzem ki magam. De így is gyakran előfordul, hogy megállok az írásban, hogy kinézzek egy-egy szót. A Topszótár életmentő számomra. És mivel most is relatíve sokat használom, valószínűleg szóban sokszor megállnék. Bár ahogy elgondolkodok ezen, valószínűleg azt csinálnám ilyen esetben, hogy bár mondanám, hogy nem ismerem az adott szót, de jó eséllyel körülírnám, hogy mit akarok mondani. Hátha kitalálja ő is, meg addig sincs üresjárat.

Bár ha Németországba mennék, nem állnék meg Münchennél. Köln a célállomás számomra. Csak oda nehéz eljutni. De oda nem visz se közvetlen repülőjárat, vonat se jár oda közvetlenül. Kettő közül a vonat lenne olcsóbb, mert Budapestről megy közvetlen fapados járat Düsseldorf-ba, onnan meg már nincs messze Köln. Csak "normál" légitársaságok járatai járnak Kölnbe, de a repülőjegy áraik embertelenek. Vonattal is drága lenne, mert nem megy közvetlen vonat Budapestről Köln közelébe. Amit tudok, hogy vagy Bécsben vagy Münchenben átszállni. De mindkét városból messze van Köln, így a vonatjegy is nagyon drága. Nemcsak a nagy távolság miatt, hanem mert Németország nagyon drága ország megélhetés terén, így az utazás is nagyon drága ott.

Bár első körben jó eséllyel Münchennel is beérném, csak az legyen a cél, hogy egyáltalán Németországban legyek. Szeretem a németeket, szeretem a német nyelvet, szeretem azt a lazaságot, ami árad a németekből. Ahogy elnézem a lehetőségeket, valószínűleg valami magánlakásban bérelnék egy szobát arra az időre, amíg Németországban vagyok, a booking.com-on szoktam nézelődni, eléggé változatosak az árak. Lehet pár ezer forintért is megszállni egy éjszakára, de a határ a csillagos ég. Ahogy nézelődök, azt látom, hogy a a nagyobb városokban, mint München, többágyas szobák vannak olcsóbban különböző hostelekben, kisebb városokban lehet olyat találni, hogy magánlakásban egy külön álló szobát adnak ki turistáknak. Ez olcsónak tűnik, de kalkuláljuk bele azt is, hogy akkor be kell utazni, annak a jegyára pedig megemeli a szoba árát.

Ha összeszámoljuk, hogy egy ilyen utazás mennyibe kerülhet, akkor hamar oda juthatunk, hogy egy hétvégi utazás is kitehet akár 100.000 forintot. Hiszen ott az utazási költség (repülő-, vonatjegy), a szállás, a városon belül vélhetőleg utazni fogunk, meg enni is kell, és ha valamit meg akarunk nézni, ami belépőjegyes, akkor azt is be kell kalkulálni. Tehát valószínűleg ritkán fogok tudni ilyet megengedni magamnak, de határozottan azt érzem, hogy érdemes lesz, mert fantasztikus élménnyel lehetek gazdagabb.

Nincsenek megjegyzések: