2009. október 13., kedd

Karácsony János: Az időn túl

Az LGT-ben Karácsony János dalai állnak hozzám legközelebb. Érzelemvilág, ahogy kifejezi a gondolatait, és ahogy gitározik, egyszerűen fantasztikus! Megmondom őszintén, hogy nem szeretem, ha az LGT-n belül összehasonlítják a régi és új tagok stílusát, mert nem ugyanabban a stílusban játszanak. Most nem azért mondom, mert a Barta-Karácsony párbajban Barta a “nyertes”, és elfogultság, hanem mert ha meghallgatunk egy Barta Tamás dal, meg egy Karácsony János dalt, hallhatjuk, hogy más stílus. Karácsony János dalai inkább populárisabbak. Az LGT (sokáig) utolsó albuma, az Ellenfél nélkül után Karácsony János volt az első, aki 1986-ban szólólemezt jelentetett meg az időn túl címmel.

Dalok listája

  1. Az időn túl
  2. Kövess engem
  3. Sosem voltál
  4. Tagore válasza
  5. A szerelem befogad minket
  6. Michelle
  7. A semmi vonata
  8. Ezen a Földön
  9. Mikor újra eljövök
  10. Kezdet és vég
  11. Már nem vigyázol ránk

Az időn túl
Ez a dal lényegében bevezet az egész albumba. Hihetetlen hangulatos a zene, és kissé vontatott, de mégsem unalmas. A gitár fantasztikus! A szöveg pedig gyógyír a szerelmi csalódás ellen.

Kövess engem
Egy sokkal gyorsabb dallal folytatjuk, itt nagy szerepet a kap a dob, erőssége nyomatékosítja a dalszöveget, hogy történjen bármilyen rossz is, legyen vele mindig.

Sosem voltál
Hihetetlen fantasztikus dal. Nemcsak a szöveg, hanem Karácsony János énekjátéka is magas minőségű! Zeneileg is über, hiába rövid a dal, akkora tartalommal van megtöltve, hogy fel sem tűnik a rövidsége.

Tagore válasza
Egy rövid dal, prózai szöveggel. A zene nagyon érdekes, a szitár keleti hangulatot varázsol. A szöveg pedig kérdésekre keresi a választ.

A szerelem befogad minket
Az ilyenfajta szerelmes dalok miatt szeretem nagyon Karácsony Jánost. A zene hangulata egyszerűen fantasztikus. Pozitív érzést kap az ember tőle, a szöveg pedig szép. Amikor annyi probléma van, egymás mellett megnyugvást találunk.

Michelle
Egy lányt említ meg név szerint az énekes. Mennyire képes megszépíteni a szerelem az embert. A zene pedig hasonlít hangulatában az előző dalhoz. A dal végén levő gitárjáték pedig nagyon ott van.

A semmi vonata
Az album legmisztikusabb dala. Zeneileg nagy hasonlóságot vettem észre eközött a dal között és az Ellenfél nélkül LGT album között. Nagyon tetszetős. A szöveg pedig egy most szembesült szerelmi csalódást dolgoz fel, amikor még nem hisszük el. És keresi a szerelmét.

Ezen a Földön
Szövegileg kicsit hasonlít a szerelem befogad minket dalhoz. Szintén a szerelem jelentőségét énekli meg az énekes. Sok gond van, sokan próbálnak ártani, de ő vele van, ezen a Földön!

Mikor újra eljövök
Egy több éves házasságot sugall a zene hangulata. A lángoló szerelem utáni nyugalmas érzés, de még mindig nagyon szeretik egymást. Nyugodt a zene, és a szöveg is arról szól, hogy mikor újra eljön, teremtsen meg mindent, a boldogságukhoz.

Kezdet és vég
Szintén egy rövid prózai dal, bár ez szerintem nem lett annyira jelentős, mint az előző, de a szöveg nagyon tanulságos.

Már nem vigyázol ránk
A híres LGT az első óriás kislemezen jelent meg először ez a dal 1984-ben, ennek eredeti verziója hallható ezen a lemezen. Szerintem kevésbé lett hatásos, mint az LGT albumon szereplő változat. Az itteni zene kevésbé hatásos, de annyira nem rossz.

Ezzel az albummal Karácsony János olyan minőséget tett le az asztalra, amiről sokan példát vehetnének. Mindegyik dal csodálatos, az egész album jó szerelmi bánat ellen. Bár az 1986-os kiadás nyilván már nem kapható, de 2006-ban CD-n is megjelent, így bárki számára elérhető, és nagyon ajánlott, mert hatalmas zenei élménnyel leszünk gazdagabbak!

Nincsenek megjegyzések: