2018. július 13., péntek

A kis istennőcske ideális világa

Nem vagyok annyira oda a Mahou Shoujókért. Többek között azért, mert nem igazán tapasztalok bennük jellemfejlődést. Szinte csak az a lényeg, hogy van egy lány (vagy több, akik csapatot alkotnak), aki valamilyen különleges képességekkel rendelkezik, ezáltal legyőzi a gonoszt és megmenti a világot. Ennek szellemében nézem a Kamichama Karint is, de külön rontja az élvezeti értéket, hogy a főszereplő csaj, Hanazono Karin egy végtelenül együgyű, ostoba és idegesítő kislány, aki még mindig hiszi a szőke hercegről a fehér lovon meséjét, ennek megfelelően szerelmes az álompasijába, Michiru Nishiokoriba, akiről azt hiszi, hogy mind külsőre, mind belsőre ő a tökéletes srác. Na de nem úgy van az!

SPOILER

Szemmel láthatóan ő Karasuma Kirio segédje, aki az anime főgonosza. A célja többek között, hogy megszerezze Karin gyűrűjét, még által istennői képességre tud szert tenni. Neki is van, de hát összegyűjti az összeset, akkor az igazi. Így tudja csak uralni a világot. Ez úgy tudható volt, ugyanakkor az is látszik Michiru-san arcán, hogy nem biztos, hogy ott érzi jól magát. Ebből azt veszem ki, hogy az lesz az anime nagy drámája, hogy megérinti majd Karin őszinte és ártatlan mosolya, beleszeret, és hát csak van szőke herceg fehér lovon. Aztán meglátjuk, hogy mi lesz. Aki viszont kellemes meglepetés volt, az Kuujou Himeka. Ő az, akinek házába beköltözik Karin, kiderül róla, hogy ő is az ördög ügyvéd(nő)je, ugyanis megjelenik Kirio házában. Ő volt az, akinél elkezdett érdekelni a dolog, és elgondolkodtatott, hogy ebből mi lesz? Az előző postban őt szidtam, hogy olyan lassú a beszéde, és nincs mögötte személyisége, míg ezt a sajátosságot más animékben kihasználták, és itt nem? Hát úgy tűnik, hogy mégis, és gonosz jellemet takar. Ahogy írtam feljebb, azért ért meglepetésként, mert tudomásom szerint a Mahou Shoujók nem arról híresek, hogy a szereplőknek nagyon komoly személyiségük legyen, vagy komoly jellemfejlődésen menjenek keresztül. Hanem egy csapat lány a maguk különleges képességével megmentik a világot, mindenkinek megvan a maga személyisége, ezáltal kiválaszthat mindenki egy személyes kedvencet, akivel tud azonosulni. Mindezek mellett a csapat összetartó erejét is bemutatja egy ilyen anime.

SPOILER VÉGE

Ezzel szemben a Kamichama Karin egyik sajátossága (bőven kijelenthető, hogy negatív), hogy Karin egyedül van, és igazából nincs veszély... Mert jó, ott van a főgonosz srác, de arról kolduljak én, hogy félnem kelljen tőle, meg hogy uralma alá hajtja a világot. És tényleg idegesítő Karin-chan ostoba egyszerűsége, hát még az a macska, Shii-chan, aki a társa... Az valami rettenetes. Az egész anime az aranyosságra épül, de pont ettől válik idegesítővé, mert túl van tolva, és élvezhetetlen. És ez a személyiség nélküliség, amivel a szereplők meg vannak "áldva" szintén hozzáad az anime élvezhetetlen mivoltához.

Ami a romantikus mivoltát illeti, akkor lenne talán értelme az animének, ha Karin-chan nem Nishiokorival jönne össze, akibe úgy bele van zúgva, hanem Himeka-chan testvérével, Kuujou Kazunéval, aki nem az az ideális szépség, talán rideg is, de ott lesz mellette mindig. Ezzel megtanulná Karin-chan, hogy nincs szőke herceg fehér lovon. Ez majd kiderül számomra.

Az anime egyetlen élvezhető pontja az opening, hiszen az ALI PROJECT dal miatt kezdtem el nézni. Már a címe is árulkodó, hogy mennyire poénos dal: Ankoku Tengoku, meg érzek a szöveg mögött egy sajátságos szarkazmust. Magát kiáltja ki istennőnek a sötét mennyországban (mégis mi lehet az?), és hiába nézel nagyokat, te is csak ördög vagy a magad világában. Meg a borító... Az tudható az ALI PROJECT-ről, hogy tudnak nagyokat alkotni, ha lemezborítóról van szó, de ez valami rettenet... (jó értelemben) az együttes legdebilebb lemezborítója. Nem olvastam a kislemez vagy a dal kapcsán interjút, de arra tippelek, hogy ez a kereszténységgel kapcsolatos álszentséget gúnyolja ki. Valamint a karácsonyfadíszek arról árulkodnak, hogy azt is nagyító alá teszi, hogy mivé lettek a keresztény ünnepek. Olvastam több helyen is, hogy a karácsony az álszentség és a bűntudat kivásárlásának ünnepe lett, ezzel egyetértek. Mit is ünnepeljünk egy olyan közegben, ahol nincs valódi szeretet? Aztán a koszorú az énekesnő körül, meg a glória a feje fölött... Nagyon jól kifejezi, hogy mivé lett a kereszténység a világban, és azt is kifejezi, hogy miért tartom magam távol mindenféle vallástól. És a dal... Most is hallom a fejemben, valami fantasztikus.

Csak az ALI PROJECT dalért esetleg megérti nézni az animét, de amúgy felejtős.

Nincsenek megjegyzések: